Quantcast

„Lietuvos draudimas“ pernai uždirbo 36 mln. litų pelno

  • Teksto dydis:

Didžiausia šalies draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ 2014 m., audituotais duomenimis, uždirbo 36,3 mln. litų grynojo pelno. „Lietuvos draudimas“ per metus pasirašė 413 mln. litų ne gyvybės draudimo įmokų – 0,7 proc. daugiau nei 2013 m., kuomet pasirašytos įmokos siekė 410 mln. litų. Bendrovės užimama rinkos dalis išlieka didžiausia Lietuvoje, metų pabaigoje ji valdė 30,9 proc. šalies ne gyvybės draudimo rinkos.

„2014 metus vertinčiau kaip sėkmingus metus mūsų bendrovei. Nepaisant to, kad visa ne gyvybės draudimo rinka praėjusį pavasarį pradėjo sparčiai lėtėti, mums pavyko pasiekti savo ilgametį tikslą – būti ir pelninga, ir augančia bendrove. Dėl šios priežasties esu labai patenkintas mūsų pasiektais finansiniais rezultatais, tvarumu ir stabilumu, kurį demonstruojame“, – sako Kęstutis Šerpytis, AB „Lietuvos draudimas“ generalinis direktorius.

Pernai „Lietuvos draudimo“ pasirašytų įmokų suma padidėjo 3 mln. litų dėl spartesnio nei rinka augimo privačių klientų draudimo segmente, ypač automobilių kasko draudime, taip pat draudime nuo nelaimingų atsitikimų. Verslo segmente bendrovė daugiau nei rinka augo privalomosios vairuotojų civilinės atsakomybės ir bendrosios civilinės atsakomybės draudimo rūšyse. „Lietuvos draudimo“ užimama bendra ne gyvybės draudimo rinkos dalis 2014 m. pabaigoje sudarė 30,9 proc. rinkos dalį. Palyginimui, 2013 m. pabaigoje šis rodiklis siekė 31,4 procento. 

2014 metais „Lietuvos draudimas“ ne tik pasirašė daugiau įmokų, bet ir dirbo pelningai – pelnas iki mokesčių siekė 42,4 mln. litų (2013 m. – 44,7 mln. litų). Pelnas sumažėjo dėl bendrovės vykdytų vienkartinių išlaidų IT sistemos pertvarkos ir akcininkų pasikeitimo projektams, kurie leis sumažinti bendrovės veiklos sąnaudas ateityje. Visos šios išlaidos siekė 15 mln. litų ir atsispindėjo bendrovės ikimokestinio pelno iš draudimo veiklos sumažėjime – pernai šis pelnas buvo 23 mln. litų (2013 m. – 35 mln. litų). Tuo tarpu „Lietuvos draudimo“ pelnas iš investicinės veiklos augo daugiau nei dukart – nuo 9,5 mln. litų iki 19,9 mln. litų. Investicijų portfelio rezultatams teigiamos įtakos turėjo palūkanų normų kritimas ir paskelbimas apie euro įvedimą Lietuvoje. „Lietuvos draudimo“ investicijų portfelis išlieka sukoncentruotas į vyriausybių skolos vertybinius popierius ir aukštą reitingą turinčių tarptautinių korporacijų bei kompanijų obligacijas.

„Lietuvos draudimo“ pelnas atskaičiavus mokesčius (grynasis pelnas) pernai sudarė 36,3 mln. litų (2013 m. – 40,1 mln. litų). Grynasis pelnas mažėjo, nes Lietuvoje buvo keičiama pelno mokesčio apskaičiavimo metodika, apmokestinusi ne gyvybės draudimo įmonių investicines pajamas. Dėl to „Lietuvos draudimas“ per 2014 metus sumokėjo 31 proc. daugiau pelno mokesčio nei užpernai, viso – 6,1 mln. litų.

2014 m. savo klientams „Lietuvos draudimas“ atlygino 212 mln. litų nuostolių (7 proc. daugiau nei 2013 m.), užregistravo ir sureguliavo daugiau nei 100 tūkstančių pranešimų apie žalas. „Tiesa, pernai Lietuvoje išvengėme masinių nuostolių padarančių gamtos stichijų ir tai padėjo išlaikyti aukštą bendrovės veiklos pelningumą“, – komentuoja K. Šerpytis.

Didžiausia 2014 metais atlyginta žala verslui siekė 2 mln. 400 tūkstančių litų – tiek atlyginta klientui už per gaisrą suniokotą žemės ūkio techniką. Privačių klientų segmente didžiausia išmoka 2014 metais buvo 385 tūkstančiai litų – ji išmokėta klientui, kurio gyvenamasis namas sudegė per gaisrą.

Ne gyvybės draudimo rinkos lyderės finansinė padėtis išliko tvirta, užtikrinta ir stabili, o jos turima mokumo atsarga, sudaranti 174 mln. Lt, net du su puse karto viršijo būtinąją mokumo atsargą, sudariusią 70 mln. litų. „Tai reiškia, kad esame patikima, stipriai kapitalizuota ir saugi draudimo bendrovė“, – sako K. Šerpytis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių