Pereiti į pagrindinį turinį

Natūralus skausmo malšinimas be vaistų ir operacijų: kaip PRP terapija gali pakeisti Jūsų sveikatą

2024-09-19 08:00 diena.lt inf.

Nebėra naujiena tai, jog trombocitais turtingos plazmos terapija (PRP) jau kuris laikas taikoma medicinoje, pavyzdžiui, dermalotogijoje: plaukų auginimui, veido procedūroms ir kita. Bet ar žinote, kaip PRP procedūros gali palengvinti lėtinį skausmą?

Klinikos „Clinic Agatas“ skausmo specialistė, gydytoja anesteziologė Asta Mažeikaitė-Banevičienė dalinasi patarimais, kodėl vertėtų naujai pažvelgti į skausmo gydymą ir kaip lėtiniame skausme pasitelkiama PRP terapija.

„Visų pirma, pagrindinis PRP principas yra suteikti pacientams natūralų gijimą, naudojant trombocitus iš jų pačių kraujo. Trombocitų turtingos plazmos terapija (PRP) laikoma regeneracinės medicinos forma, kuri sustiprina ir išnaudoja natūralius augimo faktorius, esančius mūsų pačių kraujo ląstelėse, siekiant gydyti pažeistus audinius. Taigi, Jus gydantis specialistas, paskyręs šią procedūrą, kartu su medicinos personalo pagalba paima kraują, kurį centrifūguoja. Ir tuomet atskirtos plazmos, prisotintos trombocitais, koncentraciją suleidžia į pažeistą kūno vietą, siekiant pagreitinti pažeistų sąnarių, kaulų, raumenų, raiščių ar sausgyslių gijimą. Vienas iš pagrindinių PRP privalumų yra tai, kad ji gali sumažinti paciento poreikį vartoti vaistus nuo uždegimo ar opioidus“, – teigė skausmo specialistė A. Mažeikaitė-Banevičienė.

Kuo skiriasi medicininė ir dermatologinė PRP procedūra?

„PRP pagrindas yra tas pats – dermatologijoje jis dažniausiai naudojamas odos ir plaukų būklės gerinimui, o skausmo gydyme – audinių gijimui ir skausmo mažinimui. Pagrindinis skirtumas yra PRP injekcijų taikymo vieta, tikslas ir centrafūgavimas. Taigi nuo skausmo kenčiantiems pacientams, norintiems išbandyti PRP terapiją, reikėtų rinktis kliniką, kurioje PRP centrifūgavimo pagalba išgaunama ne mažiau nei 10 bilijonų trombocitų. Tik toks kiekis turi gerą gijimo efektą“, – patikslino specialistė.

„Clinic Agatas“ archyvo nuotr.

Ko tikėtis PRP procedūros metu ir po jos?

Atvykus konsultacijai ir įvertinus paciento skundus, radiologinių tyrimų vaizdus bei atlikus išsamų paciento ištyrimą, nusprendžiama, ar procedūra tinkama. Paimtas ir paruoštas PRP preparatas suleidžiamas į pažeistą kūno vietą. Procedūra nuo kraujo paėmimo iki suleidimo trunka iki 1 val., o gijimo procesas užtrunka nuo 4 iki 6 savaičių.

Kodėl taip svarbu, jog intervencines procedūras atliktų skausmo specialistas?

„Tai nereiškia, kad skausmo gydyme negali specializuotis kiti specialistai, bet dažniausiai gydytojai anesteziologai-reanimatologai specializuojasi skausmo gydyme dėl pakankamai svarių priežaščių. Jų mokslo sritis apima tiek ūmaus, tiek lėtinio skausmo valdymą nuo vaistų terapijos iki sudėtingesnių intervencinių procedūrų, neminint žinių apie farmakologiją, neurologiją ir fiziologiją, kurios yra būtinos efektyviam skausmo gydymui“, – teigė gydytoja.

Dėl plataus žinių spektro ir patirties gydytojai anesteziologai, specializuojantys skausmo gydyme, yra pasirengę nustatyti ir gydyti įvairias skausmo būkles. Jie gali pritaikyti individualizuotus gydymo planus, apimančius įvairias terapijas nuo regeneracinės medicinos iki pažangiausių technologijų. Taip pat vienas svarbiausių faktorių yra tai, jog „Clinic Agatas“ skausmo specialistai dirba vadovaudamiesi komandiniu principu.

„Vertėtų pamiršti vieno specialisto gydymą. Visame pasaulyje tai nebetaikoma praktika. Būtent todėl, kaip „Clinic Agatas“ įkūrėja, galiu drąsiai teigti – mano kaip gydytojos tikslas, kaip įmanoma labiau padėti kenčiančiam pacientui ir pagalbą suteikti čia ir dabar. „Clinic Agatas“ suburta ilgametę patirtį sukaupusi profesionalių gydytojų komanda, kurioje visada rasite skausmo specialistą, dirbantį su kineziterapeutu, neurologu, psichiatru, medicinos psichologu, dietologu, ozonoterapeutu, ir tik konservatyviam gydymui nepasiteisinus – neurochirurgu. Skausmo gydyme dirbu daugiau nei 10 metų, o „Clinic Agatas“ gyvuoja jau 6 metus. Per tą laiką kiekvienas turime puikių rezultatų, kurių pasiekėme kartu su komanda ir pacientais, kurie mumis pasitikėjo.“ – atviravo gydytoja A. Mažeikaitė-Banevičienė.

„Clinic Agatas“ tai  – pirma privati skausmo gydymo klinika, kurioje dirba ne tik skausmo gydyme reikalingi specialistai, bet ir reikiant, galimos minimaliai invazyvios operacijos, kurias atlieka gydytojai neurochirurgai. Esame tam, kad gautumėte pilną ir profesionalią pagalbą vienoje vietoje. „Clinic Agatas“ komanda gali Jums padėti prisiminti, kokie buvote prieš skausmą.

 

Sporto g. 3, Kaunas (nuo spalio mėn. Linkuvos g. 60)

Paryžiaus Komunos g. 2A, Klaipėda

+3706 02 26118

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų