Pereiti į pagrindinį turinį

Turtuoliai irgi verkia

2009-05-02 09:00
Krytis: Lietuvos turtuolių valdomų bendrovių akcijos per metus nuvertėjo 50–90 proc.
Krytis: Lietuvos turtuolių valdomų bendrovių akcijos per metus nuvertėjo 50–90 proc. / VD montažas

Lietuvos turtingiausiais tituluojamų verslininkų piniginės tuštėja ne ką mažiau nei paprastų mirtingųjų. Skirtumas tas, kad finansų krizė jiems atsiėjo ne šimtą ar tūkstantį, o milijonus litų.

Jau ne milijardierius?

Ilgą laiką turtingiausių šalies žmonių trejetuke buvęs koncerno "MG Baltic" vadovas Darius Mockus šiemet tikriausiai atsidurs daug žemesnėje sąrašo vietoje. Bent toks įspūdis susidaro iš jam priklausančių įmonių akcijų kurso, nuo kurio didžiąja dalimi priklauso ir bendrovių vertė.

Dvi Vilniaus vertybinių popierių biržoje (VVPB) kotiruojamos "MG Baltic" bendrovės – "Apranga" ir "Stumbras" – dabar vertos kelissyk mažiau nei prieš metus. Per 12 mėnesių "Aprangos" akcijos nuvertėjo net 83 proc., "Stumbro" vertybiniai popieriai prarado "tik" kiek daugiau nei pusę vertės.

Pats milijardierius (prieš maždaug metus jo turtas buvo vertinamas apie 2,3 mlrd. litų) atvirai kalba apie sparčiai tuštėjančią piniginę.

"Tai man dabar eiti iš proto, ar ne? Tarkim, kapitalo rinkoje prieš metus mūsų bendrovių vertė buvo, tarkim, per milijardą litų, o dabar jos, manau, tikrai nevertinamos daugiau 100 mln.", – savo paties valdomos LNK televizijos vienai laidų neseniai sakė D.Mockus.

Taigi tikėtina, kad šimtais milijonų litų turto nuvertėjimą skaičiuojantis "MG Baltic" savininkas šiemet jau nebeturės teisės vadintis milijardieriumi.

Bauginantys skaičiai

Vien VVPB sąraše esančios bendrovės per pastaruosius 12 mėnesių nuvertėjo milijardais litų.

Vertybinių popierių pigimas ypač skaudus tam pačiam D.Mockui. Dvi jam priklausančios biržos bendrovės – "Apranga" ir "Stumbras" – dabar kainuoja keliskart mažiau nei prieš metus. Pernai balandžio pabaigoje 100 proc. "Aprangos" akcijų vertė buvo arti 318 mln. litų, o dabar ši įmonė rinkos kaina tėra verta apie 53 mln. litų.

"Stumbras" nukentėjo kiek mažiau, tačiau skaičiai vis vien įspūdingi. Prieš metus įmonės rinkos kaina buvo apie 340 mln. litų, šiemet vieną stambiausių šalies degtindarių būtų galima įsigyti už perpus mažesnę sumą – 162 mln. litų.

Prasti popieriai ir kito alkoholio magnato – Vytauto Junevičiaus, didžiausio "Alitos" akcininko. Jo įmonės rinkos vertė per 12 mėnesių krito dešimteriopai – nuo daugiau kaip 166 mln. litų iki mažiau nei 16 mln. litų.

Silpna finansine sveikata veikiausiai skundžiasi ir Gediminas Žiemelis bei "ŽIA valda", kontroliuojanti didžiausią "Agrowill group" akcijų paketą. Šios įmonės rinkos vertė per metus krito bene daugiausia – nuo beveik 131 mln. litų iki varganų 8 mln. litų. Jei "ŽIA valda" sumanytų dabar parduoti savo akcijų 26 proc. paketą, ji teuždirbtų vos apie 2,1 mln. litų.

Žinoma, jei kas nors ryžtųsi tas akcijas pirkti.

Bankai neregėtai atpigo

Nors kalbama, kad bankininkai bene vieninteliai sugeba uždirbti per krizę, akcijų kursai rodo ką kita. Bene geriausias pavyzdys – nesėkmingai į prezidento postą kandidatuoti mėginusio Vladimiro Romanovo valdomas Ūkio bankas. Šis bankas dar prieš metus akcijų rinkoje buvo vertas apie 767 mln. litų, dabar – tik apie 162 mln. litų.

Bene šešis kartus atpigo ir bankas "Snoras". Prieš metus jo vertė siekė apie 1,17 mlrd. litų, dabar – tik apie 200 mln.

Ne ką geriau atrodo ir lietuviškasis "DnB Nord" bankas. Dar prieš metus jo rinkos vertė siekė daugiau kaip pusantro milijardo litų, dabar – tik apie 617 mln. litų. Jeigu banko šeimininkai iš Skandinavijos ir svarstė galimybę jį parduoti, geriausią momentą, be abejo, pramiegojo.

Statybų versle veikiančių įmonių krachą iliustruoja vienintelė stambi statybų sektoriaus įmonė VVPB – Panevėžio statybos trestas. Jos akcijų kursas akivaizdžiai parodo ir bendrą šio sektoriaus padėtį. Per 12 mėnesių šios įmonės vertė smuko daugiau kaip šešis kartus – nuo 155,5 mln. litų iki 24,5 mln. litų.

"Leo LT" išgelbėjo

Vadinamajam "VP dešimtukui" priklausanti bendrovė VST, regis, buvo pačiu laiku atiduota į valstybės rankas, suformuojant "Leo LT". Prieš metus VST buvo viena brangiausiai vertinamų biržos bendrovių – jos rinkos kaina siekė apie 2,6 mlrd. litų, o iki buvo įvykdytas "Leo LT" sandoris, dar kiek pakilo. Dabar VST rinkos kaina svyruoja apie 890 mln. litų, rekordinės įmonės vertės teliko trečdalis.

Tačiau "VP dešimtukas", atrodo, pernelyg nesidžiaugia šiuo sandoriu. "Prarandame ne mažiau, nei rodo tie skaičiai, o gal ir daugiau. Galima rasti verslo sričių, kurių vertė sunkmečio sąlygomis nekrenta arba krenta mažiau. Dabar padėtis iš tiesų liūdna. O dėl mūsų dalyvavimo energetikoje – galbūt buvo galima kitur investuoti ir daugiau uždirbti. Ir skaičiais tą būtų visai nesunku įrodyti", – dienraščiui sakė Ignas Staškevičius, "VP dešimtuko" narys ir "Leo LT" akcininkės "NDX energijos" vadovas.

Investicija į "Leo LT", I.Staškevičiaus žodžiais, "VP dešimtukui" ir toliau nieko gera nežada. "Jokio pagrindo teigiamoms prognozėms nematau. Priešingai. Ir elektros energijos vartojimas mažėja, ir yra spaudimas iš politikų toliau didinti nuostolius. Apie vertės augimą negalima net svajoti", – atsiduso pašnekovas.

Tačiau, anot jo, investicija į "Leo LT" nėra niekuo išskirtinė. "Galima sakyti daug skambių žodžių. Bet turbūt nė vienas verslininkas, pernai ką nors įsigijęs, negali pasigirti, kad jo investicijų vertė išaugo", – pridūrė verslininkas.

Pašnekovas pripažino, kad gerokai krito ir visos VP grupės valdomo turto vertė, tačiau kiek – nedetalizavo.

O gal reikėjo parduoti?

Žiniasklaida ne kartą trimitavo apie siūlymus "Invaldos", vienos aktyviausių VVPB bendrovių, akcininkams parduoti šią įmonę. Itin aktyvūs galimi pirkėjai buvo pernai, pirmoje metų pusėje, kai vertybiniai popieriai jau buvo gerokai nuvertėję, ir daugelis matė galimybę užsidirbti. Tačiau "Invalda" parduota nebuvo. Prieš metus rinkoje apie 560 mln. litų kainavusi bendrovė dabar verta jau tik maždaug 71,5 mln. litų.

"Invaldos" prezidentas Darius Šulnis dienraščiui teigė nedramatizuojantis šimtais milijonų litų nuvertėjusio turto. "Nemanome, kad biržos kainos atspindi tikrąsias įmonių rinkos vertes. Labiau orientuojamės į tai, kad tos didžiosios įmonės, į kurias esame investavę, sėkmingai veiktų, o ne į trumpalaikes akcijų kainas", – sakė D.Šulnis.

Pasak jo, biržos rodiklių klaidingumą įrodo ir joje vykdomų sandorių vertė – esą būna tokių atvejų, kai akcijos perkamos ar parduodamos už tokią kainą, kuri kelissyk skiriasi nuo tuometės rinkos kainos.



Milijardieriai nyksta

Šiųmečiame "Forbes" pasaulio turtingiausių žmonių sąraše yra 793 milijardieriai, kurių bendras turtas vertinamas 2,4 trln. JAV dolerių (apie 6,24 trln. litų), nors dar prieš metus milijardierių buvo 1125, o jų turtas buvo vertinamas 4,4 trln. dolerių (11,44 trln. litų).

40 mlrd. dolerių (104 mlrd. litų) turintis "Microsoft" įkūrėjas Billas Gatesas – vėl turtingiausias pasaulyje žmogus, nors per pastaruosius 12 mėnesių neteko 18 mlrd. dolerių (46,8 mlrd. litų). Antroje vietoje yra investuotojas Warrenas Buffettas, turintis 37 mlrd. dolerių (96,2 mlrd. litų). Jis per metus neteko 25 mlrd. dolerių (65 mlrd. litų), nes sumažėjo jo turimų "Berkshire Hathaway" akcijų vertė.

25 mlrd. dolerių (65 mlrd. litų) prarado ir Meksikos turtuolis Carlosas Slimas, tačiau tai jam nesutrukdė atsidurti trečioje vietoje – su 35 mlrd. dolerių (91 mlrd. litų) vertės turtu.

Rusija, kurioje turto vertė yra labai susijusi su žaliavų kainomis, neteko beveik dviejų trečdalių milijardierių, kurių buvo 87, o dabar tik 32. Rusijos oligarchai ilgą laiką garsėjo puikavimusi savo turtu, tačiau šiemet nė vienas jų nepateko į elitinį dvidešimtuką. 2008-ųjų sąrašo pirmajame dvidešimtuke jų buvo keturi. 100 turtingiausių rusų per krizę kartu prarado 380 mlrd. dolerių (988 mlrd. litų) vertės turto.

Krizės simboliu galima laikyti Rusijos turtuolį Olegą Deripaską. Iki šiol turtingiausiu rusu laikytas verslininkas šiemet buvo išmestas iš pasaulio turtuolių dešimtuko ir užėmė tik 164 vietą "Forbes" reitinge. Jis neteko beveik 90 proc. turto ir dabar jam teliko 3,6 mlrd. dolerių (9,36 mlrd. litų). Jo turtas nuvertėjo net 25,1 mlrd. dolerių (65,26 mlrd. litų).

Dar didesnio žiniasklaidos dėmesio sulaukiančio O.Deripaskos tautiečio Romano Abramovičiaus piniginė per metus patuštėjo 40 proc. – nuo 11,7 mlrd. svarų iki 7 mlrd. svarų (nuo 45 iki 27 mlrd. litų).


Žvaigždžių nuostoliai

Pasaulio muzikos žvaigždžių finansams smarkiai pakenkė pasaulinė recesija, pranešė laikraštis "The Sunday Times".

Dainininko Eltono Johno asmeninis turtas per praėjusius metus sumažėjo 26 proc. – nuo 238 mln. iki 175 mln. svarų sterlingų (nuo 916 mln. iki 674 mln. litų).

Buvusio bitlo Paulo McCartney turtas per pastaruosius 12 mėnesių dėl krintančios nekilnojamojo turto ir akcijų vertės sumažėjo 60 mln. svarų sterlingų (231 mln. litų). Popžvaigždė Robbie Williamsas neteko 25 mln. svarų sterlingų (96 mln. litų) ir dabar turi 80 mln. svarų sterlingų (308 mln. litų).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų