Pereiti į pagrindinį turinį

Elektrifikuojant geležinkelį „Litgrid“ už 3,7 mln. eurų statys skirstyklą Žeimiuose

2024-07-12 13:40 diena.lt inf.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ bendrovės „LTG Infra“ užsakymu už  3,732 mln. eurų suprojektuos ir pastatys Žeimių traukos pastotės 110 kV skirstyklą bei prijungs ją prie perdavimo tinklo, penktadienį pranešė įmonė.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Projektas yra dalis Vilniaus–Klaipėdos geležinkelio elektrifikavimo projekto. Skirstykla ir naujos elektros linijos iš Žeimių traukos pastotės į Žeimių ir Kėdainių transformatorių pastotes užtikrins elektros tiekimą traukiniams.

„Šis projektas prisideda prie valstybei svarbaus tikslo – elektrifikuoti pagrindinę Lietuvos geležinkelių arteriją nuo Vilniaus iki Klaipėdos, o su šio ir kitų traukos pastočių bei susijusių infrastruktūros projektų įgyvendinimu sudarome sąlygas keleivių ir krovinių pervežimui naudoti elektros energiją“, – pranešime sakė „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento vadovas Karolis Sabaliauskas.

Darbus atliks „Litgrid“ akcininkės „Epso-G“ grupės energetikos infrastruktūros statybos bendrovė „Tetas“, laimėjusi „Litgrid“ atranką – su ja birželį pasirašyta sutartis. 

„Litgrid“ jau pastatė tokią pat traukos pastotę Lentvaryje – į tinklą ji bus įjungta dar šiemet, o iki 2028 metų bus pastatytos dar 4 tokios pastotės Linkaičiuose Radviliškio rajone, Tarvainiuose Plungės rajone, Kretingoje ir Žasliuose Kaišiadorių rajone.

Įgyvendinant visą elektrifikavimo projektą bus įrengtas 368 km ilgio kontaktinis tinklas, bus pastatytos 6 traukos pastočių skirstyklos bei 8 autotransformatoriai, užtikrinantys elektros įtampos stabilumą tinkle. Visus šiuos energetikos objektus įrengs „Litgrid“.

Vilnius–Klaipėda yra intensyviausiai naudojamas geležinkelio ruožas šalyje – pernai ja pervežta apie 40 proc. visų LTG krovinių ir 16 proc. keleivių srauto.