Pereiti į pagrindinį turinį

Įsigijant „Lietuvos draudimą“ Lenkijos PZU teks kreiptis į Konkurencijos tarybą

2014-04-15 07:20
Vytauto Liaudanskio nuotr.

Jeigu pasitvirtins pirmadienį paskelbta naujienų agentūros "Reuters" informacija, kad Lenkijos draudimo bendrovė PZU yra realiausia ne gyvybės draudimo bendrovės "Lietuvos draudimas" pirkėja, tai lenkams Lietuvos Konkurencijos tarybai teks įrodinėti, kad tokia koncentracija nesukurs rinkoje dominuojančios padėties, rašo portalas eversus.lt.

2013 metų draudimo rinkos apžvalgoje Lietuvos bankas nurodo, kad ne gyvybės draudimo rinkoje "Lietuvos draudimui" tenka 31,1 proc. rinkos, o "PZU Lietuva" - beveik 14 procentų. Todėl, jeigu PZU įsigytų dar vieną įmonę Lietuvoje, tai jos rinkos dalis perkoptų 40 procentų. Lietuvos konkurencijos įstatymas skelbia, kad ūkio subjektas (išskyrus mažmenine prekyba besiverčiantį ūkio subjektą) užima dominuojančią padėtį atitinkamoje rinkoje, jeigu jo rinkos dalis sudaro ne mažiau kaip 40 procentų.

Vienos didžiausių pasaulyje draudimo grupių RSA įmones Lenkijoje, Latvijoje ir Lietuvoje pardavinėja JAV bankas "JP Morgan". Anksčiau buvo svarstoma, kad įmonės Lietuvoje ir Latvijoje gali būti parduotos vienam pirkėjui, tačiau "Reuters" šaltiniai kalba, kad PZU gali įsigyti tik vieną iš jų - "Lietuvos draudimą".

"Gali būti, kad PZU, kaip ir dalis kitų Lenkijos verslų, nenori lįsti giliau į Šiaurę, kur yra stipresnė skandinavų finansinių institucijų įtaka, todėl apsiriboja kultūriškai ir istoriškai artimesne Lietuvos rinka", - eversus.lt teigė finansų analitikas, komentuodamas, kodėl PZU gali apsiriboti tik vienos įmonės įsigijimu.

RSA grupei priklausanti Didžiosios Britanijos bendrovė "Royal & Sun Alliance Insurance" valdo 99,977 proc. "Lietuvos draudimo" įstatinio kapitalo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų