Pereiti į pagrindinį turinį

VMVT: vienas didžiausių iššūkių prekybininkams išlieka pirkėjų srautų suvaldymas

2020-12-16 16:56

Siekiant suvaldyti COVID-19 plitimą daugiau atsakomybės turėtų imtis ir prekybininkai, ir patys pirkėjai, ypač kai kalbama apie apsiperkančiųjų srautus ir sustiprintą higienos reikalavimų laikymąsi.

M. Morkevičiaus/ELTOS nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai per pastarąjį mėnesį visoje Lietuvoje patikrino beveik 500 įvairių prekybos maistu įmonių, kaip jos užtikrina pirkėjų ir savo darbuotojų apsaugą nuo koronavirusinės infekcijos (COVID-19).

Daugiausia pažeidimų nustatyta Alytaus, Marijampolės ir Tauragės regionuose veikiančiose prekybos vietose. Patikrinimų medžiaga atskleidžia, kad vienu didžiausių iššūkių prekybininkams išlieka pirkėjų srautų suvaldymas, pažymima VMVT pranešime.

Specialistai pastebi, kad nors atsižvelgus į prekybos centrų plotą juose esančių pirkėjų skaičius ir neviršija leistino, tačiau neretai pirkėjai būriuojasi atskiruose prekybos centrų skyriuose ir prie kasų. Kasose dirbantys darbuotojai, skubėdami aptarnauti kuo daugiau pirkėjų, neretai nelaukia, kol vienas pirkėjas atsiims grąžą, susidės produktus ir nueis nuo kasos, ir ima skenuoti kito eilėje laukiančio pirkėjo prekes, arba kitas skubantis pirkėjas nesulaukia, kol jau apsipirkęs susidės produktus ir taip pat visai šalia bestovėdamas ima pakuotis daiktus. Tokiais atvejais nesilaikoma reikalavimo laikytis saugaus atstumo tarp pirkėjų.

Atsižvelgiant į blogėjančią koronavirusinės infekcijos (COVID-19) epidemiologinę situaciją, didieji prekybos centrai turi skirti dar daugiau dėmesio pirkėjų srautų reguliavimui ir taikyti dar efektyvesnes kontrolės priemones. Viena tokių – užtikrinti, kad nėra viršijamas galimas didžiausias vienu metu pirkėjų skaičius prekybos vietoje. Prekybininkai gali pasirinkti įvairius pirkėjų srautų reguliavimo būdus, pavyzdžiui: prie parduotuvių įėjimo ir išėjimo zonų įmontuoti pirkėjų skaičiavimo įrangą, apsiperkančių žmonių srautus reguliuoti įleidžiant pirkėjus tik su prekybiniais vežimėliais arba krepšeliais ir pan. Susidarius didesniam pirkėjų srautui, prekybos centras privalo sustabdyti naujai atvykstančių pirkėjų patekimą į prekybos vietą ir naujus pirkėjus į prekybos vietą įleisti tik išėjus jau apsipirkusiems pirkėjams. VMVT turimais duomenimis, šiuo metu viena dažniausiai pasirenkamų pirkėjų srautų reguliavimo priemonių – apsiperkančių žmonių srautus reguliuoti įleidžiant pirkėjus tik su prekybiniais vežimėliais arba krepšeliais.

Nors karantino laikotarpiu prekybos įmonėms yra rekomenduota laikinai atsisakyti aktyvios įvairių trumpalaikių akcijų ir nuolaidų reklamos, tačiau tokių reklaminių skelbimų vis dar gausu viešojoje erdvėje. Tai taip pat skatina didesnius pirkėjų susibūrimus prekybos vietose, todėl prekiautojai maisto produktais turi atsisakyti trumpalaikių reklaminių akcijų ir pan.

Jau beveik metus galioja privalomi reikalavimai prekybos vietose užtikrinti, kad tiek pirkėjai, tiek darbuotojai turėtų pakankamai priemonių rankų dezinfekcijai ar, kad būtų laiku ir tinkamai vykdoma dažnai liečiamų paviršių (durų rankenų, prekybos krepšių ir vežimėlių ir kt.) dezinfekcija. Tačiau VMVT inspektoriai patikrinimų metu vis dar nustato atvejų, kai šių reikalavimų nepaisoma. Be to, apie trečdalyje tikrintų prekybos įmonių prie įėjimų nebuvo informacijos dėl lankytojų asmens higienos reikalavimų laikymosi, kaukių dėvėjimo, daugiau kaip pusė jų nepakankamai dėmesio skyrė darbuotojų sveikatos būklės įvertinimui prieš darbo pradžią, nematavo darbuotojų kūno temperatūros.

Atsižvelgiant į tai, VMVT prašo prekybos centrų, kitų prekybos vietų, įskaitant turgaviečių prekeivius, imtis maksimalių priemonių užtikrinant pirkėjų srautų valdymą, tinkamą dažnai liečiamų paviršių valymą ir dezinfekciją bei tinkamą darbuotojų sveikatos būklės stebėseną. VMVT pranešime teigiama, kad tiksliniai įvairių prekybos vietos patikrinimai visoje Lietuvoje bus tęsiami toliau. Inspektoriai ir toliau griežtai vertins, ar prekybos subjektai laikosi karantino valdymo priemonių ir ar užtikrinamas kitų maisto tvarkymui keliamų reikalavimų įgyvendinimas. Nustačius šiurkščius ar pasikartojančius pažeidimus, turinčius įtakos COVID-19 infekcijos plitimui, bus taikomos atitinkamos poveikio priemonės.

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų