Pereiti į pagrindinį turinį

Premjeras: Lietuva siekia EK pritarimo dėl elektros jungties per Lenkiją

2016-06-03 11:45 diena.lt inf.

Lietuva siekia, kad Europos Komisija pritartų Baltijos šalių elektros energetikos sistemos sinchronizavimui su kontinentine Europa per Lenkiją. Premjeras Algirdas Butkevičius teigia paprašęs, jog EK rudenį priimtų politinį sprendimą.

Algirdas Butkevičius ir Jeanas Claude'as Junckeris
Algirdas Butkevičius ir Jeanas Claude'as Junckeris / A. Mickevičiaus / LRVK nuotr.

Lietuva siekia, kad Europos Komisija pritartų Baltijos šalių elektros energetikos sistemos sinchronizavimui su kontinentine Europa per Lenkiją. Premjeras Algirdas Butkevičius teigia paprašęs, jog EK rudenį priimtų politinį sprendimą.

„Paprašiau, kad jau šitas klausimas nebūtų atidedamas, nes rudenį bus pateikta ataskaita dėl sinchronizacijos ir išsakiau aiškią poziciją, kad būtų rudenį priimtas jau politinis sprendimas, kad Baltijos šalys turi sinchronizuotis su Europos energetikos tinklais per Lenkiją“, - po susitikimo su Europos Komisijos pirmininku Jeanu Claudu Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) BNS telefonu iš Briuselio sakė A.Butkevičius.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad Lietuva nebesvarsto sinchronizavimo su Skandinavija per Suomiją, A.Butkevičius teigė neįsivaizduojąs, kaip tai būtų galima įgyvendinti: „Yra Europos Sąjungoje iškeltas tikslas, kad turi būti vieninga Europos energetikos sąjunga. Ir aš neįsivaizduoju, kaip būtų galima tą tikslą įgyvendinti, sinchronizuojantis su Skandinavijos šalimis“.

Anot jo, politinis EK pritarimas turėtų išjudinti trijų Baltijos šalių ir Lenkijos derybas dėl sinchronizavimo.

„Kada bus priimtas sprendimas galutinis, kad Europos Komisija pritaria tokiai sinchronizacijai, tada ir prasidės konkrečios derybos. Pirmiausia tarp Baltijos šalių ir Lenkijos, tada, jeigu bus reikalinga, bus įtraukta ir Europos Komisija“, - tikino A.Butkevičius.

Ministras pirmininkas tikino iš EK pirmininko nesulaukęs tvirto atsakymo dėl politinio sprendimo.

„Tokio tvirto ir galutinio atsakymo nebuvo, bet sakė susipažins giliau su šiuo klausimu ir tik paklausė, ar tai labai svarbu Baltijos šalims ir kas yra padaryta, kalbant apie Baltijos šalių energetinę nepriklausomybę. Tai priminiau terminalą, elektros jungtis su Švedija ir Lenkija, GIPL projektą“, - sakė ministras pirmininkas.

Pasak Vyriausybės spaudos tarnybos pranešimo, Europos Komisijos užsakymu atliekamas vertinimas dėl Baltijos šalių sinchronizavimo su Europos tinklais bus baigtas iki spalio pabaigos.

Baltijos šalys siekia pasitraukti iš vadinamojo BRELL žiedo, jungiančio Rusiją, Baltarusiją ir tris Baltijos šalis, nes jis laikomas nesaugiu, be to, Rusija nesidalina savo planais apie investicijas į elektros tinklus.

Energetikos ministras Rokas Masiulis yra sakęs, kad derybas su Rusija ir Baltarusija dėl Estijos, Latvijos ir Lietuvos pasitraukimo iš BRELL žiedo ir energetikos sistemos sinchronizavimo trys Baltijos valstybės pradės tik tada, kai kartu su Lenkija ir EK apsispręs dėl techninių projekto sąlygų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų