Pereiti į pagrindinį turinį

„Litagra“: dešimtadalis į elevatorius atvežamų grūdų – jau nebetinkamos kokybės

2013-10-29 11:31 diena.lt inf.
T. Urbelionio / BNS nuotr.

Vieną didžiausių šalyje grūdų elevatorių tinklų turinti žemės ūkio įmonių grupė „Litagra“ spalį fiksuoja išaugusį netinkamos kokybės grūdų srautą. Apie 10 proc. šį mėnesį į elevatorius atvežamų grūdų užkrėsti kenkėjais ar įgavę blogą kvapą.

„Problemų kyla dėl netinkamų derliaus laikymo sąlygų. Retas ūkininkas turi sandėlius, kuriuose įdiegtos technologijos, leidžiančios saugiai laikyti grūdus, nerizikuojant jų kokybe, todėl, kuo ilgiau nuimtas derlius išbūna žemdirbių aruoduose, tuo didesnė rizika, kad jis taps nebetinkamas naudoti“, – pabrėžia specialistas.

Anot jo, rizikingas ūkininkų pasirinkimas grūdus laikyti savo aruoduose kelia nuostabą, nes derlių galima nemokamai saugoti aukščiausius reikalavimus atitinkančiuose elevatoriuose net iki ateinančių metų balandžio“, – sako „Litagros“ atstovas.

„Ūkininkai delsia parduoti grūdus, nes nuimant derlių jų rinkos kainos paprastai būna mažiausios, o vėliau kiek pakyla ir išsilaiko stabilios ilgesnį laiką, jei pasauliniu mastu nenutinka jokių krizių, dėl kurių pasaulinėje rinkoje gali smarkiai sumažėti bendras grūdų kiekis“, – teigia V. Stankevičius.

Pasak specialisto, neretai nutinka, kad geresnių kainų laukdami ūkininkai sugadina savąjį derlių, nes neprofesionaliai laikomi grūdai užkrečiami aruodiniais kenkėjais ar dėl per didelės drėgmės sandėliuose ima pelyti. Profesionaliai laikomi grūdai vėsinami ir specialiai vėdinami, kad būtų išvengta jų kokybei kenkiančių veiksnių.

Nuo šių metų rugpjūčio pradžios įmonių grupė „Litagra“ jau supirko daugiau kaip 100 tūkst. tonų kviečių, iš jų apie 90 proc. bus eksportuota per Klaipėdos jūrų uostą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų