Pereiti į pagrindinį turinį

Žemdirbiai nusprendė netylėti

2009-05-22 09:00
Žemdirbiai nusprendė netylėti
Žemdirbiai nusprendė netylėti / Tomas Černiševas

Lietuvos ūkininkai rytoj Kaune vyksiančiame suvažiavime reikalaus panaikinti naujus mokesčius ir reguliuoti prekybininkų ir perdirbėjų veiklą.

Reikalaujama ūkininkams ir jų partneriams panaikinti Gyventojų pajamų, žemės ūkio įmonėms – Pelno mokesčių įstatymų nuostatas, neapmokestinti nekilnojamojo turto mokesčiu kaimo vietovėse esančio gamybinio technologinio, kito komercinio ir gyvenamojo turto, grąžinti PVM lengvatas Lietuvos žemės ūkio gamintojų produkcijai, rašoma suvažiavimo rezoliucijos projekte.

Suvažiavimo dalyviai reikalaus, kad iki birželio 15 d. Finansų ministerija pristatytų konkretų planą, kaip Vyriausybė išlaikys 2008 m. lygio papildomas nacionalines tiesiogines išmokas, bei pateiktų konkretų šių išmokų mokėjimo grafiką.

Taip pat reikalaujama papildyti Ūkininko ūkio įstatymą, apibrėžiant bankroto procedūrą, uždrausti monopolininkams taikyti žemdirbiams elektros galios mokestį, kol bus nustatyta kompensavimo už pastočių ir elektros perdavimo atramų ant privačios žemės tvarka.

Be to, siekiama, jog perdirbimo įmonės, prekybos tinklai ir didmenininkai laikytųsi atsiskaitymo terminų su žemės ūkio produkcijos gamintojais ir perdirbėjais, o šie – su gamintojais. Reikalaujama priimti Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymą, kuriame produkcijos tiekėjų ir prekybos įmonių santykiai būtų grindžiami tik rinkos kaina.

Siekiama, jog perdirbimo įmonėms, kurios žemdirbiams moka už pieną, mėsą, grūdus, daržoves, vaisius ir uogas mažesnes kainas nei ES vidurkis, nebūtų leista dalyvauti investicijų programose.

Per suvažiavimą taip pat bus aptarta nuostolinga pieno gamyba, grūdų auginimo brangimas, mažėjantis gyvulių ir paukščių skaičius, mėsos, paukštienos, daržovių, vaisių ir uogų sektorių problemos – dėl didesnio nei šalyse kaimynėse PVM tarifo jie nepajėgia konkuruoti su pigesne įvežtine produkcija.

Šiuos ir kitus reikalavimus bei problemas žemdirbiai išsakys penktadienį Kauno sporto halėje vyksiančiame suvažiavime, kuriame turėtų dalyvauti 2,5–2,6 tūkst. žmonių iš visos Lietuvos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų