Pereiti į pagrindinį turinį

Skaitmeniniams ištekliams lietuvių kalba sukurti – 5 mln. eurų

2024-09-19 10:40 diena.lt inf.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija skyrė apie 5 mln. eurų šešiems projektams, kuriais bus siekiama sukurti dirbtinio intelekto ir kitus skaitmeninius produktus lietuvių kalba.

Ministerija ketvirtadienį pranešė finansuosianti įvairaus panaudojimo lietuvių kalbos skaitmeninių išteklių sukūrimą – jie padės identifikuoti melagingą informaciją, atlikti žvalgybos analizę, stiprins kibernetinį saugumą, prisidės prie medicinos, biotechnologijų, genetikos plėtros.

„Skatinsime sparčiau diegti pažangius dirbtinio intelekto sprendimus, kurie būtų panaudojami ypač aktualiose srityse, tokiose kaip gynyba ir saugumas, sveikatos apsauga, ir visame viešajame sektoriuje“, – pranešime sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina teigė, kad lietuviški skaitmeniniai ištekliai palengvins kasdienių paslaugų teikimą, pavyzdžiui, medicinos.

„Medicinos srityje automatinio užrašymo tekstu sprendimai padės taupyti gydytojų darbo laiką, kurį jie galės skirti pacientams, nes rutininius darbus atliks dirbtinis intelektas“, – pranešime teigė E. Kuročkina.

2,7 mln. eurų Europos Sąjungos lėšų bus skirta Lietuvių kalbos institutui, kuris kurs lietuvių kalbos paveldo ir lietuvių kalbos erdvinių duomenų išteklius.

Likusios lėšos numatytos Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūrai, viešųjų pirkimų vykdymui, kuriuose galės dalyvauti ir įmonės.

Už skirtas lėšas ketinama kurti lietuvių kalbos medicinos garsyną, medicinos vienakalbius ir lygiagrečiuosius tekstynus, taip pat gynybos ir saugumo vienakalbius ir lygiagrečiuosius tekstynus bei klausimų ir atsakymų porų tekstyną.

Pasak ministerijos, už maždaug 20 mln. eurų jau įgyvendinama 10 lietuvių kalbos skaitmeninimo projektų, kuriais kuriami įvairūs garsynai ir tekstynai, padėsiantys paprasčiau komunikuoti, gauti informacijos ir naudotis įvairiomis paslaugomis, pavyzdžiui, asmeniniais asistentais, kalbos vertimo įrankiais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų