Pereiti į pagrindinį turinį

Neregėti planai

2012-10-31 23:59

Tyrimų instituto "Social Dynamics International" partneris

Pasaulio lyderiai yra pasimokę, kad geriausias metodas išvengti karinių konfliktų yra prekybos tarp šalių skatinimas. Kuo labiau valstybių ekonomikos bus priklausomos nuo viena kitos gerovės, tuo bus mažesnis politinis interesas konfliktuoti.

Nuo pat Antrojo pasaulinio karo įgyvendintos ir toliau rengiamos Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) derybos bei darbas, skatinant tarptautinę prekybą, prisidėjo prie paprastesnio ir sklandesnio pasaulinės ekonomikos vystymosi.

Tačiau pastaruosius penkerius metus besitęsianti krizė rodo, kad ši institucija jau yra atlikusi savo pagrindinį vaidmenį ir negali toliau įgyvendinti savo pirminių tikslų.

Pastarųjų dešimtmečių tarptautinės prekybos tendencijoje ima ryškėti regioninis bendradarbiavimas, t. y. geografiškai, ekonomiškai, demografiškai, netgi kultūriškai panašiai išsivysčiusių valstybių pastangos sukurti regioninės prekybos fenomeną ir taip užtikrinti sklandų regiono augimą.

Vyksta ir labai intensyvios ES ir Jungtinių Amerikos Valstijų derybos, yra sudaryta aukščiausio lygio darbo grupė, kuri jau šių metų gruodį turėtų paskelbti memorandumą, kuriame bus pateiktos rekomendacijos dėl šių dviejų regionų tarpusavio prekybos skatinimo ir investicijų sutarties.

Nors šis faktas palyginti menkai eskaluojamas, tačiau savo galimu efektu jis yra bene svarbiausias galbūt šalių ekonomikų augimą skatinsiantis veiksnys.

Ypač džiugu, kad ES kartu veda derybas dėl laisvosios prekybos sutarties su Japonija. Aukšti Tekančios Saulės šalies pareigūnai yra pareiškę didelį norą bendradarbiauti ir kurti palankias sąlygas tarpusavio prekybai – suvienodinti įstatymines bazes ir ieškoti transatlantinį bendradarbiavimą skatinančių sprendimų.

Europos Komisija prognozuoja, kad vidutinio laikotarpio ekonomikos augimas ES gali padidėti net 2 proc, jei šios derybos bus vedamos tinkama linkme ir bus pasiekti užsibrėžti tikslai, pasirašytos bendradarbiavimo ir investicijų skatinimo sutartys. Panašaus ekonominio efekto gali tikėtis ir JAV bei Japonija.

Eurokomisarai taip pat tikisi, kad šių derybų rezultatas bus 2 mln. papildomų darbo vietų sukūrimas, ir tai bent jau iš dalies išspręs vis opėjančią nedarbo problemą ES.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų