Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip procesų standartizavimas gelbsti statybų aikštelėje?

2024-08-30 02:00 diena.lt inf.

Siekdama užtikrinti sklandžius ir saugius statybos darbus, statybų įmonė „Infes“ sukūrė ir įdiegė naują statybvietės įrengimo standartą. Šis standartas ne tik supaprastina darbą, bet ir padeda optimizuoti resursų naudojimą, mažina rizikas ir prisideda prie tvaresnio projektų vykdymo.

Kodėl standartas yra būtinas?

„Infes“ patirtis, plėtra, projektų apimties ir komandos augimas išryškino būtinybę standartizuoti statybvietės įrengimo procesą.

Parengti statybvietę yra vienas iš svarbiausių projekto etapų, nuo kurio priklauso ne tik darbų efektyvumas, bet ir bendras projekto saugumas ir trukmė. Įmonės statybos direktoriaus pavaduotojas kokybės valdymui Mindaugas Jurkuvėnas pabrėžia, kad standartizacija padeda užtikrinti vienodą darbų kokybę visuose projektuose, nepriklausomai nuo jų dydžio ar sudėtingumo.

„Dėl naujojo standarto darbuotojams nebereikia galvoti, kaip ir kur turėtų būti įrengti statybvietės elementai. Visas procesas yra aiškiai apibrėžtas, o parengtos gairės leidžia kiekvieną statybvietę įrengti pagal konkretų šabloną, pritaikytą projekto dydžiui ir pobūdžiui“, – sakė M. Jurkuvėnas.

Dėl naujojo standarto darbuotojams nebereikia galvoti, kaip ir kur turėtų būti įrengti statybvietės elementai. Visas procesas yra aiškiai apibrėžtas, o parengtos gairės leidžia kiekvieną statybvietę įrengti pagal konkretų šabloną.

 

Skirtingų projektų poreikiams

Įmonėje sukurti trys pagrindiniai statybvietės įrengimo šablonai – mini, midi ir maxi, atitinkantys skirtingų projektų poreikius. Mažesniems projektams pritaikomas mini šablonas, kuris numato paprastesnę statybvietės struktūrą su mažesniu sudedamųjų dalių skaičiumi.

Didesniems ir sudėtingesniems projektams naudojami midi ir maxi šablonai, kurie apima daugiau sudedamųjų dalių nei mini šablonas. Šie šablonai numato didesnį infrastruktūros elementų skaičių, įskaitant laikinus kelius, vagonėlius, įėjimus ir įvažas, atsižvelgiant į didesnius projektų poreikius. Visuose šiuose šablonuose numatyti būtiniausi statybai reikalingi elementai, tačiau didesniuose objektuose jų poreikis yra atitinkamai didesnis.

„Standartizacija leidžia darbuotojams lengvai suprasti, kaip paruošti statybvietę bet kokio dydžio projektui. Tai ypač naudinga naujiems komandos nariams, kurie, vadovaudamiesi šiais šablonais, gali greitai įsitraukti į darbą“, – paaiškino kokybės standartų specialistas.

„Infes“ statybos direktoriaus pavaduotojas kokybės valdymui M. Jurkuvėnas: mūsų tikslas – taupyti išteklius ir maksimaliai efektyviai panaudoti turimas medžiagas. Partnerio nuotr.

Planavimas ir tvarumas

Vienas iš svarbiausių statybvietės įrengimo standarto pranašumų – efektyvus resursų naudojimas ir tvarumo principų laikymasis. Detalus planavimas leidžia iš anksto numatyti, kur bus įrengti laikini keliai, vagonėliai ir kita infrastruktūra, kuri vėliau gali būti pritaikyta kaip nuolatinė. Taip išvengiama perteklinio medžiagų naudojimo ir užtikrinama, kad statybvietės įrengimas būtų kuo ekonomiškesnis.

„Mūsų tikslas – taupyti išteklius ir maksimaliai efektyviai panaudoti turimas medžiagas. Stengiamės, kad laikini keliai ir kiti infrastruktūros elementai būtų išdėstyti ten, kur vėliau jau bus nuolatiniai, taip sumažindami nereikalingas sąnaudas ir prisidėdami prie tvaresnio projekto vykdymo“, – pabrėžė M. Jurkuvėnas.

„Įmonės sukurtas statybvietės įrengimo standartas yra esminis žingsnis užtikrinant sklandų ir efektyvų projektų vykdymą. Šis standartas ne tik palengvina darbą komandos nariams, bet ir prisideda prie tvaresnio resursų naudojimo ir saugesnės darbo aplinkos kūrimo. Taip įmonė ne tik išlaiko aukštus kokybės standartus, bet ir kuria pridėtinę vertę savo projektams ir klientams“, – tikino M. Jurkuvėnas.

Šis standartas ne tik palengvina darbą komandos nariams, bet ir prisideda prie tvaresnio resursų naudojimo ir saugesnės darbo aplinkos kūrimo.

 

Pastangos kurti saugos kultūrą

Darbų sauga yra esminė statybų proceso sudedamoji dalis, kurios svarba negali būti pervertinta. Statybų sektorius dėl savo ypatingų rizikos veiksnių ir dinamiškos darbo aplinkos reikalauja griežtos saugos praktikos, kad būtų išvengta nelaimingų atsitikimų ir užtikrinta darbuotojų gerovė.

„Infes“ įmonėje saugos reikalavimai nuolat didėja, todėl ypač atsakingai laikomasi Valstybinės darbo inspekcijos nustatytų reikalavimų ir rekomendacijų. Įmonė ne tik įgyvendina griežtas saugos gaires, bet ir nuolat atnaujina savo praktikas, kad atitiktų naujausius standartus.

„Rengiame mokymus ir seminarus, kuriuose akcentuojame pavojus, kurie šiandien aktualiausi. Saugos kultūros kūrimas yra nuolatinis procesas, kurio metu siekiame įtikinti darbuotojus, kad darbų sauga yra jų pačių ir jų kolegų sveikatos ir saugumo pagrindas“, – sakė įmonės atstovas M. Jurkuvėnas.

Saugos kultūros kūrimas prasideda nuo darbuotojų švietimo ir jų įtraukimo į saugos procesus. Įmonė stengiasi, kad visi darbuotojai ne tik suprastų saugos taisykles, bet ir aktyviai jų laikytųsi. „Mūsų tikslas yra sukurti aplinką, kurioje sauga būtų laikoma svarbiausiu prioritetu. Daug dėmesio skiriame asmeninėms ir kolektyvinėms saugos priemonėms naudoti ir pavojingoms zonoms ženklinti“, – pridūrė M. Jurkuvėnas.

Statybvietėse nuolat stebima, ar darbuotojai yra aprūpinti reikiamomis saugos priemonėmis: šalmais, signalinėmis liemenėmis, ausinėmis, apsauginiais akiniais, saugos apraišais. Įmonė planuoja ir organizuoja, kaip bus naudojamos kolektyvinės saugos priemonės, kaip ženklinamos pavojingos zonos ir įėjimai. „Siekdami užtikrinti vienodas darbo sąlygas, visose mūsų statybos aikštelėse laikomės griežtų standartų“, – pažymėjo jis.

Be to, įmonė vykdo tiek reguliarius, tiek papildomus instruktažus, atsižvelgdama į naujas rizikas ir iššūkius. „Siekiame, kad visi darbuotojai turėtų tinkamas darbo sąlygas, įskaitant persirengimo kambarius ir darbo kabinetus su reikalingais įrenginiais. Kokybės standartai turi atsispindėti ne tik viduje, bet ir išorėje – tvarkinga teritorija yra svarbi visos įmonės vizitinė kortelė“, – teigė M. Jurkuvėnas.

Technologijomis grįsta kontrolė

Saugos kultūros kūrimas įmonėje „Infes“ yra neatsiejamas nuo technologijų diegimo. Ne tik standartizavimas, bet ir pažangios technologijos tapo esminiu elementu užtikrinant efektyvų ir saugų statybų procesą.

„Saugą užtikrina sisteminga kontrolė, kurioje dalyvauja papildomi specialistai, kitos įmonės ir partneriai. Šie specialistai audituoja mūsų objektus, užtikrina tiek darbų organizavimą, tiek darbų saugą. Tokia kompleksinė priežiūra apima ne tik konkretaus objekto dalyvius, bet ir kitus savo srities profesionalus“, – aiškino „Infes“ atstovas.

Šiuo metu ypatingas dėmesys skiriamas tam, kad kiekviename objekte dirbtų tik kvalifikuoti statybininkai. Įmonės objektuose dirba tik tie darbuotojai, kurie turi „skaidriai dirbančiojo ID“ kodą. Ši sistema Lietuvoje pasirodė prieš keletą metų ir jos įdiegimas padėjo efektyviau kontroliuoti statybininkus ir išvengti nelegalių darbuotojų buvimo statybų teritorijose.

„Įrengėme įėjimo kontrolės sistemą su viso ūgio turniketais, kurie garantuoja, kad į mūsų objektus pateks tik tie, kurie turi ID kodą ir yra blaivūs. Toks technologijų naudojimas eliminuoja žmogiškosios klaidos galimybę, pavyzdžiui, neteisingai įvertintą apsaugos darbuotojo sprendimą“, – detalizavo M. Jurkuvėnas.

„Mes dirbame tvariai ir mokame visus mokesčius, todėl svarbu, kad mūsų statybų teritorijoje nebūtų nelegalių darbuotojų“, – pabrėžė jis.

„Technologijos leidžia tiksliai fiksuoti darbuotojų patekimo ir išvykimo laiką iš teritorijos. Stebėjimo ir fiksavimo priemonės padeda greitai identifikuoti pažeidimus ir išspręsti problemas, užtikrinant, kad darbai vyktų efektyviai ir be trikdžių“, – pridūrė įmonės atstovas.

Be to, daugumoje „Infes“ statybų objektų naudojami elektroniniai mobilieji vartai, kurie užtikrina sklandų transporto judėjimą ir padeda išvengti nelaimingų atsitikimų, garantuojant, kad į statybvietę nepatektų pašaliniai asmenys.

Šie technologiniai sprendimai ne tik užtikrina saugumą, bet ir stiprina įmonės gebėjimą greitai reaguoti į situacijas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų