Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas spręs, ar dar labiau griežtinti su Rusija ar Baltarusija siejamo verslo veiklą

2024-09-26 06:56

Seimas spręs, ar dar labiau griežtinti su Rusija ar Baltarusija siejamo verslo dalyvavimą visuose strateginiuose viešuosiuose pirkimuose arba galimybes investuoti Lietuvoje.

freepik.com nuotr.

Seimas ketvirtadienį balsios dėl Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo pataisų, leisiančių vyriausybinei strateginių įmonių sandorius tikrinančiai komisijai įvertinti, ar viešuosiuose pirkimuose norinti dalyvauti įmonė ar jos parneriai gali būti susiję su nedraugiškomis šalimis ir kelti grėsmę nacionaliniam saugumui.

Taip pat iš pirkimų būtų šalinamos grupės bendrovės, jeigu šiose valstybėse veiktų bent viena grupės narė.

Viešieji pirkimai taptų neprieinami ir toms įmonėms, kurių vadovai, valdymo ar priežiūros organų nariai būtų susiję su nedraugiškomis valstybėmis. 

Kaip BNS sakė pataisos autorė, Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė, taip norima išvengti atvejų, kai įmonės pateiktų ieškinius perkančiosioms organizacijoms ar valstybei dėl spragų įstatymuose. 

„Komisija iki šiol neturėjo tvirto teisinio pagrindimo, o dabar turės daugiau įrankių ir galės stabdyti pirkimus“, – balsavimo išvakarėse BNS teigė I. Pakarklytė. 

Pasak jos, Seimo birželį priimtos pataisos dėl sąžiningumo deklaracijos, kurią teikdamos įmonės pripažįsta, kad neturi sąsajų su Rusija ar kitomis nedraugiškomis šalimis, turi spragų.

„Tikėtina, kad sąžiningumo deklaracijas sąžiningai pildo, bet nebūtinai“, –  aiškino I. Pakarklytė. 

Pataisos įsigaliotų nuo spalio 10-osios.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų