Pereiti į pagrindinį turinį

V. Mitalas: nežinau, kaip prezidento siūlymas didinti NPD dera su biudžeto galimybėmis

2022-02-09 07:43

Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas mano, kad prezidento siūlymas mokėti vienkartines 100 eurų dydžio išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms yra tam tikra alternatyva Vyriausybės siūlymui centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą.

Vytautas Mitalas
Vytautas Mitalas / M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Jo teigimu, išmokos gali dar labiau padidinti aukštą infliaciją. Tuo metu dėl kito prezidento siūlymo didinti neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) parlamentaras tikina turįs abejonių, ar joms yra užtektinai lėšų valstybės biudžete.

„Dėl NPD didinimo tik priminsiu, kad jis padidėjo nuo šių metų sausio 1 d. 60-ia eurų. Tas buvo priimta dar pernai ir tikrai nemažai žmonių dėl NPD, dėl minimalios algos augimo, dėl valstybės tarnautojų atlyginimų didinimo ir galų gale dėl tų pačių pensijų didinimo sausį, vasarį gaus didesnes išmokas arba daugiau pinigų jiems liks savo kišenėje. Dabar prezidento siūlymas dar kartelį padidinti NPD, kuris buvo padidintas, nežinau kaip dera su biudžeto galimybėmis“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Mitalas.

Seimo narys aiškina, kad NPD didinimas jam, kaip liberalui, atrodo ėjimas gera kryptimi, tačiau nemažų abejonių kyla tiek dėl galimo lėšų trūkumo tam valstybės biudžete, tiek dėl siūlymo NPD didinimą taikyti atgaline data.

„Mes tikrai turėtume didinti paskatą žmonėms patiems dirbti ir užsidirbti, būti darbo rinkoje ir patiems užsitarnauti tuos pinigus, o ne prašyti valstybės paramos, bet (...) atgaline data taikyti NPD, kuris jau kartą padidintas, tą reikia devynis kartus persiskaičiuoti biudžete, ar iš tikrųjų tai yra įmanoma“, – pabrėžė Laisvės frakcijos Seime seniūnas.

ELTA primena, kad, praėjusią savaitę po susitikimo su Ministrų Kabineto nariais, Seimo frakcijų atstovais, Lietuvos banko, savivaldybių asociacijos vadovais, verslo asociacijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovais aptarus galimas infliacijos padarinių švelninimo priemones, Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje G. Nausėda pateikė siūlymus, kaip, jo nuomone, reikėtų sušvelninti infliacijos įtaką gyventojams.

Prezidentas neatidėliojant siūlo didinti neapmokestinamą pajamų dydį nuo 460 iki 510 eurų. Taip pat šalies vadovas rekomenduoja išmokėti vienkartines 100 eurų dydžio išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų