Pereiti į pagrindinį turinį

Tirs Baltijos dugną, ruošdamiesi tiesti „NordBalt“ jungtį

2009-08-10 20:35
Tirs Baltijos dugną, ruošdamiesi tiesti „NordBalt“ jungtį
Tirs Baltijos dugną, ruošdamiesi tiesti „NordBalt“ jungtį / Sauliaus Žiūros (BFL) nuotr.

Švedijos pusės parinkta bendrovė netrukus žada pradėti Baltijos jūros dugno tyrimus, taip dėdama pagrindą Lietuvą ir Švediją sujungsiančio elektros tilto „NordBalt“ tyrimui.

Parinkta „Marin Mätteknik“

Už jungties projektą atsakinga Lietuvos energetikos bendrovės „Leo LT" dukterinė įmonė „Interlinks" pranešė, kad praėjusią savaitę Švedijos energetikos koncernas „Svenska Kraftnät" su švedų firma „Marin Mätteknik" pasirašė sutartį dėl jūros dugno tyrimų „NordBalt" jungties projektui atlikimo.

„Marin Mätteknik" nugalėjo Švedijos skelbtame tarptautiniame konkurse, kuriame po pirminės atrankos iš 7 buvo likę 3 dalyviai. Konkursą vykdė „Svenska Kraftnät", vadovaudamasi Švedijos teisės aktais bei remdamasi bendradarbiavimo sutarties su „InterLinks" principais.

Nurodoma, kad „Marin Mätteknik" turi nemenką jūros dugno tyrimų patirtį. Ji jau 15 metų atlieka dugno tyrimus elektros jungtims. Tarp projektų, kurių įgyvendinime dalyvavo ši firma, buvo Švediją ir Lenkiją sujungęs „Swepol link", taip pat projektai „Baltic cable", „Fennoskan", „Skagerrak 1-3" ir kiti.

Praplauks keturis kartus

„Interlinks" laikinasis vadovas Rimantas Butkus informavo, kad būsimasis Baltijos jūros dugno tyrėjas dabar kreipsis į Lietuvos ir Švedijos atitinkamas institucijas, siekdamas gauti visus reikalingus leidimus šiems darbams atlikti. R.Butkus tikisi, kad šis procesas ilgai netruks ir iki rugpjūčio pabaigos leidimai bus gauti.

„Tuomet rugsėjį ir spalį bus galima atlikti tyrimui būtinus darbus jūroje. „Marin Mätteknik" laivas keturis kartus praplauks nuo Lietuvos iki Švedijos ir atgal, sekdamas būsimą jungties „NordBalt" maršrutą. Plaukiant bus įvairia įranga tiriamas jūros dugnas", - pasakojo R.Butkus.

Baigus darbus jūroje bus išanalizuoti gauti rezultatai ir surašyta studija. Tikimasi, kad ji atsiras lapkritį arba gruodžio pradžioje.

Studija bus panaudota toliau rengiant projekto poveikio aplinkai vertinimą. Pastarasis turi pasirodyti iki kitų metų vidurio.

Finansuoja per pusę

Lietuva ir Švedija yra susitarusios per pusę pasidalinti išlaidas, susijusias su Baltijos jūros dugno tyrimu. Anksčiau skaičiuota, kad Lietuvai reikės tam skirti maždaug milijoną eurų (apie 3,45 mln. litų). Tačiau dabar, pasak R.Butkaus, aiškėja, kad prireiks mažesnių lėšų. „Turbūt negalėčiau dabar atskleisti, kiek konkrečiai, tačiau tikrai kur kas mažiau, nei buvo anksčiau skaičiuojama", - teigė jis.

Lietuvos pusės finansinis įnašas švedų parinktai jūros dugno tyrimo bendrovei turės būti skirtas rudenį, kai numatytieji darbai jau bus beveik baigti. Tai bus bene pirmasis kiek ženklesnis Lietuvos įnašas į elektros jungties su Švedija tiesimo projektą.

Pinigus šiam įnašui ketinama skirti iš bendrovės „Leo LT" dukterinės įmonės „Lietuvos energija" biudžeto. Baiminamasi, kad iš „Leo LT" biudžeto skiriamos investicijos strateginiams projektams finansuoti gali sustiprinti privačių šios bendrovės akcininkų iš „NDX energijos" pozicijas prieš rugsėjį numatomas derybas dėl „Leo LT' išformavimo.

Tiesa, pasak R.Butkaus, dar ieškoma galimybių tiek šį, tiek ir kai kuriuos būsimus įnašus bent iš dalies padengti iš Europos Sąjungos fondų skiriamų lėšų, bet ne iš tų 175 mln. eurų (604 mln. litų), kuriuos Europos Komisija žada skirti „NordBalt" statybai. „Yra pateikta atitinkama paraiška, laukiame atsakymo, ar ji bus patenkinta. Tikimės, kad iš europietiškų pinigų bus galima padengti apie pusę visų išlaidų, susijusių su Baltijos jūros dugno tyrimu", - sakė "Interlinks" laikinasis vadovas.

Numatomi elektros jungties „NordBalt" projekto įgyvendinimo terminai:

Parengiamieji darbai - iki 2009 m. pabaigos

Poveikio aplinkai vertinimo procedūra - iki 2010 m. vidurio

Projektavimo ir leidimų gavimo procedūra - 2009 m. II ketvirtis – 2010 m. pabaiga

Rangovo parinkimas - 2009 m. IV ketvirtis – 2010 m. III ketvirtis

Paslaugų ir medžiagų užsakymas ir pirkimas - 2009 m. III ketvirtis – 2011 m. III kevirtis

Kabelio tiesimas ir statyba - 2011 m. III ketvirtis – 2014 m. I ketvirtis

Numatoma jungties projekto įgyvendinimo pabaiga - 2014 m. sausis.

Užsitęsus leidimų gavimo Švedijoje procedūroms, projekto įgyvendinimo pabaiga gali nusitęsti iki 2016 m. (pesimistinis variantas).

Šaltinis: „Interlinks.lt"

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų