Pereiti į pagrindinį turinį

M. Skuodis: atnaujintos kelio atkarpos leis geriau judėti ne tik kariškiams, bet ir civiliams

2024-09-16 11:20

Susisiekimo ministras Marius Skuodis teigia, kad užbaigtos dvi 16 km atkarpos kelyje Pirčiupiai–Jašiūnai ne tik padės užtikrinti Lietuvos kariuomenės bei Rūdninkų poligone ketinamos dislokuoti Vokietijos brigados judėjimą, bet ir atlieps Šalčininkų rajono civilių gyventojų poreikius.

Rūdninkų poligonas.
Rūdninkų poligonas. / P. Peleckio / BNS nuotr.

„Čia yra gražus pavyzdys kaip kariškiams reikalingi objektai gali būti pritaikyti ir civiliams, ir kaip suderinus abu prioritetus gali visi naudotis vienu metu“, – pirmadienį žurnalistams kalbėjo M. Skuodis.

Susisiekimo ministras taip pat pasidalino planais apie planuojamą traukinio jungtį nuo Jašiūnų bei kitais karinio mobilumo planais Šalčininkų regione.

„Mums reikia kelių alternatyvų, niekada negali būti priklausomas nuo vieno kelio, reikia alternatyvių jungčių. Nepamirškime dar vieno dalyko, traukinio, kad kariai ir visi, kurie dirbs poligone, galėtų lengvai ir greitai atvažiuoti iš Vilniaus į poligoną“, – tikino ministras.

„Via Lietuva“ projektų valdymo grupės vadovas Gediminas Katinas minėjo, kad atnaujintas kelias prieš darbų pradžią buvo 5 metrų pločio, o dabar jis buvo išplatintas iki 8 metrų. Jo teigimu, darbai remontuojant privažiuojamuosius kelius turėtų būti baigti 2025 metais.

„Iki metų galo dar planuojame suremontuoti 11 kilometrų atkarpą, o pilnai privažiuojamuosius kelius planuojame baigti kitais metais“, – teigė „Via Lietuva“ atstovas.

Krašto apsaugos viceministras Renius Pleškys teigė, kad užbaigtos kelio atkarpos yra pritaikytos karinio mobilumo reikmėms ir reikšmingai pagerino Rūdninkų poligono pasiekiamumą.

Labai džiaugiamės, kad šis ilgas kelias bus modernizuotas iki metų pabaigos ir kitų metų pradžioje bus baigtas.

 

„Šitas kelias, kuris jungia Pirčiupius ir Jašiūnus sudaro galimybę atvykti iki poligono iš keleto taškų, tai kas yra svarbu, ne vien tik infrastruktūros išvystymas, bet taip pat ir pasiekimas to poligono, dėl to šis kelias yra ypatingai svarbus“, – kalbėjo viceministras.

„Kelias yra pritaikytas karinio mobilumo poreikiams, kas kalbant skaičiais yra 130 tonų gebantis nešti kelias, kadangi sunkiąją techninę pakrovus ant plokščiagrindžio tralo, tai būtent tiek ir sudaro svorio“, – teigė jis.

Paklaustas apie tai, ką dar reikia nuveikti, ruošiantis vokiečių brigados atvykimui, R. Pleškys pabrėžė, kad darbų liko labai daug ir įvairaus pobūdžio.

„Reikia paruošti ir karinę infrastruktūrą, kurioje ir garažai, ir saugyklos, ir dirbtuvės technikos aptarnavimui ir gyvenamosios patalpos, taip pat miestuose, tiek Vilniuje, tiek Kaune“, – atsakė jis.

Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič tikino, kad vietos žmonės džiaugiasi kelio modernizacija. Jo teigimu, apie būtinybę sutvarkyti šį kelią buvo kalbama jau 30 metų.

„Labai džiaugiamės, kad šis ilgas kelias bus modernizuotas iki metų pabaigos ir kitų metų pradžioje bus baigtas. Tai viena iš mūsų pagrindinių susisiekimo arterijų ir žmonės džiaugiasi jo modernizacija. (...) 30 metų mes kalbėjome apie šį kelią, reikia turėti kantrybės ir ateis laikas, kai sugebėsime ir kitą infrastruktūrą kelių pataisyti“, – kalbėjo meras.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis kartu su krašto apsaugos viceministru Reniumi Pleškiu pirmadienį atidarė dvi atnaujintas kelio atkarpas prie Rūdninkų karinio poligono.

Užbaigtos dvi 16 km atkarpos kelyje Pirčiupiai–Jašiūnai padės užtikrinti tinkamą bei patogų Lietuvos kariuomenės bei Rūdninkų poligone ketinamos dislokuoti Vokietijos brigados judėjimą, teigia Susisiekimo ministerija.

Iš viso šalia Rūdninkų karinio poligono yra suplanuota atnaujinti 34 km ilgio kelių atkarpas. Šiais metais į dvigubos paskirties kelių infrastruktūros atnaujinimą AB „Via Lietuva“ ketina investuoti beveik 140 mln. eurų bankų solidarumo mokesčio lėšų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų