Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos tūkstantmečio iškilmės - be elektros

2009-05-25 11:30
Protestas: per svarbius valstybės renginius viešbučiai ir restoranai svečius aptarnaus žvakių šviesoje.
Protestas: per svarbius valstybės renginius viešbučiai ir restoranai svečius aptarnaus žvakių šviesoje. / Tomo Raginos nuotr.

Lietuvos tūkstantmetis ir kiti svarbūs renginiai – be elektros. Tokį akibrokštą šalies valdžiai ir jos sukviestiems svečiams rengia šalies viešbučiai bei restoranai, atsidūrę ant bankroto slenksčio.

Balanos gadynė

Valdžios vykdoma mokesčių politika gali apkartinti artėjančias Lietuvos tūkstantmečio iškilmes ir kitus oficialius renginius. Būtent tomis dienomis Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija planuoja surengti protesto akciją "Lietuva užsidaro! Grįžtame 1000 metų atgal". Apgyvendinimo ir viešojo maitinimo įmonių atstovai teigia nebematantys kitos išeities, kaip dar kitaip gali atkreipti šalies valdžios dėmesį į bankrutuojantį viešbučių sektorių.

Protesto akcija prasidės birželio 11 d., kai Vilniuje vyks vienas svarbiausių metų renginių – Tarptautinis investuotojų forumas. Birželio 10 ir 11 d. sostinėje laukiama atvykstant apie 150 aukščiausio lygio verslininkų ir verslo specialistų. Renginį atidarys pats premjeras Andrius Kubilius, o Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus su Lietuvos investuotojų forumu surengs iškilmingą priėmimą prezidentūros rūmuose.

Šalies vadovams gali tekti atsakyti į svečių klausimus, kodėl viešbučiai ir restoranai skendi tamsoje. Būtent birželio 11 d., nuo 22 iki 24 val., protesto akciją planuojantys viešbučiai ir restoranai ketina išjungti elektrą, o svečius aptarnauti žvakių šviesoje.

Jubiliejus – protestų fone

Protesto akcijos tęsinys numatytas ir birželio 29 d., kai Vilniuje vyks Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinės asamblėjos vasaros sesija. Tądien, nuo 22 iki 24 val., taip pat bus išjungiama elektra, o viešbučių fasadai paskęs tamsoje.

Finalinis akcentas žadamas Lietuvos tūkstantmečio vardo paminėjimo iškilmių išvakarėse, liepos 5-ąją. Nuo 22 iki 1 val. viešbučiuose ir vėl nebus elektros, o pastatų fasadų planuojama neapšviesti visą parą.

Be to, matomose vietose bus iškabinti plakatai anglų ir lietuvių kalbomis. Taip verslininkai sieks pademonstruoti Vyriausybei, kad ši savo politiniais sprendimais neva grįžo į tuos laikus, kai Lietuvoje nebuvo elektros.

"Jeigu valdžia neišgirs pagalbos prašymų, apie mūsų valstybės politiką sužinos visas pasaulis. Juk per Lietuvos tūkstantmečio renginius šalyje laukiama daug oficialių asmenų, svečių iš užsienio, žurnalistų. Tegul visi pamato, kad Lietuva priversta užsidaryti", – dienraščiui sakė vieno viešbučio savininkas.

Verslininkas pripažįsta, kad pasirinkta kraštutinė ultimatumo forma, tačiau iki šiol politikai verslo prašymų taip ir nesiteikė išgirsti.

Siekia PVM lengvatų

Vienas pagrindinių viešbučių savininkų reikalavimų – vėl įteisinti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, nes panaikinus šią lengvatą žlunga visas šalies turizmo verslas.

Iki šių metų sausio 1-osios viešbučių paslaugoms buvo taikomas lengvatinis 5 proc. PVM, tad jie galėjo gana sėkmingai konkuruoti su kitų šalių apgyvendinimo paslaugas teikiančiomis įmonėmis. Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė, buvo prognozavusi, kad panaikinus PVM lengvatas, net apie 80 proc. šio sektoriaus darbuotojų neteks darbo, o nemažai viešbučių bankrutuos.

Iš 27 ES šalių, 22-ose taikomas lengvatinis tarifas, o 20 valstybių šis PVM yra mažesnis nei 10 proc. Lietuvos viešbučiams PVM padidintas iki 19 proc.

PVM bus prašoma sumažinti ir restoranams, kaip daugiausia darbo vietų sukuriančiai ir vartojimą skatinančiai ūkio šakai.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija apie šią akciją oficialiai ketina paskelbti antradienį. Iki tol asociacijos vadovybė atsisako teikti daugiau informacijos. Tačiau verslininkai tikisi, kad galbūt šios kraštutinės akcijos neprireiks, jeigu valdžia išgirs jų argumentus.

Išgyvenimo recepto nėra

Iki šiol itin garsių viešbučių bankrotų istorijų nesigirdėjo. Tačiau mokesčių naštos prispausti verslininkai iki žemumų nuleido paslaugų įkainių kartelę ir kambarius nuomoja netgi pigiau už savikainą. Kai kurios apgyvendinimo įstaigos sutiko įsileisti studentus, kad užsitikrintų nors minimalias pajamas.

Verslininkai dar turėjo vilčių šiais metais išgyventi turistams užplūdus Vilnių, kaip Europos kultūros sostinę, tačiau lūkesčiai žlugo paaiškėjus, kad kultūros renginių šįmet bus dar mažiau nei pernai.

Prie akcijos jau prisijungė keliasdešimt viešbučių iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kitų miestų. Protestuotojai žada, kad viešbučių ir restoranų vitrinose protesto plakatai pasirodys jau kitą savaitę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų