Dažnas iš mūsų, rinkdamasis produktus maisto atsargoms, savo krepšelį pripildo įvairiais daug vietos užimančiais bei mažai maistinės vertės turinčiais maisto produktais. Kad taip nenutiktų, mitybos specialistė Evelina Vilčinskaitė išskyrė pagrindinius produktus, kurie bus ne tik reikalingi, bet ir naudingi organizmui.
Konservuoti maisto produktai
Maisto atsargų krepšelyje svarbu turėti ilgai negendančių, savo maistinių savybių neprarandančių ir greitai bei lengvai pagaminamų maisto produktų, todėl pirmiausia vertėtų neužmiršti konservuotų produktų. Žuvies ar mėsos konservai jūsų organizmą aprūpins reikalingais baltymais, o konservuoti vaisiai bei daržovės taps vitaminų bei kitų būtiniausių maistinių medžiagų šaltiniu. Maisto atsargoms verta turėti įvairių rūšių konservuotų kukurūzų, žirnelių, pomidorų, avinžirnių, baltymais praturtintų pupelių ir kt. – visa tai puiki alternatyva šviežiam maistui.
Kruopos, miltai bei makaronai
Kiekvieno iš mūsų maisto atsargų krepšelyje turėtų atsidurti ir kruopos, kurios, kaip lėtai pasisavinamų angliavandenių šaltinis, aprūpins energija ir ilgam užtikrins sotumo jausmą. Žinoma, renkantis kruopas, reikėtų atsižvelgti į jų galiojimo laiką. Štai didelį ląstelienos kiekį turintys avižiniai dribsniai, esant tinkamoms sąlygoms – sausoje, vėsioje vietoje, hermetiškame inde, laikomi sausi išstovi ne vienerius metus. Tas pats pasakytina ir apie ryžius, kuriuose gausu kalio ir B grupės vitaminų. Be to, dėl ilgo galiojimo termino bei gausaus angliavandenių kiekio, maisto atsargoms turėtume rinktis ir makaronus, taip pat neužmiršti viso grūdo miltų ar miltinių mišinių.
Džiovinti vaisiai ir sėklos
Šviežius vaisius patartina keisti džiovintais vaisiais, kurie išsilaiko daug ilgiau negu švieži bei yra puikus kalio ir maistinių skaidulų šaltinis. Štai razinos, datulės, abrikosai, slyvos yra natūraliai saldūs ir maistingi, o kad nauda organizmui būtų kuo didesnė, patartina rinktis džiovintus vaisius be pridėtinio cukraus.
Taip pat svarbu nepamiršti ir sėklų – moliūgų, linų sėmenų, saulėgrąžų ir kt. Tai vertingas maistingųjų medžiagų, skaidulų šaltinis, jose yra būtinų mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų. Sėklose esantys antioksidantai gali organizmui padėti gintis nuo įvairiausių ligų.
Riešutai
Ypač maistingas, sotumo jausmą suteikiantis, daug vietos neužimantis ir specialių poreikių paruošimo nereikalaujantis produktas – riešutai. Pasak E. Vilčinskaitės, „riešutai yra puikus sveikatai naudingų riebalų, skaidulų ir kitų vertingų maisto medžiagų šaltinis, be kita ko, mus puikiai aprūpinantis energija. Savo maisto atsargose verta turėti skirtingų riešutų rūšių: žemės, anakardžių, pistacijų, graikinių, migdolų ar lazdynų riešutų, iš kurių bus galima gauti daug skirtingų maistinių medžiagų“.
Naujausi komentarai