Quantcast

V. Mazuronis: pastolių prie daugiabučių atsiras metų pabaigoje

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos vadovas Valentinas Mazuronis optimistiškai vertina iki šiol įstrigusios daugiabučių renovacijos perspektyvas. Pasak jo, jau padaryti pirmieji žingsniai ir dar šiais metais turėtų pajudėti realūs darbai, kuriuose interesą turėtų rasti ir privatusis verslas.

– Vyriausybė ir jūsų vadovaujama Aplinkos ministerija aktyviai ėmėsi spręsti daugiabučių atnaujinimo problemą. Kokie esminiai renovacijos politikos pokyčiai?

– Esminis pokytis tas, kad be dabartinės renovacijos schemos, kai iniciatyva kildavo iš pačių bendruomenių ir jos pačios viską organizuodavo, o ministerija per BUPA (Būsto ir urbanistinės plėtros agentūra – red. past.) juos konsultuodavo, dabar siūlome antrąją schemą.

Čia valstybė imsis daug aktyvesnio vaidmens, t. y. organizuos, prognozuos ir koordinuos visą šį procesą. Žmonėms tereikės padaryti du dalykus – sutikti, kad būtų renovuojamas jų namas, ir mokėti už mažesnį šilumos kiekį tam tikrą metų skaičių. Tokios yra šios antrosios schemos gairės.

Be abejo, taisysime ir pirmosios schemos trūkumus. Pavyzdžiui, reikėtų kreditavimą susieti ne su asmeniu, o su butu. Turėtų būti numatyta ir stabdyti socialinę paramą tiems, kurie atsisako renovuotis.

– Ar numatyta, kokį vaidmenį atliks privatusis verslas šioje politikoje? Ko gali tikėtis verslininkai?

– Privatusis verslas dalyvaus renovacijos procese. Jiems priklausys visi statybos darbai. Šio proceso organizatorius ir pinigų ėmėjas bus savivaldybės įmonė, tačiau ji kiekvienoje savivaldybėje pagal sutartį gali sutarti ir atrasti vietą administruojančioms organizacijoms – čia galimas bendradarbiavimas. Taip pat planuojame centralizuotai pirkti energinio efektyvumo didinimo projektus.

Bendradarbiavimo su verslu galimybės plačios, tačiau įvesime saugiklių, pavyzdžiui, dėl kainos ir kiekių.

Ypač svarbus investuoto kapitalo ir investicijų grąžos klausimas. Renovacija – sudėtingas procesas, ir jis bus nuolat tobulinamas vykstant procesui.

– Ar bus griežtinama kompensacijų už šildymą mokėjimo tvarka?

– Kaip minėjau, taip. Yra parengtas socialinės paramos peržiūrėjimo įstatymas. Žmonės labai sunkiai gyvena, tad jiems teikiame kompensacijas už šildymą ir karštą vandenį. Bet kai kurie moka per pusę, o kartais net 70 proc. mažiau už šilumą nei likę gyventojai ir sako, kad jiems viskas gerai ir jie net neleis renovuoti namo. Tad mes, visuomenė, turėtume paklausti savęs ir jų – kodėl mes jums turime mokėti?

– Kada galima tikėtis pirmojo daugiabučių renovacijos šuolio?

– Šuolis jau prasidėjęs – steigiama Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), surinkome duomenis iš savivaldybių. Net 59 savivaldybės pateikė tokių energiškai neefektyviausių namų sąrašus. Tai 1800 namų.

Jei kalbėtume apie tai, kada kils pastoliai prie namų, tai iki to laiko reikia padaryti energinį auditą, parengti projektus, tačiau pagal mūsų turimą grafiką planuojame, kad turėtume būti pasiruošę metų pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš tai nežinau

aš tai nežinau portretas
Kadangi mano namo sąrašuose nėra tai aš nei ,,už,, nei ,,prieš,, Pas mane asmeniškai autonominis dujų šildymas , pakeisti langai ir durys... Tad iki manęs asmeniškai renovacijos laimė gal ir neateis... Kam renovacija naudinga? //////////////////////////////// --- Statybinių medžiagu pramonei - sutinkat visi? Žinoma kad sutinkat... Tik kokios valstybės ta statybinių medžiagų pramonė išloš? Bandau spėti , kad Lenkijos... Jei tiesdami kelią mūsų kelininkai perka žvyrą Lenkijoje ir dar lenkai su savo savivarčiais tą žvyrą atveža... nemanau kad yr čia ką komentuoti... --- Bankai pasiims savo kąsnelį stumdydami pinigus... --- Atsiras darbo... Darbininkai-renovuotojai ir jų bosai gave gerus atlyginimus pirks apynaujus automobilius- juos reiks remontuoti - netiesiogiai ir aš turėsiu daugiau darbo sukinėti varžtus ir veržles... --- Butų savininkai mažiau mokės už apšildymą ir suma apie 20 tūkstančių už renovacija sugrįš per metus ar du mokant mažiau už apšildymą.... Na čia mums vyriausybė paskaičiuos... Kas už renovaciją sumokės? /////////////////////////////////// na nemanau kad marsiečiai... --- Sumokės renovuojamų namų butų savininkai ir galbūt mokesčių mokėtojai. Tame tarpe ir aš... --- Kadangi suvartosim mažiau šilumos - automatiškai nuostolingai dirbs miesto katilinės.. O kad nuostolių nebūtų - pakels šilumos kainą... Na maždaug toks va žvilgsnis iš šalies ir asmeninė nuomonė... O bet tačiau šį modelį galima pritaikyti kitose srityse ir dar labiau pagerinti Lietuvių gyvenimą.Todėl siulau: -------------Renovuoti automobilių parką ---------------------- Sakykim atvažiuoja koks kaimietis iš Šilainių į tech apžiūra su 19 metų GOLF o jam ten tik BAC ir sako: - Tamstai laikas renovuoti automobilį - mes už atitinkamus tavo pinigus: - Įdėsim naujos kartos taupesnį ir gamtos neteršiantį motorą - Įmontuosim katalizatorių - Įstatysim DPF - keitujų dalelių filtrą - Įdėsim ABS SRS ASC - Oro pagalvės nepakenks - Vairuotojui ir dar trys keleiviams durelėse šoninėse stoikėse... - kondicionierius pagerins važiavimo komfortą """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" sakyčiau vertas dėmesio dalykas - dėl pereikvotos šilumos nežuvo nė vienas žmogus , o va dėl senoviškų automobilių kiek žuvo ir sužalota žmogeliukų??? tai va koks pasiulymas mūsų vyriausybei. Sakykim kol Wilniuje ir Kaune vyksta namų renovacija tai Panevėžyje ir Kėdainiuse galėtų vykti automobilių renovacija... Pasiūlymas pirkti naują automobilį nevertas mano kritikos.... Pirkdami naujus automobilius darbo vietų nesukursim... O va renovuodami daug kas turės darbo ir gerų pinigų...

as

as portretas
oi negaliu... :))) is pradziu kalbejo, kad pavasari, po to jau vasara, dabar metu pabaigoj :))) o realiai tai tik sarasus turi namu, kuriuos reikia renovuot. zinot as pats toki sarasa galiu jum surasyt pro langa paziurejes.

Kęstas

Kęstas portretas
Labai geras žingsnis.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių