Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai „Sodrai“ skolingi tūkstančius eurų: paaiškino, ko imsis

2024-08-14 02:00 diena.lt inf.

„Sodra“ turi pranešimą 160 tūkst. gyventojų: jie skolingi beveik pustrečio šimto milijono eurų privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su „Sodros“  atstove Malgožata Kozič.

S. Lisausko / BNS nuotr.

– Tai kiek žmonių yra skolingi „Sodrai“ ir kodėl?

– Apie 160 tūkst. žmonių skolingi daugiau nei 125 eurus. Priežastys yra įvairios. Gana didelis skaičius žmonių išvyksta iš Lietuvos, nedeklaruoja savo išvykimo, jau dirba ir moka įmokas kitur, bet „Sodra“ to nežino. Tiesa, tokie žmonės turi galimybę, kai grįžta, parodyti, kad mokėjo įmokas užsienyje ir skola bus anuliuota. Bet būna ir kitų situacijų. Šie žmonės, apie kurių skolą dabar kalbame, yra tie, kurie turėtų mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas patys. Pavyzdžiui, jie niekur nedirba, nesimoko, bet nesiregistravo Užimtumo tarnyboje, nėra draudžiami valstybės lėšomis.

– Jūs užsiminėt, kad pranešimų sulauks tie, kurių skola yra didesnė nei 125 eurai. Kokia yra vidutinė skola?

– Vidutinės dabar nesu paskaičiavus. Kai kurios skolos gali būti mažos, siekti vos kelis šimtus eurų, o kai kurios gali būti ir daugiatūkstantinės.

– Jeigu aš nesinaudoju viešosiomis paslaugomis, nevaikštau į polikliniką, iš kur pas mane ta skola atsirado?

– PSD yra draudimo įmoka, tokia kaip ir bet kuri kita, dėl šios įmokos mokėjimo mes esam susitarę kaip visuomenė. Mes jį mokame nepriklausomai nuo to, ar tą mėnesį kreipsimės į gydytoją. Kita vertus, tai kaip ir bet koks draudimas. Pavyzdžiui, mes draudžiame automobilį, jo tikrai nesudaužome kiekvieną mėnesį, tačiau tą įmoką mokame tam, kad jei kas nors atsitiktų, gautume kompensaciją.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tie žmonės, jeigu jiems kas nors nutiktų, kokių paslaugų jie negautų?

– Gautų būtinąją pagalbą, tą, kurios reikėtų gelbėjant gyvybę, teikiant kitas būtinąsias medicinos paslaugas. Bet planinių paslaugų, kompensuojamų vaistų negalėtų gauti.

– Ar skolininkai žino, kad jie yra skolingi ir kiek laiko „Sodra“ dar toleruos tas skolas?

– Kai kurie tikriausiai žino ir vengia tų mokėjimų, kai kurie nežino. Šis pranešimas yra labiau tokio informacinio pobūdžio. Tai nėra raginimas sumokėti tą skolą kuo greičiau, bet raginimas atkreipti dėmesį, kad skola nedings. Šiame pranešime pateikiame skirtingus sprendimo būdus, ką galima daryti, kur kreiptis, kaip išdėstyti tą skolą dalimis. Terminai konkretūs nėra nurodyti, tačiau kai „Sodra“ jau siunčia priminimus apie skolą, tuomet ilgainiui gali prasidėti ir priverstinis išieškojimas arba kreipimasis į antstolius ar darbdavius.

– Bet finale „Sodra“ vis tiek bus priversta nusirašyti tas skolas pati?

Tai nėra skola „Sodros“ darbuotojams, tai yra skola, pirmiausiai, pačiam žmogui.

– Taip, kadangi „Sodrą“ įpareigoja tai padaryti ir įstatymas. Tai nėra skola „Sodros“ darbuotojams, tai yra skola, pirmiausiai, pačiam žmogui.

– Kokiu būdu jūs siųsite pranešimus, nes „Sodros“ paskyra naudojasi daug žmonių, bet vis tiek yra tokių, kurie ten nesilanko, nėra pateikę savo duomenų?

– Tai pirmiausiai būtent asmeninėmis paskyromis keliaus tie pranešimai, iš ten taip pat atkeliauja pranešimas el. paštu arba SMS žinute, kur yra nurodyta, kad jūs turite pranešimą iš „Sodros“. Bet jeigu žmonės neskaitys pranešimų asmeninėse paskyrose, tai tiems, kurie neperskaitys, bus siunčiami ir popieriniai laiškai.

– Į popierinį laišką aš gal pasižiūrėsiu kaip į saugų dalyką, čia sukčių gal mažiau, bet šiais laikais daug sukčių naudojasi valstybės įstaigų vardu, ar čia nebus iššūkis? Žmogus gaus pranešimą, kad yra skola, ištrins ir viskas?

– Sukčiai tobulėja ir reikia tobulinti mūsų budrumą ir informuotumą. Tai tos pačios taisyklės, kaip ir bet kuriuo atveju. Reikia pasitikrinti adresą, iš kurio buvo atsiųstas pranešimas, nespausti jokių nuorodų. Tiesiogiai el. laiškuose ar žinutėse „Sodra“ neprašo pateikti jokių jautrių duomenų, mokėti, dažniausiai mes tiesiog informuojame – junkitės saugiu būdu prie savo asmeninės paskyros ir ten matysit visą oficialiai pateiktą informaciją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų