Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas spręs, ar didinti vaiko priežiūros ir kitų išmokų „lubas“

2024-09-29 08:50

Parlamentarai pradeda svarstymus, ar didinti vaiko priežiūros ir kai kurių kitų išmokų „lubas“.

S. Lisausko, J. Kalinsko/BNS nuotr.

Įstatymo pataisų iniciatorė, demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Rima Baškienė sako, kad daugiau uždirbantieji galėtų gauti ir didesnes išmokas. Tuo metu Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė mano, kad siūlant didinti išmokas būtina atsižvelgti į biudžeto pajamas.

„Kad asmenys, kurie uždirba didesnius atlyginimus, kurie sumoka didesnes įmokas į valstybės biudžetą, galėtų gauti ir didesnes išmokas vaiko priežiūros metu“, – pristatydama pataisas Seime šią savaitę teigė R. Baškienė.

Ji siūlo, kad maksimalus kompensuojamasis uždarbis dvejus metus mokamoms vaiko priežiūros išmokoms apskaičiuoti neviršytų 2,5 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VDU) vietoje dabartinių dviejų VDU (antrąjį ketvirtį vienas VDU – 2 196 eurai prieš mokesčius). Tokie pat dydžiai galiotų ir ligos, tėvystės bei profesinės reabilitacijos atvejais.

Pasak R. Baškienės, vaikus auginantys tėvai pusantrų metų iš „Sodros“ gauna 60 proc. atlyginimo išmokas, o jei jas nori gauti dvejus metus – tuomet išmokos siekia 45-35 proc.

„Tai ta išmoka nėra didelė. Ir atlyginimo praradimas sudaro daugiau kaip pusę buvusio atlyginimo“, – kalbėjo ji. 

Tuo metu M. Lingė sako, kad į išmokų didinimą reikia žiūrėti subalansuotai – matyti biudžeto pajamas bei kitas išmokų gavėjų grupes.

„Vaiko priežiūros išmokų dydis jau yra susietas su kintančiu dydžiu – vidutiniu darbo užmokesčiu, kuris eilę metų augo labai sparčiai, todėl augo ir išmokų dydis“, – tvirtino jis.

Kad asmenys, kurie uždirba didesnius atlyginimus, kurie sumoka didesnes įmokas į valstybės biudžetą, galėtų gauti ir didesnes išmokas vaiko priežiūros metu.

Pasak M. Lingės, dėl projekto svarbu sulaukti Vyriausybės vertinimo.

„Diskusija gali turėti ir kitų alternatyvų – gal prasmingiau būtų diskutuoti apie išmokų lubų korekcijų klausimą neperleidžiamų vaiko priežiūros mėnesių metu, kai priežiūroje esantys mamos ir tėčiai negali dirbti ir turėti pajamų iš darbinės veiklos“,– BNS sakė M. Lingė. 

Socialdemokratas Algirdas Sysas įsitikinęs, kad apie jokį išmokų didinimą negalima kalbėti, kol nebus aišku, iš kur gauti papildomų lėšų.   

„Jeigu nebus didesnių įplaukų, viena ranka duosime išmokas, o paskui sakysime, kad pensininkams nėra lėšų kelti pensijų“, – BNS teigė A. Sysas.  

R. Baškienės teigimu, visos socialinio draudimo rūšys jau kelerius metus yra subalansuotos, todėl išmokas būtų galima didinti.

„Vadinasi, mes galime drąsiai teigti, kad yra finansinės galimybės, kad mes turime tiesiog tos politinės valios ir noro, kad padėtume ir toms moterims, kurios išties daug dirba ir stengiasi ir kad jų sumokamos įmokos tikrai būtų įvertinamos paskui, kai reikia auginti vaikus“, – tvirtino ji.

Seimas šią savaitę po pateikimo balsavo už Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisą. Toliau pakeitimai bus svarstomi lapkričio 7 dieną, kai dėl pataisų išvadą pateiks Vyriausybė ir įvertins komitetai.

A, Sysas abejojo, kad kadenciją baigiantis Seimas priims tokią pataisą. 

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu 2,3 tūkst. žmonių gauna maksimalią vaiko priežiūros išmoką.

Įmokų „Sodrai“ „lubos“ dabar siekia 5 VDU. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
...

Paskui per daug prisiveis kai tiek pinigu gaus
0
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų