Pereiti į pagrindinį turinį

Prekybos sektoriuje - niūrios nuotaikos

2009-03-30 21:57
Prekybos sektoriuje - niūrios nuotaikos
Prekybos sektoriuje - niūrios nuotaikos / Kęstučio Cemnolonskio nuotr. Visas Lietuvos prekybos sektorius šiemet, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, smuko apie 22 proc.

Į sostinę suvažiavę prekybininkai išrinko naują Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) tarybą, dar kartą garsiai sukritikavo apynasrį jiems bandžiusius uždėti politikus ir dalijosi sunkmečio istorijomis.

LPĮA susitikime išrinkta nauja asociacijos taryba, kuri sudaro: Artūras Afanasenka (bendrovės „BMS“ valdybos pirmininkas), Gintaras Jasinskas („Maxima LT“ generalinis direktorius), Liutauras Čiurlys („Norfos mažmena“ generalinis direktorius), Rimantas Perveneckas („Apranga“ generalinis direktorius) ir Tony Holmbergas („Rimi Lietuva“ generalinis direktorius). Tarybos pirmininkas bus išrinktas per artimiausiu metu įvyksiantį tarybos posėdį. Vykdomojo direktoriaus pareigas toliau eis Marius Busilas.

Prekybininkams šie metai iš tikrųjų sunkūs. Statistikos departamento atliekamo prekybos ir maitinimo įmonių tyrimo duomenimis, mažmeninės prekybos apyvarta sausio-vasario mėnesiais, palyginti su tuo pačiu 2008 m. laikotarpiu, sumažėjo 29,8 proc. Verslininkams tai - nemenkas smūgis, juolab kad apyvarta ir toliau krinta.

Prekybininkų nuomone, dėl to iš dalies kalti ir netobuli šalies įstatymai. Verslininkai pasidžiaugė, kad kai kuriuos jų, ypač įmonių veiklai ir pelnui galėjusius pakenkti įstatymus vis dėlto pavyko pakeisti.

„Per praėjusį ataskaitinį laikotarpį asociacija išnagrinėjo 15 įstatymų ar jų pataisų projektų, teikė pasiūlymus jų rengėjams, kad dienos šviesos nepasiektų, ekonominei logikai prieštaraujantys, rinkos taisykles laužantys ar vartotojų teises pažeidžiantys įstatymai. Bene daugiausiai diskusijų sukėlė Kainų įstatymo papildymo, dėl mokesčio už aplinkos teršimą apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos, konkurencinių sąlygų, darbo kodekso pakeitimo įstatymų projektai“, - priminė LPĮA vykdomasis direktorius Marius Busilas.

LPĮA per praėjusius metus Vyriausybei iš viso pateikė 17 pasiūlymų rengiamiems norminiams aktams. Daugiau nei į pusę jų buvo atsižvelgta.

Pranešimą skaitęs banko „DnB Nord“ vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis pabrėžė, kad prekyba 2007-2008 m. buvusi antra pagal dydį šaka, sukurianti daugiausiai pridėtinės vertės - 17 proc., šiemet skaičiuoja 22 proc. kritusią apyvartą.

Jo teigimu, pastaraisiais metais darbo užmokestis prekyboje sparčiai augo, bet darbo našumas mažėjo. 2007 m. sudaręs 7,4 proc., 2008 m. krito iki 6,2 proc. Šiuo metu, kai net prekyba maistu sumažėjo 13 proc., darbuotojų prekyboje jau yra per daug. Norint išlaikyti darbo vietas ir neatleisti sunkmetį išgyvenančių žmonių, asociacija nutarė tartis su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dėl lankstesnio darbo grafiko ir valandų skaičiaus.

R.Rudzkis taip pat kritikavo Vyriausybės strategiją didinant akcizus ir pelno mokestį. Esą tai ne tik apsunkina įmones, bet ir atstumia užsienio investuotojus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų