Pereiti į pagrindinį turinį

Prabangos mokestis gali tapti visuotiniu nekilnojamojo turto mokesčiu

2013-07-02 03:54
Prabangos mokestis gali tapti visuotiniu nekilnojamojo turto mokesčiu
Prabangos mokestis gali tapti visuotiniu nekilnojamojo turto mokesčiu / T.Urbelionio/BFL nuotr.

Vos 5 milijonai litų vietoje planuotų 17 milijonų – tiek nekilnojamojo turto (NT) arba dar vadinamo prabangos mokesčio pernai surinkta į valstybės biudžetą. Šįmet lūkesčiai tokie patys, todėl greičiausiai valstybės biudžete dėl nesurinkto mokesčio atsivers panašaus dydžio skylė kaip ir pernai – daugiau nei 10 milijonų litų, rašo portalas 15min.lt.

NT mokestį turi mokėti visi fiziniai asmenys, nuosavybės teise valdantys arba įsigiję gyvenamosios ar kitos paskirties statinių, kurių bazinė vertė viršija 1 milijoną litų.

Daugiau nei pusė sumos – 3,2 milijono litų – NT mokesčio surinkta Vilniaus miesto savivaldybėje. Antra pagal surinktą sumą yra Neringos miesto savivaldybė – 367 tūkst. litų.

Neringos miesto savivaldybės meras Darius Jasaitis skundėsi, kad NT mokesčio įstatyme nestinga spragų.

Pasak Neringos mero, Palangoje, surinkusioje 166 tūkst. litų NT mokesčio, žemę ir namus turintys asmenys šį savo turtą gali užstatyti bankui, nuomoti ir elgtis taip, kad šis jiems generuotų pajamas, o Neringoje visa žemė valstybinė, gyventojai neturi teisės jos nuomoti ar daryti verslo, bet žemė įvertinama tokiu pat būdu, kaip ir Palangoje.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis atkreipė dėmesį, kad vis dėlto didžioji dalis sumokėjusiųjų mokestį Neringos miesto savivaldybėje buvo ne paprasti nepasiturintys gyventojai.

Paklaustas, kaip vertina valstybės planus šįmet iš NT mokesčio į biudžetą surinkti 17 milijonų. litų, kai pernai surinkta vos 5 milijonai, N. Mačiulis sakė manantis, kad tokie planai nerealūs.

Kalbinti Seimo nariai, savivaldybių politikai ir ekomonikos specialistai sutaria – NT mokestis turi būti visuotinis.

N. Mačiulis, paklaustas, ar turėsime visuotinį NT mokestį artimiausiu metu, svarstė, kad greičiausiai tokio mokesčio nebus dar bent ketverius metus – iki kitų Seimo rinkimų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų