Pereiti į pagrindinį turinį

Šiųmečiai dividendai – tik trupiniai

Prognozės: ekspertų manymu, bendrovės dividendų nežarstys ne tik šiais, bet ir kitais metais.
Prognozės: ekspertų manymu, bendrovės dividendų nežarstys ne tik šiais, bet ir kitais metais. / "Shutterstock" nuotr.

Šįmet įmonių pelno dalybos kur kas skurdesnės. Vos kelios jų žada mokėti tokius pačius dividendus, kaip ir pernai. O daugelio bendrovių akcininkai liks tuščiomis kišenėmis.

Atiduos daugiau, nei uždirbo

Šiemet iš 42 Vilniaus biržoje registruotų įmonių dividendus iš viso mokėti ketina tik 8. Pernai tokių įmonių buvo 23. Tiesa, ir šiemet dividendus akcininkams mokėti nusprendusios bendrovės, bus gerokai šykštesnės.

Telekomunikacijų milžinė "Teo" – viena iš nedaugelio įmonių, veikiausiai išlaikysiančių tradiciją mokėti didelius dividendus. Šiandien vyksiančiame visuotiniame įmonės akcininkų susirinkime tikriausiai bus pritarta bendrovės valdybos siūlymui mokėti po 0,23 lito dividendų už vieną akciją. Tai didžiausias dividendų pajamingumas Lietuvoje – 17,8 proc. už vieną akciją.

Konsoliduotosios "Teo" įmonių grupės pajamos pernai siekė beveik 826,3 mln. litų, o laikotarpio pelnas – 159,9 mln. litų. Dividendų "Teo" ketina išmokėti kiek daugiau, nei uždirbo, – 183,3 mln. litų. Analitikų nuomone, tai natūralu, mat bendrovė esą turi sukaupusi nepaskirstyto pelno.

Taigi bendrovės valdyba iš paskirstytino pelno – 183,3 mln. litų – siūlo 178,6 mln. litų skirti 2008 m. dividendams mokėti, (t. y. 0,23 lito dividendų už vieną akciją). Tantjemoms septyniems valdybos nariams žadama skirti 378 tūkst. litų – po 54 tūkst. litų kiekvienam.

Išdalijo nemokamų akcijų

Nuo "Teo" pagal dividendų pajamingumą šiek tiek atsilieka Klaipėdos jūrų krovinių kompanija ("Klasco") ir vienas didžiausių šalies alkoholio gamintojų "Stumbras". "Klasco" akcininkams mokės 1,97 lito už akciją, o "Stumbras" – 0,67 lito. Šių akcijų dividendų pajamingumas atitinkamai siekia apie 16,1 proc. ir 15,2 proc.

Dalis rinkos galiūnų, tokios įmonės kaip "Apranga" ar "Invalda", šiemet dividendų nusprendė apskritai nemokėti.

"Ūkio banko" akcininkai irgi nusprendė nemokėti dividendų. Užtat priimtas sprendimas padidinti banko įstatinį kapitalą. Jis bendrovės lėšomis didinamas ketvirtadaliu – maždaug 50 mln. litų – nuo 197 mln. iki 245,8 mln. litų. Šiam tikslui išleista 49,1 mln. vieno lito nominalios vertės akcijų. Jos išdalytos nemokamai dabartiniams banko akcininkams.

Pasigirdo vertinimų, kad taip esą buvo bandoma išvengti pasikeitusios dividendų apmokestinimo sistemos. Tačiau finansų makleriai tikina, kad tai ne tiesa. Smunkant ekonomikai, didėjant netikrumui dėl ateities ir blogųjų paskolų rizikai, bankams ypač svarbu didinti savo kapitalo bazę.

"Nemanome, kad tai mokesčių vengimas, juk bendrovė pelną gali perkelti ir į kitus rezervus, nebūtinai didindama įstatinį kapitalą ar išmokėdama dividendus. Bet kokiu atveju akcininkai, kurie ateityje ketins parduoti akcijas, turės sumokėti mokesčius nuo akcijų įsigijimo ir pardavimo kainos skirtumo", – dienraščiui sakė finansų maklerio įmonės "Finhill" generalinė direktorė Rita Domkutė.

Birža tarsi veidrodis

Pagrindinė priežastis, dėl kurios didžiosios dalies įmonių akcininkai liks be dividendų yra ūkio krizė ir katastrofiškas pelno mažėjimas.

"Tokia situacija gana dėsninga. Galima buvo nesunkiai nuspėti, kad dėl ekonomikos nuosmukio įmonės šiemet akcininkams atiduos mažiau savo pelno. Yra bendrovių, kurios pernai uždirbo pelno, bet jos prognozuoja, kad šiemet tų pinigų gali prireikti, taigi visai nelogiška būtų pelną išdalyti. Kita vertus, šalyje yra įmonių, kurios apskritai sprendžia išlikimo klausimą. Toms, kurios kotiruojasi biržoje, dar nėra taip blogai, bet slogios nuotaikos jaučiamos visur", – rinkos padėtį dienraščiui komentavo Finansų analitikų asociacijos valdybos narys Mindaugas Vaičiulis.

Anot jo, nuotaikos biržoje yra tarsi visos Lietuvos ekonomikos būklės atspindys, savotiškas gerovės veidrodis, nors šiek tiek ir iškreiptas.

"Pati "Teo" yra didelė, patikima įmonė, kasmet uždirbanti solidų pelną. Net jei šis ir fiksuojamas mažėjantis, tai vis tiek pelnas. Jeigu jie yra atnaujinę įrangą, šiemet neplanuoja labai plėstis, jokių didelių projektų, tai negaili ir dividendų", – sakė M.Vaičiulis.

Jo nuomone, tai kas dabar vyksta verslo pasaulyje, pasikeis negreitai. Tad tiek verslininkams, tiek investuotojams teks pakentėti dar bent metus. Ekonomikos analitikas nedrįso prognozuoti, kada ekonomika pradės atsigauti. Tačiau patikino, kad viskas priklauso nuo Vakarų Europos. Kai atsigaus didžiosios šalys, jos timptelės ir Lietuvą.


Išaugę mokesčiai

Pernai už gautus dividendus bendrovių akcininkams reikėjo mokėti 15 proc. pelno mokestį. Šiemet tenka atiduoti jau 26 proc. gautos sumos – 20 proc. pelno mokesčio ir 6 proc. siekiančią privalomojo sveikatos draudimo įmoką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų