Maisto produktų ženklinimas „šviesoforo“ spalvomis pakenks lietuviškų maisto produktų pardavimams, mano žemės ūkio ministrė.
Pasak Virginijos Baltraitienės, ženklinimas, kai pagal riebalų, cukrų ir druskų kiekį produktai būtų žymimi žalia, geltona ir raudona spalvomis, yra neobjektyvus ir per daug supaprastintas.
Ministrė susitikime su Italijos ambasadoriumi Lietuvoje Stefanu Talianiu de Marrchio (Stefanu Talijaniu de Mario) teigė, kad vadovaujantis tokia sistema, su sintetiniais priedais pagaminti produktai gali būti suvokiami kaip naudingesni žmonių sveikatai. Ji pareiškė, kad balsuos prieš tokią iniciatyvą.
„Tokiu atveju galime atsidurti dviprasmiškoje situacijoje. Juk turime puikiai vertinamus produktus su kilmės vietos ar geografine nuoroda ir natūralius tradicinius gaminius, o norima įvesti žymėjimą, kuris skatintų sintetinių, nepalankių sveikatai produktų vartojimą. Mūsų patys geriausi ir laiko patikrinti produktai būtų žymimi raudona spalva, atgrasančia vartotojus nuo pirkimo“, - ministerijos pranešime sakė V.Baltraitienė.
Anot jos, negali būti sukuriama papildomų kliūčių laisvam produktų judėjimui, nes šiuo metu šalys turi problemų dėl Rusijos embargo maisto produktams.
Italijos ambasadorius anksčiau teigė, kad nauja sistema gali klaidinti vartotojus, nes prie raudonai pažymėtų produktų atsidurtų fetos ir mocarelos sūriai, ispaniškas kumpis, medus.
Europos Sąjungoje ruošiamasi įgyvendinti Jungtinės Karalystės siūlomą maisto produktų ženklinimo reglamentą, kuris nurodo visose etiketėse teisingai nurodyti energinę vertę ir maistinių medžiagų sudėtį. Pernai didžiausi Jungtinės Karalystės prekybos centrai ir maisto gamintojai susitarė reikalauti, jog ant pakuočių būtų nurodytos spalvos, vartotojams padėsiančios atskirti, kuriame maiste yra daug riebalų. Tokiai iniciatyvai priešinasi Italija, Ispanija, Prancūzija, kadangi jų gaminami tradiciniai produktai dažniausiai pažymimi raudona spalva.
Naujausi komentarai