Pereiti į pagrindinį turinį

Paskelbtas Lietuvos paviljono projekto konkursas

2019-02-27 21:20

Lietuva tęsia pasiruošimą pasaulinei parodai „EXPO 2020“ - Aplinkos ministerija jau paskelbė atvirą supaprastintą Lietuvos paviljono Dubajuje projekto konkursą.

Pasiūlymų, kaip turėtų atrodyti pastatas ar jų grupė, bus laukiama beveik du mėnesius - iki balandžio 16 dienos.

Iš konkurso dalyvių tikimasi sulaukti kuo išradingesnio ir inovatyvesnio Lietuvos paviljono pastato, kuris turėtų iškilti parodos organizatorių Lietuvai skirtame daugiau kaip 15 arų sklype Tvarumo zonoje, idėjos, o vėliau ir techninio projekto. Paviljone turi būti numatyta pagrindinė ekspozicinė erdvė (ekspozicijai šioje erdvėje sukurti ir įrengti bus skelbiamas atskiras konkursas), daugiafunkcė erdvė specializuotiems nedidelio masto renginiams, nedidelis restoranas ir suvenyrų parduotuvė, reprezentacinės ir administracinės-buitinės patalpos. Suprojektuotas pastatas turi būti energetiškai aktyvus, gaminti maksimaliai įmanomą energijos kiekį iš atsinaujinančių išteklių, o CO2 pėdsakas per visą jo naudojimo laikotarpį turi būti kuo mažesnis. Konkurso dalyviai turi pateikti išraiškingą paviljono fasado ir aplinkos sutvarkymo vaizdinį sprendimą, nurodyti įgyvendinimui naudotinas medžiagas bei galimus technologinius sprendimus (pageidautina tai, kas sukurta ir išbandyta Lietuvoje), siūlomą paviljono demontavimo principą.

Be konkursą organizuojančios Aplinkos ministerijos ir jai talkinančių Ekonomikos ir inovacijų ir Energetikos ministerijų atstovų, į vertinimo komisiją pakviesti ir sprendimus nulems žinomi architektai - Nacionalinės premijos laureatas Audrius Ambrasas, Gintautas Blažiūnas, Vaidotas Kuliešius, Edgaras Neniškis, Architektų sąjungos pirmininkė Rūta Leitanaitė, visuomenės atstovai, tarp jų - verslininkas Vladas Lašas, rašytojas tinklaraštininkas Justinas Žilinskas. Prieš priimant galutinį sprendimą bus kviečiama ir daugiau ekspertų, vyks vieši projektų aptarimai.

Iki pasaulinės parodos „EXPO 2020“ Dubajuje atidarymo lieka lygiai 600 dienų. Paroda Dubajuje - „Sujunkime protus, kurkime ateitį“ vyks nuo 2020 m. spalio 20 d. iki 2021 m. balandžio 10 d. Statybos intensyviai vyksta daugiau kaip 4 kv.km teritorijoje, kuri padalinta į tris temines zonas: Tvarumo, Mobilumo ir Galimybių.

Dabar čia parodą organizuojanti valstybė - Jungtiniai Arabų Emyratai - stato teminius paviljonus, renginių sales, gyvenamuosius namus parodos personalui, tiesia kelius ir komunikacijas, o netrukus savo paviljonus pradės statytis valstybės - parodos dalyvės, kurių šį kartą bus daugiau negu 180. Iš viso parodą per šešis mėnesius aplankys 25 milijonai žmonių, iš kurių net trys ketvirtadaliai atvyks į JAE iš užsienio.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų