Pereiti į pagrindinį turinį

„Aviabaltikai“ uždrausta veikti Kauno oro uoste, ji turi nugriauti statinius

2024-08-26 09:20

Teismui galutinai nutarus, kad Rusijos piliečio Jurijaus Borisovo anksčiau valdyta aviacijos technikos remonto įmonė „Aviabaltika“ dėl grėsmių nacionaliniam saugumui negali tęsti veiklos Kauno oro uoste, „Aviabaltikai“ laikinai uždrausta veikti išsinuomotame valstybinės žemės sklype ir pastatuose – įmonė gali tik atlikti veiksmus, reikalingus atlaisvinti sklypą.

E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Tokias laikinąsias apsaugos priemones liepos 23 dieną pritaikė Kauno apylinkės teismas, patenkinęs Lietuvos oro uostų (LTOU) prašymą.

LTOU prašo teismo įpareigoti „Aviabaltiką“ per tris mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo nugriauti statinius ir iš sklypo pašalinti po griovimo likusias statybines medžiagas.

„Ieškovės (...) nurodytos aplinkybės sudaro pagrindą spręsti, kad iki teismo sprendimo byloje priėmimo atsakovei tęsiant veiklą ginčo teritorijoje galimai palankaus teismo sprendimo priėmimu nebebūtų pasiekti tikslai, kurių yra siekiama ieškiniu“, – BNS pranešė teismo pirmininko patarėja Gabija Vilemavičiūtė.

Pasak jos, „Aviabaltika“ rugpjūčio 2 dieną apskundė šią teismo nutartį Klaipėdos apygardos teismui – ji prašo panaikinti apylinkės teismo nutartį ir netenkinti LTOU prašymo nepranešus įmonei taikyti prevencines laikinąsias apsaugos priemones.

Tokias laikinąsias apsaugos priemones liepos 23 dieną pritaikė Kauno apylinkės teismas, patenkinęs Lietuvos oro uostų (LTOU) prašymą.

 

Teismas nusprendė bylą nagrinėti neviešai, todėl daugiau informacijos G. Vilemavičiūtė pateikti negalėjo.

„Aviabaltika“ ginčo BNS nekomentuoja, tačiau įmonės atstovė patvirtino, kad ji apskundė apylinkės teismo sprendimą.  

Bendrovė anksčiau skelbė, kad jos statinius ir inžinerinius įrenginius Kauno oro uoste už rinkos kainą turėtų įsigyti Lietuvos oro uostai.  

LTOU anksčiau BNS pranešė, kad pasibaigus nuomos sutarčiai „Aviabaltika“ įpareigota atlaisvinti išnuomotą sklypą ir apie tai ji yra informuota, be to, LTOU teigė laukianti teismo verdikto, kai situacija ir konkretus sprendimas bus aiškesnis.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) liepos 24 dieną galutinai nutarė, kad „Aviabaltika“ teisėtai pripažinta neatitinkanti Lietuvos nacionalinio saugumo interesų, todėl ji negali pratęsti valstybinės žemės Kauno oro uoste nuomos sutarties.

LVAT pabrėžė, jog bendrovės veikla laikoma strategiškai svarbaus transporto sektoriaus dalimi, o oro uostas yra nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbios infrastruktūros objektas susisiekimui ir krašto gynybai karinės agresijos bei kitais atvejais.

„Aviabaltika“ prekiauja aviacijos technika ir įranga bei teikia sraigtasparnių remonto paslaugas Kauno oro uosto apsaugos zonos teritorijoje, jos angarai yra valstybiniame žemės sklype, kurio nuomos sutartį įmonė tęsė nuo 1994 metų, o paskutinį kartą ji buvo pratęsta iki 2023 metų spalio.

Įmonė 2023 metų veiklos ataskaitoje rašo, kad 2023 metų spalio 4 dieną Vyriausybė pripažino ją neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų, o nutarimas inicijuotas įmonei siekiant pratęsti žemės sklypo nuomos sutartį su Lietuvos oro uostais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų