Pereiti į pagrindinį turinį

VERT „Amber Grid“ atžvilgiu pradėjo sankcijos skyrimo procedūrą

2024-08-13 18:21 diena.lt inf.

„Amber Grid“ gavo Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pranešimą apie tai, jog VERT „Amber Grid“ atžvilgiu pradėjo sankcijos skyrimo procedūrą dėl GIPL statybos patikrinimo akte nustatytų neatitikimų, praneša įmonė.

L. Balandžio / BNS nuotr.

Sprendimų dėl sankcijos skyrimo ar jos dydžio nėra priimta. Vadovaujantis Gamtinių dujų įstatymu, sankcija gali būti nuo žodinio įspėjimo iki 10 proc. „Amber Grid“ reguliuojamos veiklos 2023 m. pajamų.

Pranešime teigiama, kad „Amber Grid“, nepaisant to, kad teismui yra pateikusi skundą dėl VERT patikrinimo akto, bendradarbiaudama su VERT ir įgyvendindama VERT balandžio mėn. priimto nutarimo dėl GIPL patikrinimo akto įpareigojimus, birželio mėnesį pateikė VERT dokumentus dėl vykdytų GIPL saugumo patikrinimo procedūrų.

VERT vertinant pateiktą informaciją vyksta reguliarus dalykinis bendradarbiavimas tarp reguliatoriaus ir bendrovės, teikiant papildomus dokumentus ir atliekant naujas VERT užduotis, teigia „Amber Grid“.

Atlikusi patikrinimą VERT dar balandį įpareigojo „Amber Grid“ pakeisti 123 iš visų 1022 jungiamųjų detalių Lietuvos-Lenkijos dujotiekyje (GIPL), likusias patikrinti. Anot energetikos reguliuotojo, sumontuotos detalės neturi kilmę patvirtinančių sertifikatų ir yra pagamintos iš tuo metu Europos Sąjungoje (ES) uždrausto naudoti plieno.

Pasak VERT vadovo Renato Pociaus, reguliuotojas šiuo metu nemato ženklų, kad GIPL dujotiekis būtų nesaugus eksploatuoti. Visgi, kaip įvertinta, atliktas GIPL vertinimas nebuvo nešališkas, todėl norima, kad nešališki ekspertai jį atliktų „kitu žvilgsniu“.

R. Pociaus teigimu, VERT dabar planuoja numatyti naują, „pagrįstą“ terminą, per kurį „Amber Grid“ spėtų iš atlikti nešališką GIPL detalių keitimo vertinimą. Be jau galiojančio įpareigojimo pakeisti 123 jungiamąsias dujotiekio detales, „Amber Grid“ taip „dėlioja“ likusių 900 detalių patikrinimo grafiką, priduria R. Pocius.

Anot VERT vadovo, konkretus terminas svarstymui dėl sankcijos skyrimo nėra numatytas, tačiau jis gali apimti maždaug dviejų mėnesių laikotarpį.

Kaip skelbė portalas 15min, kilmės reikalavimų neatitinkančios GIPL dujotiekio detalės galėjo būti per Estiją vežamos iš Rusijoje esančios „Eterno“ gamyklos.

Dujotiekio operatorė taip pat teigė, kad atsakomybė už rusiškų detalių sumontavimą tenka rangos darbus atlikusiai „Alvorai“, šias detales turinčiai pakeisti savo lėšomis. Atsakydama į šiuos kaltinimus, „Alvora“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl energetikos ministro Dainiaus Kreivio, „Amber Grid“, VERT ir „EPSO-G“ atstovų galimai paskleistos tikrovės neatitinkančios informacijos dėl įmonės nepatikimumo ir grėsmės nacionaliniam saugumui.

Magistralinis dujotiekis pradėjo veikti 2022 metų gegužės 1 dieną. Jo įrengimas iš viso kainavo apie 500 mln. eurų. Iš jų maždaug 60 proc. lėšų buvo skirtos Europos Komisijos, o Lietuva šiam projektui skyrė apie 116 mln. eurų.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų