- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėjant didžiosioms metų šventėms lietuviai iš anksto ruošiasi ne tik tradicinei Kūčių vakarienei, bet ir Kalėdų dienos pietums. Šios dienos pagrindiniam patiekalui vis dažniau renkamasi paukštiena – višta ar antis. Tiesa, Lietuvos gyventojų skoniai ir poreikiai kasmet keičiasi.
„Jei 2016 metų gruodį šviežių ančių parduota net keliais tūkstančiais daugiau nei šviežių viščiukų, tai nuo 2017-ųjų santykis pasikeitė, o pernai šviežių viščiukų parduota net du kartus daugiau nei ančių. Šiais metais tendencijos vėl kitokios: iki gruodžio vidurio ančių paklausa buvo didesnė. Tam didelę įtaką turėjo į parduotuvių lentynas grįžusios šviežios antys su kaklu, vien jų pirmosiomis gruodžio savaitėmis buvo nupirkta daugiau nei 20 tūkstančių vienetų“, – „Maximos“ pirkėjų įpročius aptaria prekybos tinklo komercijos direktorė Vilma Drulienė.
Ji priduria, kad pirkėjai ypač vertina vietinių gamintojų produkciją ir tiek viščiukus, tiek antį pirmiausia renkasi šviežią, o ne šaldytą – šviežių paukščių kasmet parduodama nuo kelių iki keliolikos kartų daugiau nei šaldytų. Beje, tais atvejais, kai perkama šaldyta paukštiena, pirmenybė teikiama antims, o populiariausios – šaldytos lietuviškos ir vokiškos antys. Pastarųjų pardavimai pernai augo labiausiai, apie du kartus.
Pasak „Maximos“ maisto gamybos eksperto Aido Polenino, pagrindinio Kalėdų patiekalo pasirinkimą lemia įvairūs faktoriai, pradedant skoniu ir žmonių pageidavimais, baigiant svečių skaičiumi.
„Ančiukas tradiciškai sveria apie 2–3 kg, jo užtenka maždaug 4–6 asmenims, tuo metu vištų pasirinkimas platesnis – nuo 1,5 kg viščiukų iki 3–4 kg kaimiškų vištų. Tais atvejais, kai susirenka itin gausi artimųjų ir draugų kompanija, pasirinkimai keli – vienu metu kepti kelis paukščius, arba išsirinkti vieną itin didelį. Pavyzdžiui, kalakutą: jie sveria mažiausiai 4–5 kilogramus, o kartais ir visus 10 kilogramų, taigi tokiu galima pamaitinti ir keliolika svečių“, – skaičiuoja A. Poleninas.
Anot jo, tiek ančiai, tiek vištai paruošti ypatingų žinių ir gebėjimų nereikia, o ir su prieskoniais persistengti neverta – paukštieną užtenka pagardinti druska, pipirais, čiobreliais, česnaku, kmynais, tinka ir citrina, rozmarinai. Jei norite sultingesnės mėsos, įdarykite obuolių ar citrusinių vaisių griežinėliais.
Kepimo procesas taip pat panašus. Kad mėsa neišdžiūtų, kepkite žemesnėje, maždaug 160 laipsnių temperatūroje. Kepimo laikas priklauso nuo vištos ar anties svorio, standartiškai 2–3 kg paukštis kepa 1,5–2,5 valandos. Kepimo metu kelis kartus mėsą galite aplieti išsiskyrusiomis sultimis, taip odelė neperkeps, mėsa bus sultinga. Jei abejojate, ar iškepė, įsmeikite peilį: rausvos sultys reiškia, kad dar reikia kepti, bespalvės – galite kviesti namiškius prie stalo. Beje, jei likus 15 minučių kilstelsite orkaitės temperatūrą, paukštis lengvai apskrus, jo odelė taps traški.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Seime – svarstymai dėl agrocheminių tyrimų ir laboratorijos Kaune likimo
Parlamentarai siūlo Vyriausybei spręsti dirvožemio, durpių, vandens ir nuotekų, maisto, pašarų, pesticidų ir trąšų tyrimais užsiimančios Kaune įsikūrusios Agrocheminių tyrimų laboratorijos likimą. ...
-
Seime – svarstymai dėl agrocheminių tyrimų ir laboratorijos Kaune likimo
Parlamentarai siūlo Vyriausybei spręsti dirvožemio, durpių, vandens ir nuotekų, maisto, pašarų, pesticidų ir trąšų tyrimais užsiimančios Kaune įsikūrusios Agrocheminių tyrimų laboratorijos likimą. ...
-
Kelia šleikštulį: duonos kepykloje – vištų išmatomis aplipę kiaušiniai, neplauti indai ir musės4
Kelmės rajone veikianti duonos kepykla turėjo laikinai sustabdyti savo veiklą, nes Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai kepykloje rado begalę pažeidimų – skraidė musės, rasta nešvarių, neženklintų kiau&scaro...
-
Kauno technikos kolegijoje – svečiai iš visos Europos
Kauno technikos kolegijoje praūžė Tarptautinė savaitė „Inžinerinės ir edukacinės technologijos 2024“, kurioje svečiai iš Europos aukštųjų mokyklų diskutavo ir dalinosi patirtimi. ...
-
Kauniečiai apsinuodijo kebabinės maistu: atvykę inspektoriai nedelsiant sustabdė jos veiklą12
Kaune po gyventojų skundų dėl apsinuodijimo kebabinės maistu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai joje nustatė šiurkščių pažeidimų, laikinai sustabdyta kebabinės veikla. ...
-
Kaip numesti svorio? Sveiki ir efektyvūs būdai
Svorio reguliavimas daugeliui yra ne tik estetinis tikslas, bet svarbus veiksnys rūpinantis savo sveikata. Įtaką mūsų svoriui daro daugybė veiksnių, pradedant genetika ir baigiant gyvenimo būdu. Tačiau, nepaisant to, jei iškilus klausimui, kaip...
-
Vitaminai plaukams: mineralų ir vitaminų įtaka plaukų sveikatai
Gražūs, sveiki plaukai yra ne tik svarbus išvaizdos elementas, bet ir rodiklis, kuris gali daug pasakyti apie bendrą organizmo sveikatą. Daugelis veiksnių, įskaitant genetiką, mitybą ir aplinkos sąlygas, gali paveikti plaukų būklę. Tačiau t...
-
Turto bankas turi naują vadovą
Valstybės nekilnojamąjį turtą valdančiam Turto bankui pradeda vadovauti ligšiolinis Valdymo koordinavo centro Analizės skyriaus vadovas Gintaras Makšimas. ...
-
„Vikonda grupė“ įsigijo „Marmaluzi“: ekologišką kūdikių maistą gamina Kėdainių konservų fabrikas2
„Vikonda grupės“ valdomame Kėdainių konservų fabrike jau gaminamas ir kūdikių bei mažų vaikų maistas – „Vikonda grupė“ įsigijo Lietuvoje žinomą prekinį ženklą „Marmaluzi“. Kartu su šiuo prekiniu ...
-
Trumpasis jungimas „žudo“ buities prietaisus ir gali sukelti gaisrą. Kaip to išvengti?
Jeigu bent sykį per 6 metus sąskaitoje už daugiabučio namo priežiūrą nerasite įrašo apie atliktus varžų matavimo darbus, sunerimkite. Gali būti, jog jūsų pastato prižiūrėtojas nesuteikė gyvybiškai svarbios paslaugos, saugančios ...