Pereiti į pagrindinį turinį

Liūto dresuotojas irgi turi sąžinę

2009-03-26 09:00
Liūto dresuotojas irgi turi sąžinę
Liūto dresuotojas irgi turi sąžinę / Redakcijos archyvo nuotr. Vertybės: savo noru "Leo LT" palikęs R.Juozaitis didžiulės išeitinės kompensacijos neatsisakė.

Kilus politikų ir visuomenės nepasitenkinimo bangai nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" vadovas Gintautas Mažeika, priešingai nei buvę jo kolegos, atsisakė sutartyje jam numatytos išeitinės kompensacijos.

Sutarties sąlygų laikysis

Dabar tarp buvusių kolegų jis atrodo tarsi šventasis. Mat ankstesni "Leo LT" valdybos nariai be sąžinės graužaties išeidami susirinko šimtatūkstantines kompensacijas, o kai kurie jų vėliau dar ir grįžo dirbti į įmonę.

Dabartinis "Leo LT" valdybos pirmininkas ir vyriausiasis vykdomasis pareigūnas G.Mažeika nusprendė atsisakyti darbo sutartyje numatytos 240 tūkst. litų (atskaičius mokesčius – 189,6 tūkst. litų) išeitinės kompensacijos. Tačiau jis žada laikytis sutartyje numatytos nekonkuravimo nuostatos, kuri riboja jo galimybę dirbti energetikos sektoriuje dvejus metus tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

"Visada atvirai bendravau su visuomene ir informacijos apie mano darbo sutartį paskelbimas negalėjo būti išimtis. Dabar matau, kad tai virto spekuliacijų objektu, keliančiu dar didesnę įtampą viešojoje erdvėje. Aš kategoriškai atmetu bet kokias interpretacijas asmeninio pasipelnymo tema. Pabrėžiu, kad atsisakydamas kompensacijos aš vienašališkai laikysiuosi tų sutarties punktų, kurie įsigalioja nutraukus darbo sutartį su "Leo LT", t. y. dvejus metus nepriimsiu jokio darbo pasiūlymo nei iš Lietuvos, nei iš užsienio šalių energetikos bendrovių ir niekaip jų nekonsultuosiu", – teigė energetikos milžino valdybos pirmininkas.

Peržiūrės sutartis

Šias pareigas G.Mažeika sutiko eiti dar dvi savaites, iki balandžio 9 d. Jis taip pat dar kartą pabrėžė, kad jo pasitraukimo priežastis yra didėjantis politikų nepasitikėjimas ir tolesnis "Leo LT" priešinimas su visuomene, nacionalinės elektros energetikos bendrovės diskreditavimas partnerių ir finansinių institucijų akyse.

Naujoji "Leo LT" stebėtojų taryba kovo 30 d. svarstys klausimą dėl sutarčių su valdybos nariais sąlygų. Tikėtina, kad jos bus keičiamos, nes darbo gali neteikti ir daugiau dabartinės valdybos narių. Neoficialiomis žiniomis, du valdybos nariai ketino atsistatydinti su G.Mažeika, tačiau buvo paprašyti to nedaryti.

Pernai spalį į "Leo LT" valdybą su G.Mažeika atėjo dirbti buvęs advokatų kontoros "Sutkienė, Pilkauskas ir partneriai" advokatas Vilius Bernatonis, buvęs Rytų skirstomųjų tinklų elektros tinklo direktorius Valdas Bancevičius ir buvęs "Hanner" generalinio direktoriaus pavaduotojas Darius Montvila.

Ateina, pralobsta, išeina

Pats G.Mažeika, kaip ir jo pirmtakas Rymantas Juozaitis, elektros įmonėje neišbuvo net pusmečio (5 mėnesius). Apskritai "Leo LT" valdyba nuo bendrovės įsteigimo dienos pernai gegužę bus keičiama jau trečią kartą.

Pirmas liūto tramdytojas R.Juozaitis, irgi savo noru nusprendęs palikti "Leo LT", buvo pamalonintas ne mažesne kompensacija, nei buvo siūloma G.Mažeikai. R.Juozaitis per mėnesį uždirbdavo apie 50 tūkst. litų, tad jo kompensacija už pusę metų turėjo siekti apie 300 tūkst. litų. Pats R.Juozaitis nutylėjo, kokio dydžio kompensaciją gavo.

Pernai rudenį išėjus R.Juozaičiui, darbo neteko ir kiti trys "Leo LT" valdybos nariai. Jiems buvo išmokėtos šimtatūkstantinės išeitinės kompensacijos, tačiau dalis atleistųjų po kelių dienų vėl buvo priimti į bendrovę. Iš spalį atleistos valdybos į darbą grįžo po 180 tūkst. litų siekiančias išeitines kompensacijas susižėrę Saulius Spėčius ir Dalius Šulga. Pastarasis tapo tyrimų ir plėtros vadovu, o S.Spėčius užėmė bendrovės strateginių projektų vadovo postą.

Maža to, kiek anksčiau Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) buvo nusprendusi, kad S.Spėčius, įsidarbinęs "Leo LT" valdybos nariu, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą. Būdamas tuomečio premjero patarėjas, S.Spėčius rengė esmines nacionalinio investuotojo steigimo nuostatas ir derėjosi su privačia bendrove "NDX energija" dėl "Leo LT" kūrimo. Tačiau jam tai nesutrukdė įmonėje įsidarbinti du kartus.

Tiesa, dėl didžiulio visuomenės ir politikų spaudimo šį mėnesį abu jie vėl paliko "Leo LT". Pasak įmonės atstovės spaudai Aurelijos Trakšelienės, šį kartą kompensacijos jiems nebuvo išmokėtos, nes jie bendrovę paliko savo noru.


Pirmoji valdyba

Pirmosios, pernai gegužę įkurtos "Leo LT" valdybos nariai buvo Rymantas Juozaitis (pirmininkas), buvęs tuomečio premjero Gedimino Kirkilo patarėjas Saulis Spėčius, bendrovės "NDX energija" organizacijų vystymo direktorė Eglė Daunienė, "Lietuvos energijos" Energetikos plėtros departamento direktoriaus Dalius Šulga ir buvęs bendrovės "Kalnapilio-Tauro grupė" finansų direktorius Ramūnas Bičiulaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų