Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviškus kiaušinių produktus leista eksportuoti į JAV

2022-09-16 07:49 diena.lt inf.

Lietuviškus kiaušinių produktus leista eksportuoti į JAV, ketvirtadienį paskelbė šios šalies Maisto saugos ir priežiūros tarnyba. Lietuva tapo antrąja Europos Sąjungos šalimi po Nyderlandų, gavusia tokį leidimą.

freepik.com nuotr.

Lietuvos gamintojai galės eksportuoti tokius lietuviškus kiaušinių produktus kaip kiaušinių baltymų ir trynių miltai, šaldyta ar džiovinta kiaušinių masė, kurie pagaminti sertifikuotose Lietuvos įmonėse, pranešė Žemės ūkio ministerija.

Visi kiaušinių produktai, eksportuojami iš Lietuvos į JAV, bus pakartotinai tikrinami JAV įvežimo punktuose. Taip pat per vienerius metus JAV Maisto saugos ir priežiūros tarnyba ketina atlikti Lietuvos kiaušinių produktų tikrinimo sistemos auditą.

„Patekti į tokias rinkas, kaip JAV, nėra paprasta. Tai buvo ilgas, aštuonerius metus trukęs procesas, pareikalavęs daug pastangų ir nestandartinių sprendimų“, – pranešime sakė Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Mantas Staškevičius.

Anot jo, reikėjo prisiderinti ir pritaikyti JAV teisės aktų reikalavimus, koreguoti laboratorinių mėginių tyrimo procesą.

Eksporto struktūroje pagal šalis pernai JAV buvo 20 vietoje iš 158 eksporto partnerių. Žemės ūkio ir maisto produktų eksportas į šią šalį siekė 76,3 mln. eurų – 14,9 proc. daugiau nei 2020 metais.

Šiemet sausį-liepą į JAV daugiausia eksportuota lietuviškos kilmės kviečių glitimo – 54 proc. visų į šią šalį eksportuotų lietuviškos kilmės žemės ūkio ir maisto produktų vertės, sūrių ir varškės – 16,9 proc. duonos, pyragų, bandelių, pyragaičių, sausainių ir kitų kepinių – 6,2 proc., aliejinių kultūrų sėklų ir vaisių  – 3,2 proc., šokolado ir kitų maisto produktų, turinčių kakavos  – 3,1 proc.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų