Quantcast

N.Udrėnas: Lietuvos dujų rinkoje - daug „tamsos“

Lietuvos ir visų Baltijos šalių gamtinių dujų rinkoje yra daug „tamsos“ - joje trūksta skaidrumo, sako vyriausiasis prezidentės patarėjas. Pasak Nerijaus Udrėno, niekas tiksliai nežino, ar Lietuva tikrai už dujas moka brangiausiai Europoje, todėl tikimasi, kad Europos Komisijos tyrimas duos daugiau aiškumo.

„Trūksta skaidrumo dujų rinkoje šitame (Baltijos šalių - BNS) regione, nes kaip žinome, Vakarų Europoje, Didžiojoje Britanijoje, yra vadinami prekybos taškai, prekybos terminalai - hubai, kur dujomis prekiaujama skaidriai ir tos kainos yra žinomos. Šičia - labai daug tamsos. Ir Europos Komisijos tyrimas dėl “Gazprom„ galimo piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi iš tiesų parodys, kiek kas iš tikrųjų moka“, - antradienį interviu Žinių radijui sakė N. Udrėnas.

Anot jo, dujų kainos svyruoja, nėra skaidriai matomo atsiskaitymo, todėl kainas vertinti sunku.

„Taip, yra tam tikrų žinių, kad dabar Lietuva už kitas Baltijos šalis moka daugiau, ir tas skirtumas yra tarp 10-15 proc., bet tai yra kompleksinis klausimas. Lietuva turi tranzitą per Baltarusiją - tai galbūt tas tranzito mokestis yra tam tikra (kainos - BNS) dalis, Latvija - galbūt turi nuolaidų dėl Inčukalnio saugyklos“, - sakė N. Udrėnas.

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius nuolat kartoja, kad Lietuva už dujas moka brangiausiai Europoje.

Vidutinė į Lietuvą importuotų gamtinių dujų kaina sausį siekė 1250 litų už tūkstantį kubų, rodo Kainų komisijos duomenys.

Europos Komisija šiuo metu atlieka tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos Vidurio ir Rytų Europoje - įtariama, kad koncernas, susiedamas dujų kainas su naftos kainomis, galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams.

Lietuva mano, kad „Gazprom“ šaliai, kuri pirmoji iš Baltijos šalių įgyvendina trečiąjį Europos Sąjungos (ES) energetikos paketą ir iki 2014 metų pabaigos ketina visiškai atskirti Rusijos koncerno iš dalies valdomų „Lietuvos dujų“ veiklas, taiko diskriminacinę dujų kainą, kuri yra didžiausia ES.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NO COMMENT

NO      COMMENT    portretas
Dėmesio! Jūs skaitote komentarų skiltį. Komentarus rašo DELFI skaitytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami. Komentarų turinys neatspindi DELFI redakcijos nuomonės. D E L F I BLOKUOJA KOMENTARUS APIE VAE IR SKALŪNINES DUJAS ĮVESTA CENZŪRA

uz

uz portretas
tai prezidenturoj tokia sviesa sviecia kad net baisu i ta puse paziuret
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių