Pereiti į pagrindinį turinį

Sprendimą keisti elektros tiekimo planą vartotojai gali priimti bet kada

2024-08-28 11:16 diena.lt inf.

Elektros rinkos liberalizacija įgalino vartotojus laisvai pasirinkti ne tik elektros tiekėją, bet ir tiekimo planą. Elektros vartotojai tai padaryti gali bet kuriuo metu, o plano keitimas nieko nekainuoja.

„Pagal dabar galiojančius teisės aktus, elektros vartotojas yra laisvas pasirinkti, kokią elektros kainą pagal siūlomus planus jis nori mokėti. Todėl svarbu nuolat stebėti nepriklausomų elektros energijos tiekėjų pasiūlymus ir pasirinkti sau naudingiausią – taip vartotojai gali sulaukti reikšmingai mažesnių sąskaitų“, – pranešime cituojamas „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

Anot specialisto, visuomenėje vyraujanti nuomonė, kad pakeitus planą reikės susimokėti baudą, yra mitas.

„Buitinis elektros energijos vartotojas, nusprendęs pasikeisti elektros tiekimo planą, turi teisę tai padaryti neatlygintinai ir nesulaukus plano galiojimo termino – tai reiškia, kad jam nereikės grąžinti jokių faktiškai panaudotų nuolaidų“, – akcentuoja jis.

Buitinis elektros energijos vartotojas, nusprendęs pasikeisti elektros tiekimo planą, turi teisę tai padaryti neatlygintinai ir nesulaukus plano galiojimo termino (...)

 

M. Kavaliausko teigimu, finansiškai labiau nukenčia tai padaryti delsiantys vartotojai.

„Jei elektros vartotojas anksčiau pasirinko brangesnį elektros tiekimo planą ir dabar dvejoja, ar keisti jį į pigesnį, jis už suvartojamą elektrą permoka kas dieną. Tokiu atveju reikėtų nedelsti ir, pasinaudojus elektros tiekėjo interneto savitarna, planą pasikeisti. Svarbiausia, kad tai nieko nekainuoja“, – pabrėžia ekspertas.

Vartotojai, planuojantys keisti elektros tiekimo planą, gali palyginti visų tiekėjų pasiūlymus naudodamiesi Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) skaičiuokle. Joje, įvedus suvartojamos elektros kiekį, bus išfiltruoti visų nepriklausomų elektros energijos tiekėjų planų pasiūlymai – nuo pigiausio iki brangiausio.

Anot specialisto, atidžiai sekant elektros kainų pokyčius yra paprasčiau prie jų prisitaikyti.

„Pastebime, kad klientai dažniausiai renkasi trumpesniam laikotarpiui fiksuotus planus, bet pasižyminčius geriausia kilovatvalandės kaina. Tai rodo, kad vartotojai yra jautrūs elektros kainų pokyčiams“, – cituojamas M. Kavaliauskas.

Jo teigimu, svarbiausia užduotis renkantis kitą elektros energijos tiekėją – vartotojams įvertinti savo elektros suvartojimo ypatumus ir sutartį sudaryti su tuo tiekėju, kuris geriausiai atlieps turimus lūkesčius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų