Quantcast

Seimo komitetas – už laisvesnę tvarką įvežti į Lietuvą kanapių sėklas

Seimo Kaimo reikalų komitetas pritarė siūlymui supaprastinti reikalavimus kanapių produktų ir jų gaminių tiekėjams. Teigiama, kad įteisinus naują tvarką daugiausia šio augalo sėklų būtų įvežama iš Ukrainos.

Jeigu Seimas tam pritars, būtų mokslo ir studijų institucijos iš trečiųjų šalių be importo licencijos galės įvežti ribotą kiekį – ne daugiau kaip 6 kilogramus – Europos Sąjungoje (ES) neįteisintų pluoštinių kanapių veislių sėklų moksliniais ar selekcijos tikslais. 

Tokiu būdu Lietuvoje būtų leidžiama auginti daugiau pluoštinių kanapių veislių, plečiamos jų panaudojimo galimybės.

„Mums ir mūsų institutui (valstybinis mokslinių tyrimų institutai – Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centrui – BNS) tai yra svarbu dalyvauti – auginti ir tirti naujas kanapių veisles“, – komiteto posėdyje teigė žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas. 

„Europos Komisijoje turėsime notifikuoti (pataisas – BNS) ir jeigu gauname pritarimą, matysime, ar tikrai tokiu keliu toliau eiti“, – pridūrė ministras. 

Į EK Lietuva kreipsis po to, kai pataisoms po svarstymo pritars Seimas.

Kanapių augintojų, perdirbėjų ir verslo inovatorių asociacijos direktoriaus Rimanto Čiūto teigimu, jeigu naujai tvarkai būtų pritarta, tai būtų ir parama Ukrainai, iš kur būtų atvežama daugiausia šio augalo sėklų.

Ukrainos kanapių veislės yra labai produktyvios, ypač aliejinės, bet jos nesertifikuotos Europos Sąjungoje.

 

„Ukrainos kanapių veislės yra labai produktyvios, ypač aliejinės, bet jos nesertifikuotos Europos Sąjungoje“, – teigė R. Čiūtas. 

Pasak jo, Lietuvoje nuo 2019 metų kanapių pasėliai yra sumažėję beveik keturis kartus: „Potencialas vietinei ir regioninei ekonomikai yra labai didžiulis, ypač dėl žiedinės ekonomikos.“

Grupės valdančiųjų registruotomis pataisomis siekiama panaikinti reikalavimą įmonėms, tiekiančioms Lietuvos rinkai pluoštinių kanapių produkciją, turėti pažymą, patvirtinančią, kad kitose ES šalyse pagaminti produktai ir jų gaminiai gauti ar pagaminti iš pluoštinių kanapių, kuriose psichiką veikiančio tetrahidrokanabinolio (THC) kiekis neviršija leidžiamos 0,3 proc. ribos. 

Pataisos autoriai sako, kad vartotojų saugai užtikrinti svarbu, kiek THC yra galutiniame gaminyje, o ne žaliavoje, iš kurios jis pagamintas, nes THC kiekis priklauso ne vien nuo žaliavos, bet ir nuo gamybos technologijos.

Anot pataisos iniciatorių, šie pakeitimai ypač reikalingi mokslinių tyrimų įmonėms, daugiausia gaminančioms sveikatos ir kosmetikos gaminius.

Seimui pritarus nauja tvarka įsigaliotų nuo 2025 metų sausio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių