Pereiti į pagrindinį turinį

V. Šilinskas: matome, kaip pensijų sistema galėtų būti tobulinama

2024-08-20 08:50

Darbdaviams ir darbuotojams skirtingai vertinant naujus valdžios pasiūlymus, kaip žmonės anksčiau laiko galėtų pasitraukti iš pensijų kaupimo antros pakopos fonduose, socialinės apsaugos ir darbo ministras sako, kad kaupimo sistema galės būti keičiama ir toliau, tačiau pirminiai jos pakeitimai turėtų būti atlikti dar šio Seimo kadencijoje.

J. Kalinsko, L. Balandžio/BNS nuotr.

Tolesni pokyčiai galėtų būti inicijuojami jau kitoje kadencijoje, teigė jis.

„Matome, kad yra dalykų, kuriuos, jeigu socialiniai partneriai pritars, įmanoma padaryti ir priimti dar šią kadenciją“, – antradienį LRT radijui sakė ministras Vytautas Šilinskas.

„Matau, kur galima dar pakeisti ir padaryti geriau, bet to jau nespėtume šioje kadencijoje padaryti. Tai jau būtų ilgesnis laikotarpis, reikia daugiau diskusijų ir daugiau laiko“, – kalbėjo ministras.

Pasiūlymus dėl pokyčių antrojoje pensijų pakopoje antradienį svarstys Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija praėjusią savaitę pasiūlė daugiau galimybių laikinai stabdyti pensijų kaupimą šiuose pensijų fonduose, o jį anksčiau laiko nutraukti dėl sunkios progresuojančios ligos ar negalios.

Tuo metu darbuotojų atstovai pasiūlymų nepalaiko, o darbdavių – jiems pritaria.

„Mūsų nuomone, kad to pasirinkimo (kada galima išsiimti lėšas iš antrosios pakopos – BNS) yra dar per mažai (...). Tik tiek, kad tie pataisymai ir pasiūlymai labiau kosmetiniai“, – LRT radijui sakė Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Dalia Jakutavičė.

Matau, kur galima dar pakeisti ir padaryti geriau, bet to jau nespėtume šioje kadencijoje padaryti.

Anot jos, žmonėms turėtų būti leista patiems pasirinkti kaip kaupti pensijai, o ne automatiškai juos įtraukti į antrąją pensijų pakopą.

Savo ruožtu asociacijos „Investors' Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė teigė, kad savarankiškumo pensijų kaupime ir išimčių išeiti iš šios sistemos turėtų būti mažiau.

„Palaikome ministerijos pasiūlymus (...), reikia baigtinį sąrašą turėti, kuo trumpesnį, kada gali išsiimti tuos pinigus, laikinus sustabdymus reikia palikti taip, kaip yra dabar“, – LRT radijui teigė R. Skyrienė.

Pensijų kaupimo įstatymo pataisas ministerija parengė po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) dar šių metų kovą paskelbė, kad žmonėms turi būti leista pasitraukti iš pensijų fondų dėl svarbių priežasčių, o jas turi nustatyti Vyriausybė bei Seimas.

SADM duomenimis, Lietuvoje aktyviai pensijai kaupia 766 tūkst. žmonių. Antros pakopos pensijų fonduose dabar sukaupta 8,2 mlrd. eurų, iš kurių – 2,4 mlrd. eurų, arba beveik 30 proc. yra uždirbta suma.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų