Pereiti į pagrindinį turinį

Nuo 2014-ųjų visos savivaldybės pačios spręs, kam skirti pašalpas

2013-11-27 09:43 diena.lt inf.
Už pašalpas lieti prakaitą nori ne visi
Už pašalpas lieti prakaitą nori ne visi / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Seimas perdavė savivaldybėms dalies socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teikimą.

Seimas antradienį priėmė atitinkamas Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymų pataisas, leisiančias šalies savivaldybėms pačioms spręsti, kuriems gyventojams dėl jų finansinės padėties skirti pašalpas ar kompensacijas, o kuriems - neskirti arba tikrinti jų gaunamas pajamas ir turimą turtą.

Pataisos, kurios įsigalios nuo kitų metų Seime priimtos ypatingos skubos tvarka vienbalsiai. 

Nuo 2014 metų visoms šalies savivaldybėms, išskyrus Akmenės, Panevėžio, Radviliškio, Raseinių ir Šilalės rajonų savivaldybes, kuriose ši praktika jau taikoma nuo 2012 metų, pavesta skiriant piniginę socialinę pašalpą vykdyti savarankiškąją funkciją, ji būtų finansuojama iš savivaldybės biudžeto lėšų. Tuo metu teikdamos kompensacijas už būsto šildymą, karštą ir geriamąjį vandenį, savivaldybės vykdytų valstybinę funkciją, ši būtų finansuojama iš valstybės biudžeto.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys konservatorius Rimantas Jonas Dagys džiaugėsi, kad prieš porą metų pradėtas eksperimentas, pasiteisino: "Bendruomenių ir kitų žmonių įtraukimas į socialinę paramą atiduodant lėšas skirstyti savivaldybėms pasiteisino kaip jų savarankiška funkcija".

Nors parlamentaras priekaištavo, kad Seimas nesiryžo visoms savivaldybėms atiduoti kompensacijų už šildymą skyrimą ir mokėjimą, tačiau jis prognozavo, kad taip atsitikus, savivaldybės neturėtų lėšų kompensacijoms.

"Manau, kad reikėtų grįžti prie fiksuoto pajamų skaičiaus numatymo biudžete toms funkcijoms vykdyti, kad jos nebūtų susietos su kokiu nors koeficientų žaismu savivaldybėms", - teigė R.J.Dagys.

Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams pertvarka pradėta nuo 2012 metų. Iš pradžių dėl įvairių piniginių socialinių pašalpų ir šildymo kompensacijų skyrimo pačios sprendė penkios savivaldybės: Akmenės, Panevėžio, Radviliškio, Raseinių ir Šilalės rajonų.

2013 metų pirmą pusmetį, palyginti su 2012 metų tuo pačiu laikotarpiu, socialinės pašalpos gavėjų skaičius minėtose savivaldybėse sumažėjo 17,7 proc. (nuo 17,5 tūkst. iki 14,4 tūkst. asmenų), o išlaidos socialinei pašalpai mokėti - 25,1 proc. (nuo 21,9 mln. iki 16,4 mln. litų).

2012 metais, palyginti su 2011 metais, šalyje vidutiniškai per mėnesį socialinę pašalpą gavusių asmenų skaičius išaugo 0,36 proc. (nuo 221,1 tūkst. iki 221,9 tūkst. asmenų), o išlaidos socialinei pašalpai mokėti sumažėjo 2,1 proc. (nuo 612,3 mln. iki 599,5 mln. litų). Tuo laikotarpiu Akmenės, Panevėžio, Radviliškio, Raseinių ir Šilalės rajonų savivaldybėse socialinės pašalpos gavėjų skaičius sumažėjo 13,6 proc. (nuo 18 tūkst. iki 15,5 tūkst. asmenų), o išlaidos socialinei pašalpai mokėti sumažėjo 20,1 proc. (nuo 47,7 mln. iki 38,1 mln. litų).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų