Quantcast

Seimas pradeda svarstymus dėl būtiniausių bankų paslaugų krepšelio kainos

Seimas spręs, ar būtiniausių bankų paslaugų krepšelio gyventojams ir smulkiam verslui kainą susieti su minimalia mėnesio alga (MMA) ją perskaičiuojant kas trejus metus.

Finansų viceministras Darius Sadeckas sako, kad trejų metų laikas pasirinktas siekiant išlaikyti tam tikrą  sąlygų stabilumą.

„Minimali alga, kaip žinome, linkusi kasmet augti, tai tuomet turbūt perskaičiuotume į didžiąją pusę vis tą įkainį“, – sakė pataisas pristatęs D. Sadeckas.  

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti tokias Mokėjimų bei kelių lydinčiųjų įstatymų pataisas: už buvo 91, prieš nebuvo, o 11 susilaikė. Toliau projektai bus svarstomi birželio pradžioje.

Pasak D. Sadecko, šiuo metu pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslauga nėra labai paplitusi tiek dėl jos menko žinomumo, tiek dėl žemo gyventojų finansinio raštingumo.

„Siūloma įstatyme nustatyti konkrečius kriterijus, kaip nustatoma paslaugų, kurios turi būti teikiamos, pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelyje apimtis, atsisakant pavedimo Lietuvos bankui įvertinti, kokia ta paslaugų apimtis yra pakankama, kad būtų galima patenkinti įprastus vartotojų mokėjimo poreikius. Šiuo atveju siūlome įtvirtinti kriterijų, kad mokėjimo paslaugų apimtis turi atitikti 90 proc. vartotojų poreikių“, – teigė viceministras. 

Pakeitimais siekiama skaidrinti pagrindinės mokėjimo sąskaitos reguliavimą ir sukurti smulkiajam verslui skirtą interneto svetainę, kurioje bus galima pasirinkti tinkamiausią paslaugų teikėją.

Jeigu pataisas Seimas priimtų, krepšelis gyventojams ir smulkiam verslui nuo 2025-ųjų sausio atpigtų nuo 1,47 iki 1 euro, o socialiai remtiniems asmenims – nuo 0,73 iki 0,5 euro per mėnesį. 

Pagal siūlomą algoritmą apskaičiuotas komisinis dydis būtų apie 1 eurą – šiuo metu nustatytas Lietuvos banko komisinis atlyginimas sudaro 1,47 euro.

 

D. Sadeckas pabrėžė, kad krepšelio kaina būtų siejama su MMA.

„Tai yra tam tikras procentas nuo minimalios algos ir taip pat priklausytų nuo pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugos apimties pokyčių. Pagal siūlomą algoritmą apskaičiuotas komisinis dydis būtų apie 1 eurą – šiuo metu nustatytas Lietuvos banko komisinis atlyginimas sudaro 1,47 euro“, – teigė ministerijos atstovas. 

Kredito įstaigas ketinama įpareigoti aiškiai informuoti klientus apie pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą. 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė anksčiau sakė, kad tokia tvarka skatins gyventojus aktyviau vertinti skirtingus įstaigų pasiūlymus ir pasirinkti palankiausią.

Lietuvos banko valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus teigimu, priėmus pakeitimus krepšelio naudotojai per mėnesį galėtų atlikti apie 15 pavedimų, nemokamai išsigryninti 500 eurų bei naudotis mokėjimų kortele.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
o kodel ne kas metus?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių