Pereiti į pagrindinį turinį

Vienas prieš VST mėsmalę

2009-07-04 09:18
Nepatikėjo: S.Daumantas stebėjosi, kad sudarius su VST elektros tiekimo sutartį bendrovės specialistai nesiteikė patikrinti skaitiklių, o vėliau apkaltino elektros vagyste.
Nepatikėjo: S.Daumantas stebėjosi, kad sudarius su VST elektros tiekimo sutartį bendrovės specialistai nesiteikė patikrinti skaitiklių, o vėliau apkaltino elektros vagyste. / Tomo Raginos nuotr.

Kaunietis Saulius Daumantas jaučiasi tapęs patiklia bendrovės VST auka. Apkaltintas elektros vagyste vyras priverstas mokėti tūkstantinę baudą.

Baudos dydis pribloškė

Gyventojai, kurie tikisi, kad įsigijus būstą pakanka tik suderinti elektros skaitiklių rodmenis su elektrą skirstančios bendrovės VST atstovais ir ramiai mokėti mokesčius, gali labai skaudžiai apsirikti. S.Daumantas prieš trejus metus įsigijęs namą Karkazų Rato gatvėje iki šiol gyveno manydamas, kad sąžiningai atsiskaito už suvartotą elektros energiją.

Vyras sudarė su VST elektros tiekimo sutartį, tačiau šios atstovai tuomet nesiteikė patikrinti, ar naujojo kliento name esantys elektros skaitikliai tinkami naudoti. Tai paaiškėjo visai neseniai, kai į kauniečio namus užsuko VST darbuotojai.

"Skaitiklius apžiūrėję VST inspektoriai surašė aktą, kuriame teigiama, kad plomba neoriginali. Mūsų šeimą apkaltino, kad pavogėme elektros energijos už dešimt tūkstančių litų", – pasakojo S.Daumantas.

VST darbuotojai pareiškė, kad vartotojui už esą nustatytus pažeidimus gresia 10 tūkst. litų dydžio bauda.

Patikrinimas sukėlė abejonių

Kaunietis tikino, kad mokesčius už elektrą mokėjo sąžiningai nuo pat pradžių, kai tik įsikėlė į namą.

"Pagal tai, kiek, VST inspektorių manymu, neteisėtai suvartojau elektros energijos, blynus savo rajono gyventojams turėjau kepti dieną naktį", – liūdnai šyptelėjo S.Daumantas.

Daugiausia abejonių jam sukėlė, kaip buvo tikrinama plomba. Kai du VST darbuotojai užfiksavo pažeidimą, vienas jų šeimininkui pasiūlė stebėti, kol rašomas protokolas, o kitas liko prie neva pažeistos plombos.

"Plombą suklastoti labai paprasta. O kas pasakys, kad taip neatsitiko?" – VST darbuotojų sąžiningumu abejojo vyras.

Rodmenys tie patys

Prieš atsikraustant į namą S.Daumanto šeimai, jame gyveno 83-ejų senolė. "Ji gyveno viena, todėl būtų naivu tvirtinti, kad ji sumanė vogti elektrą", – tikino S.Daumantas.

Patikrinę VST darbuotojai sumontavo elektroninį skaitiklį. Jo rodmenys nesiskyrė nuo tų, pagal kuriuos Daumantų šeima kas mėnesį mokėdavo už elektrą visus trejus metus.

"Suvartotos elektros kiekis sutapo beveik kilovatas į kilovatą. Komisija, svarsčiusi mano atvejį, pripažino, kad aš elektros nevogiau, tačiau parodė taisykles, pagal kurias aš turiu sumokėti baudą. Mano namuose apsilankę VST darbuotojai nuramino, kad ir pas kaimynus ras sugadintus skaitiklius. Kaip jie galėjo tai tvirtinti dar neapsilankę pas kaimynus? Vadinasi, žinojo ko ieškoti", – svarstė vyras.

Žurnalistai nepageidaujami

Su S.Daumantu "Kauno dienos" žurnalistai nuvyko į Petrašiūnuose įsikūrusią VST būstinę. Prašymų ir aktų svarstymo komisijos posėdyje kaip tik buvo svarstoma, kokio dydžio baudą vyrui skirti už pažeidimą. Tačiau pabandžius išsiaiškinti, ar tikrai vyras turi mokėti tūkstantines baudas, VST darbuotojai atsisakė bendrauti su žurnalistais. Buvo pasiūlyta susisiekti su bendrovės atstovu spaudai, kuris esą nušvies padėtį.

"Su žurnalistais bendrauja mūsų atstovas spaudai. Jei būsite posėdyje, mes nieko nesvarstysime, tokios mūsų bendrovės vidaus taisyklės", – teigė VST vyresnysis inspektorius Ramūnas Katkevičius.

Nėra kam skųstis

Su žurnalistais kartu vyko ir Kauno metrologijos centro darbuotoja Virginija Jasevičienė. Moteris teigė buvusi pakviesta S.Daumanto susipažinti su pažeistais skaitikliais ir įsitikinti, ar plombos iš tiesų neoriginalios.

"Pirmoji plomba buvo ne tokia, kokia turėtų būti, tačiau galima susidaryti vaizdą, kad ji buvo užspausta kitu "plombyru". Dėl teiginių, kad visos plombos blogos, galima pasiginčyti, man jos pasirodė vienodos. Šiuos skirtumus galima pamatyti tik pro mikroskopą, buvo pasitelktas tik vizualinis palyginimas", – VST inspektorių išvadomis abejojo V.Jasevičienė.

Metrologijos specialistė paaiškino, kad anksčiau gyventojai, nesutinkantys su elektros skirstymo bendrovės darbuotojų išvadomis, galėjo kreiptis į Metrologijos specialistus, ir šie patikrindavo skaitiklius. Tačiau pastaraisiais metais ši galimybė iš gyventojų buvo atimta.

"Galime tikrinti tik tuos skaitiklius, kurie įrengti soduose ir garažuose. Galimybė tikrinti skaitiklių rodmenis namuose iš mūsų buvo atimta. Anksčiau žmonės galėdavo ekspertizę atlikti pas mus. Kur dabar atliekama ekspertizė, aš nežinau", – teigė V.Jasevičienė.

Ruošiasi mokėti baudą

VST Prašymų ir aktų svarstymo komisija S.Daumantui vis dėlto skyrė ne 10, o 7,5 tūkst. litų baudą.

"Bendrovės inspektoriai sumažino baudą ketvirtadaliu. Jeigu nesutiksiu su jų išvadomis, tuomet grasinama teismu. Pralaimėjus teismą grėstų ne tik sumokėti visą baudą, bet ir bylinėjimosi išlaidas. Tikriausiai teks mokėti, nes neturiu lėšų advokatui ir papildomoms teismo išlaidoms", – liūdnai pasakojo S.Daumantas.

Kaunietis tikino esąs bejėgis prieš bendrovę, kuri kilus konfliktui su vartotojais, pasitelkia profesionalių teisininkų komandą. Anksčiau statybose dirbęs vyras neseniai prarado darbą. Paskirtą baudą S.Daumantas įpareigotas sumokėti per pusmetį.

Bendrovės atsakymai aptakūs

VST specialistai, paprašyti pakomentuoti kauniečio skundą, paskirtą baudą vadino "elektros energijos vartotojo įsipareigojimu atlyginti žalą už neteisėtai suvartotą energiją". Kiekvienas pažeidimo atvejis esą yra svarstomas individualiai, todėl ir žalos atlyginimas priklauso nuo vartotojo paaiškinimų bei pateiktų įrodymų. Atsakomybę už elektros skaitiklius atsiradus naujam pastato savininkui VST linkusi perkelti pastarajam, nors jis ir būna pasirašęs naują elektros tiekimo sutartį su bendrove.

"Tinkama apskaitos prietaisų būklė yra svarbi bendrovei. Tačiau ne mažiau tai turi būti svarbu ir pačiam vartotojui, kuris pagal galiojančius teisės aktus yra atsakingas už jam priklausančiose patalpose įrengtų apskaitos prietaisų saugumą bei turi nedelsiant informuoti, jei prietaisai yra pažeisti ar sugadinti", – teigė VST Teisės departamento vadovas Linaras Dargis.

Nustatyti pažeidimą apsimoka

Tačiau VST darbuotojų objektyvumu išieškant žalos atlyginimą galima suabejoti, nes iš bendrovės atstovo atsakymų aiškėja, kad už išaiškintus pažeidėjus darbuotojams gali būti skiriamos piniginės premijos.

"Už tai, kad užkertamas kelias neteisėtai vartoti elektros energiją, kartu mažinama tokių atvejų neigiama įtaka, akcinės bendrovės VST darbuotojai yra motyvuojami bendrovėje nustatyta tvarka", – teigė L.Dargis.

Vartotojo atlyginta žala įskaitoma į bendrovės pajamas, nuo kurių ši sumoka į valstybės biudžetą visus teisės aktuose nustatytus mokesčius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų