Pereiti į pagrindinį turinį

Vasaros stovyklos pasirinkimą lems ir piniginės storis

2013-04-25 13:38
Vasaros stovyklos pasirinkimą lems ir piniginės storis
Vasaros stovyklos pasirinkimą lems ir piniginės storis / Gražinos Lukauskienės nuotr.

Registracija į daugelį vasaros stovyklų jau prasidėjo. Tėveliams, norintiems, kad jų vaikai vasarą praleistų stovykloje, reiktų paskubėti ir išsirinkti iš gausybės. O pasirinkimą lems ir piniginės storis.

Vietų kai kur nebėra

Į kai kurias stovyklas registracija prasidėjo dar kovą. Dalyje stovyklų vietų jau neliko. Ir vis dėlto dar yra gausybė variantų.

Stovyklų kainos gali svyruoti nuo apytiksliai 200 iki daugiau kaip 2000 litų. Tai priklauso nuo stovyklos trukmės, vietos ar netgi maisto, kuris bus gaminamas vaikams. Registruojantis į dienines stovyklas dažnai galima pasirinkti, kiek dienų vaikas lankys stovyklą, ir mokėti tik už tas dienas. Į šeimos stovyklas gali vykti vaikai ir abu arba vienas iš tėvų.

Daugelis stovyklų vyksta septynias arba dešimt dienų. Per jas vaikai dažniausiai gyvena stovyklavietėje esančiuose nameliuose.

Vyksta kartu su vaikais

Dviejų vaikų mama Aneta Vainė kartu su vaikais į stovyklas važiuoja jau aštuonerius metus. Pirmus septynerius jie važiuodavo į „Yamahos“ muzikos mokyklos mokytojos Linos Mockuvienės organizuojamas stovyklas. Pastaruosius metus praleido dailės saviraiškos stovykloje.

„Septynerius metus važiavom su vaikais į “Yamahos„ muzikos mokyklos stovyklas. Jų specifika buvo ta, kad jos skirtos visai šeimai, o ne vien vaikams“, – sakė A.Vainė.

Į tokias stovyklas tėvai gali atvykti su įvairaus amžiaus vaikais. Užsiėmimai pritaikyti tiek kūdikiams, tiek paaugliams, tiek patiems tėveliams.

„Kadangi viskas suorganizuota, visos veiklos, visi užsiėmimai, tiesiog būni su vaiku ir labai turiningai bei prasmingai leidi laiką“, – teigė pašnekovė.

A.Vainė tvirtino, kad iki šiol neteko patirti kokių norių neigiamų įspūdžių. Anot jos, šias stovyklas organizuoja žmonės, kurie nori dirbti su vaikais, kuria muzikos ar menų terapiją. Vienintelė priežastis, dėl kurios A.Vainės šeima nusprendė vykti į kitą stovykla, yra ta, kad sūnus įstojo į muzikos mokyklą. „Tos muzikos buvo tiek daug jo gyvenime. Nusprendžiau, kad reikia jam duoti kitokių įspūdžių. Žinome, kad nors ir kiek patiktų, tam tikri dalykai kartais tampa prievole bei pareiga“, – kalbėjo moteris.

Be to, A.Vainė pastebėjo dukrelės polinkį į meną, tad nusprendė, kad tai taip pat bus naudinga ir jai.

Moteris sakė, kad į stovyklas važiuoti planuoja ir toliau, tik dar nėra nusprendusi, ar išleisti vaikus vienus, ar toliau vykti į šeimos stovyklas.

Artimas santykis

Jau dvidešimt metų rengiama vaikų ir jaunimo vasaros stovykla „Atgaja“ vaikams siūlo dešimt dienų praleisti gamtos apsuptyje. Tačiau laužo kūrimo pamokomis stovyklavimas čia nesibaigia.

Pasak „Atgajos“ direktorės Aušros Lasauskaitės, svarbiausia stovykloje – nuoširdus vaikų ir vadovų santykis, patirties jauniesiems perdavimas.

„Siekiame per artimą vadovų ir vaikų santykį, neformalaus ugdymo metodus bei kūrybą, meną perteikti svarbias gyvenimo vertybes, pasakoti apie Lietuvos istoriją, sudominti naujomis kūrybos formomis ir atskleisti, kad kurti gali kiekvienas“, – kalbėjo A.Lasauskaitė.

Anot jos, tokiose stovyklose kaip „Atgaja“ vaikai ne tik poilsiauja, bet ir mokosi, tobulėja: „Tobulėjimas čia kitoks nei mokykloje. Visos organizuojamos kūrybinės veiklos yra grindžiamos atviro darbo su vaikais ir jaunimu principu, tai reiškia, kad kiekviena veikla – vaikų poreikių atspindys, apipintas naujoviškais, kūrybiniais neformaliojo ugdymo metodais.“

Kas vakarą – namo

Norinčius, kad jų vaikai kiekvieną vakarą grįžtų namo, turėtų sudominti dienos stovyklos. Į jas vaikai ateina arba yra tėvelių atvedami ryte, o išeina arba yra pasiimami vakare. Daugelyje tokių stovyklų vaikai gali ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir ko nors išmokti.

Bendrovės „Mokslo namai“ atstovė Egidija Žemgulytė sakė, kad jų organizuojamoje anglų kalbos dienos stovykloje „JUST imagine“ vaikai kartu leidžia laiką ir dar mokosi anglų kalbos. Pirmoji dienos dalis dažniausiai skiriama mokytis, antroji – įvairiems užsiėmimams, kaip piešimas, žaidimai lauke.

Lietuvos vaikų ir jaunimo centro rinkodaros ir ryšių su visuomene specialistė Jūratė Janavičienė taip pat tvirtino, kad jų organizuojamose įvairaus pobūdžio dieninėse stovyklose per vaikams ir jaunimui smagias veiklas stengiamasi atskleisti jų gerąsias savybes, talentus, išlaisvinti kūrybines galias.

Organizuodamas stovyklas centras stengiasi sudaryti intensyvias programas, kuriose vaikai turėtų galimybę atrasti ar išmokti ką nors nauja. Taip pat svarbu, kad stovykloms vadovautų profesionalai.

 


 

Komentarai

Gabrielius Liaudanskas-Svaras

Grupės „G&G sindikatas“ lyderis

Kiekvienais metais patys vaikai išsirenka, į kokias stovyklas jie norėtų. Mykolas, mano mažasis, į stovyklas vienas dar nevažiuoja, bet vyresnė dukra keliauja kiekvienais metais. Jau keleri metai ji važiuoja į stovyklą Karklėje. O šiemet irgi važiuos į kūrybai ir menui skirtą stovyklą.

Vienintelės stovyklos, į kurias vasaromis vaikystėje važiuodavau aš pats, buvo sporto stovyklos, o šiaip kokį mėnesį vasarą tekdavo darbuotis kokiame nors kolūkyje. Ypač paauglystėje, kai pradėjau grot, tai buvo vienas būdų susitaupyti pinigų. Kad galėčiau įsirašyti dainas, buvo būtina vasarą dirbti.

Dar gelbėtoju esu dirbęs, valčių nuomotoju, pakaitiniu darbininku, tvorų dažytoju, dar visokiausių tokių darbų, kuriuos gali dirbti paauglys, kad užsidirbtų pinigų. Aš, matote, dar važinėdavau motociklu, tad man visą laiką reikėjo pinigų detalėms, benzinui ir dar visokiems panašiems dalykams.

Livija Gradauskienė

TV ir radijo laidų vedėja

Teko porą kartų būti stovyklose, kai buvau vaikas. Viena patirtis buvo siaubinga. Prisimenu, mes su draugu visai mažiukai buvom, gal kokie pirmokai, prie tvoros stovėdavom ir verkdami tėvų laukdavom. Kitą kartą buvau stovykloje toliau nuo Vilniaus, ten tarsi ir išbuvau, nes buvau vyresnė, bet gerų atsiminimų tikrai neliko ir iš tos stovyklos.

Dabar vaikai patys sprendžia, ir niekas ten jų per prievartą nekiša, tad nėra ko lyginti mūsų stovyklų bei mokyklų ir to, kas yra dabar. Tai nepalyginami dalykai ir jie labai mane džiugina. Mūsų šeima daug ką išbandė, bet aikido stovykla, į kurią porą metų važiavo mūsų dukra Liepa, iš tikrųjų yra labai tinkama, labai auklėjanti, nes ten ne šiltnamio sąlygomis vaikai gyvena.  Be visų buitinių patogumų, vyksta užsiėmimai, pamokos, treniruotės keletą kartų per dieną. Tai stovykla charakteriui grūdinti.

Kuo žmogus daugiau gyvenime stengiasi ir pajunta, kad ne viskas atnešama ant lėkštutės, tuo tam žmogui lengviau gyventi bei įveikti daugelį sunkumų. Paragauti darbo labai labai sveika. Mano dukra ir šiemet per Kalėdas dirbo. Buvo labai užsimaniusi brangaus daikto. Tiesiog vaikas turi pajusti, ką reiškia užsidirbti tą didelį pinigą, kurį nori išleisti kokiam nors savo malonumui. Dirbo žmogus ir užsidirbo.

Kristina Savickytė

Aktorė

Na, mano mergaitės yra skautės, tad važiuoja į skautų stovyklą. Dabar bus jubiliejinė. Dukros šiemet važiuos ir į „Atgają“, tad šiais metais jos vyks į dvi stovyklas. Nelabai seniai mes pradėjom dairytis stovyklų, dar tik porą metų dukros į jas važiuoja.

Aš pati stovykloje nesu buvusi kaip lankytoja, tačiau vienoje dirbau. Vadove nebuvau, nes paauglystėje vadovauti niekas neleidžia. Paauglystėje leidžia indus plauti ir bulves skusti.

O šiaip į stovyklas nevažiuodavau, mes su tėvais kitaip atostogaudavome.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų