Pereiti į pagrindinį turinį

Pirma žiema be rusiškų dujų: Europa be „Gazpromo“ atlaikė, „Gazpromui“ be Europos – prasčiau

2023-01-04 09:54 diena.lt inf.

Nuo sausio už dujas ir elektrą mokėsime didesniais tarifais. Elektra toliau kompensuojama, bet nebe tiek, kiek pernai. Kilovatvalandė kainuos nebe 24, o 28 centus, teigia LNK. 

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

„Kadangi vartotojas vidutiniškai suvartoja apie 100 kWh. Jeigu 1 kWh pabrango 4 centais, tai sąskaitoje sudarytų augimą iki 4 eurų “, – pabrangimą  įvardino valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius. 

Tie, kas naudoja dujas maistui ruošti, mėnesio sąskaita didės vidutiniškai 1,5 euro. Tie, kas dujomis šildo namus, mokės apie 20 eurų daugiau.

„Vartotojui, kuris maždaug suvartoja apie 100 kub. m, tai sudarytų apie 100 eurų. O kalbant apie sąskaitos pokytį, jis sudarytų apie 15-20 eurų“, – įsitikinęs R. Pocius.

Praėję metai buvo rekordiniai kainomis ir jų svyravimais. Dabar biržose – atokvėpis.

„Pirmą kartą per kurį laiką dujų kaina yra šiek tiek žemesnė negu praėjusiais metais tuo pačiu metu“, – sakė „Verslo žinių“ žurnalistas Naglis Navakas.

Esminė priežastis – šilti orai. Praėjusią žiemą ant užšalusių Amsterdamo kanalų buvo galima čiaužyti pačiūžomis, šiemet iki ledo – toli gražu. Nors žiema dar neįpusėjo, daromos pirmosios išvados. Pirmą žiemą be rusiškų dujų Europa atlaikė. Kita priežastis  –  Europa masiškai statosi dujų terminalus. Gruodį pirmą saviškį paleido Vokietija.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Sveiki atvykę į Vokietiją. Mes labai laimingi matydami jūsų laivą“, – dujų terminalą sveikino Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Ne šampano taurės, o terminalai ir saugyklos šiemet naujametiniame O. Scholzo sveikinime.

„Artimiausiomis savaitėmis ar mėnesiais pradės veikti dar trys terminalai. Savo šalį ir Europą padarysime nepriklausomą nuo rusiškų dujų. O šią žiemą išgyvensime dėl dujų atsargų saugyklose“, – sakė savo žmonėms O. Scholzas.

„Būtent Europos sukauptos dujų atsargos leidžia likusius žiemos mėnesius baigti optimistiškai. Prieš Naujuosius Europos saugyklų užpildymas – daugiau nei 80 proc. Saugyklų užpildymas net šiandien yra didesnis nei 2020 ar 2021 m. Panašu, kad tų rezervų, kurie yra dabar, saugyklos yra pildomos, nes šilti orai. Saugyklų pajėgumas dar didėja“, – sakė „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.

Nuo balandžio baigiasi šildymas, daugiau saulės. Dujos, elektra įprastai dar pinga.

Taigi, Europa be „Gazpromo“ atlaikė, o štai „Gazpromui“ be Europos – prasčiau. „Gazpromui“ teko pripažinti (bent jau tiek, kiek jam buvo leista pripažinti), kad viskas vyksta ne visai pagal planą.

„Tai atspindi faktą, kad dujų nebėra kur dėti“, – sakė N. Navakas.

Prieš metus „Gazpromo“ dujos sudarė apie pusę Europoje, dabar – vos kelis procentus. Rusai ne tik parduoda mažiau, stabdo dujų gręžinius ir siunčia signalus, kad norėtų atnaujinti dujotiekį „Jamalas-Europa“ per Lenkiją į Vokietiją. Kurį pernai, šantažuodami Vakarus, ir sustabdė.

Europa gali pristatyti importo terminalų, kiek ji nori. Bet į tuos importo terminalus kažkas turi patiekti dujas.

„Dabar pradeda girdėtis bent jau iš paties „Gazpromo“, kad „mes galbūt galėtumėme va, dabar turbūt žiūrėti į tą lenkišką dujotiekį“, – sakė N. Navakas.

Europai tai – tik pirma žiema be rusiškų dujų. Sunkumai ir netikėtumai prognozuojami dar iki kito pavasario.

„Manau, kad viską parodys, kokie rezervai likę šį pavasarį, kai bus lengva apsirūpinti kitai žiemai “, – sakė N. Biknius.

Europa masiškai stato terminalus ir būtent į suskystintų dujų rinką gali persikelti įtampos. Jau ir dabar turtingiausios šalys sutinka mokėti bet kokią kainą – kad perimtų iš kitų dujų krovinius.

„Europa gali pristatyti importo terminalų, kiek ji nori. Bet į tuos importo terminalus kažkas turi patiekti dujas“, – tikina N. Navakas.

Suskystintų dujų brangimas būtų aktualus ir Lietuvai. Dabar per Klaipėdos terminalą Lietuva ne tik apsirūpina pati, perka ir kaimyninės valstybės.

„Šiaip tai yra gera žinia, kad mes nemokame brangiau už kitas valstybes, o apsirūpiname dujomis tiek, kiek mums reikia“, – pastebėjo N. Biknius.

Nenuspėjamos lieka ir elektros kainos. Dabar naktimis būna valandų, kai elektra biržose – už dyką. Bet ir tai didele dalimi – gamtos dovana: pučia smarkūs vėjai, Skandinavijoje tirpsta sniegas, daug hidroenergijos. Bet jei lietaus ir vėjo nebūtų, daugiau elektros tektų gaminti deginant dujas. Jei ir dujos būtų brangesnės nei dabar, vėl būtų įmanomi pernykščiai kainų rekordai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų