Pereiti į pagrindinį turinį

Seime pateiktas siūlymas didinti ekonomines sankcijas už tabako gaminių pardavimą nepilnamečiams

2024-07-11 20:13

Ketvirtadienį parlamente pateiktos prezidento Gitano Nausėdos inicijuotas Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo bei lydinčio Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) įstatymo pataisos, kuriomis siūloma griežtinti ekonomines sankcijas už tabako gaminių pardavimą nepilnamečiams.

Freepik.com nuotr.

Už projektą po pateikimo balsavo 67, susilaikė 5, prieš 1 parlamentaras. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Sveikatos reikalų komitetas. Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų parlamento rudens sesijos metu.

Iniciatyvą pristatęs šalies vadovo patarėjas Darius Urbonas tikino, kad siūlymu siekiama spręsti problemą dėl elektroninių cigarečių paplitimo tarp nepilnamečių.

„Jau kuris laikas Lietuva deda pastangas spręsti aktualią problemą - elektroninių cigarečių paplitimą tarp nepilnamečių, jaunimo. Nors gana simboliškai, bet padidintas akcizas, įtvirtinti draudimai dėl kvapų, skonių, cukrų, saldiklių, numatyta atsakomybė fiziniams asmenims už prekybą el. cigaretėmis“, – ketvirtadienį Seimo plenarinių posėdžių salėje kalbėjo D. Urbonas.

„Nepaisant to įvairūs tyrimai ir statistiniai duomenys rodo, kad neigiama tendencija išlieka ir problema neslopsta“, – pažymėjo jis.

Jau kuris laikas Lietuva deda pastangas spręsti aktualią problemą - elektroninių cigarečių paplitimą tarp nepilnamečių, jaunimo.

 

Prezidentas siūlo griežtinti juridinių asmenų ir užsienio juridinių asmenų filialų atsakomybę, nustatant du ir daugiau kartų, nei yra šiuo metu, didesnes ekonomines sankcijas už elektroninių cigarečių, o kai kuriais atvejais – ir visų tabako gaminių apyvartos taisyklių pažeidimus.

Taip pat nustatyti daugiau atvejų, kai už padarytus tabako, tabako gaminių ir su tabako gaminiais susijusių gaminių apyvartos reikalavimų pažeidimus juridiniai asmenys netektų licencijų verstis tabako gaminių, su tabako gaminiais susijusių gaminių gamyba, didmenine ir mažmenine prekyba bei papildyti pažeidimų, kuriuos padarius būtų taikomi ribojimai sprendžiant klausimą dėl Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme numatytų licencijų išdavimo, sąrašą.

Šalies vadovas ragina išskirti ANK straipsniuose, kuriuose nustatyta atsakomybė už tabako, tabako gaminių ar su jais susijusių gaminių apyvartos taisyklių pažeidimus, administracinius nusižengimus, kurių dalykas yra elektroninės cigaretės ir į kurių padarymą įtraukiami nepilnamečiai, taip pat nustatyti didesnes baudas už šių administracinių nusižengimų padarymą ir atsisakyti įspėjimo kaip administracinės nuobaudos už elektroninių cigarečių turėjimo ar vartojimo apribojimo pažeidimus.

Prezidentūros teigimu, didėjantis elektroninių cigarečių populiarumas tarp jaunimo, ypač tarp nepilnamečių ir net jaunesnių kaip 16 metų asmenų, sparčiai augantis pažeidimų, kurių dalykas yra elektroninės cigaretės, skaičius aiškiai rodo, kad šiuo metu Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme nustatytos ekonominės sankcijos ir ANK įtvirtintos administracinės nuobaudos nedaro prevencinio poveikio ir neatgraso nuo pažeidimų.

Pažymima, kad Lietuva gerokai viršija Europos mokyklų alkoholio ir narkotikų vartojimo tyrime (angl.  European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs, ESPAD) dalyvaujančių šalių vidurkį pagal šiuos rodiklius: naujųjų psichoaktyviųjų medžiagų (Lietuvos rodiklis siekia 7 proc., ESPAD šalių vidurkis – 4 proc.), rūkiusiųjų elektronines cigaretes (Lietuvos rodiklis siekia 65 proc., ESPAD šalių vidurkis – 40 proc.), mokinių, kurie būdami 13 metų ar jaunesni surūkė pirmąją cigaretę (Lietuvos rodiklis siekia 33 proc., ESPAD šalių vidurkis – 18 proc.) ir pirmąją elektroninę cigaretę (Lietuvos rodiklis siekia – 19,5 proc., ESPAD šalių vidurkis – 11 proc.).