Pereiti į pagrindinį turinį

Valstybės apgauti saulės šviesos energijos gamintojai ruošia naują ieškinį

2013-10-22 08:52 diena.lt inf.
Kinijoje sukurta didžiausia pasaulyje akumuliatorinė baterija
Kinijoje sukurta didžiausia pasaulyje akumuliatorinė baterija / DMN archyvo nuotr.

Lietuvos valstybė ne tik galimai neteisėtai pakeitė Lietuvos Respublikos Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymą (AIEĮ), tačiau ir netinkamai vykdo įsipareigojimą kompensuoti su saulės šviesos energijos elektrinių projektų plėtojimu susijusias išlaidas.

Pasipiktinę valstybės duotų įsipareigojimų netinkamu vykdymu, saulės šviesos energijos gamintojai rengia dar vieną kolektyvinį ieškinį Lietuvos valstybei.

Dar sausio 17 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė pataisas, kuriomis pakeitė elektros energijos, gaminamos iš atsinaujinančių energijos išteklių, supirkimo tarifo nustatymo tvarką. Kadangi pakeitus įstatymą mažiesiems saulės elektrinių statytojams leidimo plėtrai išdavimo metu taikytinus elektros energijos supirkimo tarifus nutarta panaikinti, pataisomis Parlamentas numatė kompensuoti visas tiesiogiai su elektrinės projekto plėtojimu susijusias išlaidas, kurias gamintojai patyrė iki pataisų įsigaliojimo vasario 1 d.

Lietuvos Respublikos teismuose saulininkus atstovaujančios Advokatų profesinės bendrijos „ADLEX“ teisininko Manto Gerdauskio teigimu, Komisija dalį saulininkų prašymų jau išnagrinėjo, tačiau ne visi prašymai kompensuoti su elektrinės projekto plėtojimu susijusias tiesiogines ir patirtas išlaidas buvo patenkinti, kaip tai numatė Parlamento pataisos.

„Per pirmuosius tris Komisijos posėdžius saulininkams nuspręsta nekompensuoti beveik pusę milijono litų išlaidų, kurias jie patyrė ruošdamiesi saulės elektrinių statybai. Komisija, nuspręsdama nekompensuoti arba kompensuoti išlaidas iš dalies, nurodo, kad ne visos išlaidos atitinka kompensavimo tvarkos aprašo reikalavimus. Be to, Komisija netenkina saulininkų prašymų kompensuoti tas išlaidas, kurias jie patyrė, bet neapmokėjo iki pataisų įsigaliojimo”, - sakė jis.

Pažymėtina tai, jog Seimo priimtose pataisose nebuvo numatyta, jog saulininkai atgaus tik tas išlaidas, kurias jie faktiškai apmokėjo. Pataisose taip pat neapribota teisė gauti kompensaciją už saulininkų patirtas įmonių steigimo išlaidas.

Advokatų profesinė bendrija „ADLEX“ Lietuvos Respublikos teismuose taip pat atstovavo saulės elektrinių įrengimo darbus atlikusius rangovus, kurie iš saulininkų reikalavo sumokėti visą atlygį už suteiktas paslaugas (leidimų tvarkymą, projektavimo darbų atlikimą, kt.).

„Susidarė paradoksali situacija. Teismai ginčuose tarp saulininkų ir rangovų nurodo, jog saulininkai privalo sumokėti rangovams tiesiogines su projekto plėtojimu susijusias išlaidas, kurias jie patyrė dar iki pataisų įsigaliojimo. Tačiau Komisija tokių išlaidų nepripažįsta patirtomis ir kompensuotinomis saulininkams“, - pasakoja M.Gerdauskis.

Advokatų profesinė bendrija „ADLEX“ rengia dar vieną kolektyvinį ieškinį valstybei.  Tai jau ketvirtas kolektyvinis su saulininkais susijęs teisininkų ieškinys Lietuvos valstybei. Iki šiol „ADLEX”, atstovaudama daugiau nei pusantro šimto mažųjų saulės energijos gamintojų, kreipėsi į teismą prašydama saulininkams atlyginti Lietuvos valstybės padarytą žalą dėl neteisėto įstatymo pakeitimo, kuriuo koreguojama Fiksuoto tarifo nustatymo tvarka.

Bendras mažųjų saulės energijos gamintojų reikalavimas Lietuvos valstybei atlyginti patirtą žalą jau viršijo 21 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų