Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybė nepritaria siūlymui neformaliojo vaikų švietimo krepšelį didinti iki 72 eurų

2024-10-20 19:01

Vyriausybė nepritaria opozicijos siūlymui didinti neformaliojo vaikų švietimo krepšelio sumą iki 72 eurų.

Shutterstock nuotr.

Tokią išvadą trečiadienį priėmė Ministrų kabinetas.

Seime svarstomais įstatymo pakeitimais siūloma numatyti neformaliajam vaikų švietimui vienam vaikui per mėnesį skirti ir mokėti ne mažesnę nei 1,3 bazinės socialinės išmokos dydžio išmoką.

Dabar tai sudarytų 71,50 euro.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) teiktoje išvadoje nurodoma, kad įstatymo projektas negalės būti įgyvendintas dėl ribotų valstybės finansinių galimybių.

Anot dokumento, tokiam siūlymui įgyvendinti reikėtų numatyti daugiau kaip 223 mln. eurų metams. Šiemet neformaliojo vaikų švietimo programoms iš valstybės biudžeto buvo skirta 20 mln. eurų.

Ministerija nurodo, kad neformaliojo švietimo organizavimas yra savarankiškoji savivaldybės funkcija. Anot jos, priėmus tokį projektą didesnė finansavimo dalis galimai bus perkelta valstybės biudžetui.

ŠMSM teigimu, tokia situacija įvyko, kai valstybei padidinus finansavimą švietimo pagalbai, trečdalis savivaldybių 2023 metais, lyginant su 2022-aisiais, sumažino šiai sričiai skirtą finansavimą iš savivaldybės biudžeto.

„Laikomės pozicijos, kad NVŠ didžiąja dalimi turi būti finansuojamas savivaldybių biudžeto lėšomis su valstybės prisidėjimu, bet ne atvirkščiai, todėl projektas turi būti iš esmės tobulinamas, užtikrinant optimalų finansinės naštos pasiskirstymą tarp savivaldybių, tiesiogiai atsakingų už NVŠ, įsipareigojimo finansuoti šias veiklas ir galimų finansinių paskatų savivaldybėms iš valstybės biudžeto“, – rašoma išvadoje.

Išvadoje taip pat nurodoma, kad remiantis savivaldybių ataskaitomis, neformaliam vaikų švietimui finansuoti savivaldybės kasmet skiria nemažai lėšų. Pavyzdžiui, pernai metais šis skaičius siekė daugiau nei 179 mln. eurų.

Šiuo metu vienam neformalaus vaikų švietimo programoje dalyvaujančiam vaikui nustatytas krepšelio dydis siekia nuo 15 iki 25 eurų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų