Pereiti į pagrindinį turinį

„Maximai“ ir „Biovelai“ dėl užkrėstos mėsos gresia tūkstantinės baudos

Prekybos tinklui „Maxima“ ir mėsos perdirbimo įmonių grupei „Biovela Group“ už rinkai pateiktą salmonelėmis užkrėstą mėsą gali grėsti tūkstantinės baudos. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojo Manto Staškevičiaus, ateityje bus siekiama baudas sugriežtinti.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / K. Kavolėlio / Fotobanko nuotr.

„Pagal maisto įstatymą bauda būtų nuo 144 eurų iki 24 tūkst. eurų“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė M. Staškevičius.

„Tai yra didžiulė amplitudė, priklausomai nuo masto, ar subjektas (tyrimo – BNS) bendradarbiavo. Yra labai daug kriterijų, ir atitinkamai įvertinus tuos kriterijus, bus taikomas maisto įstatymo pažeidimas“, – teigė jis.

Pasak jo, baudos gresia tiek „Maximai“, tiek „Biovelai“, nes abi įmonės elgėsi netinkamai. Procesas esą gali užtrukti apie pusmetį.

„Manome, kad abi įmonės pasielgė netinkamai. Tiek „Biovela“, tiek pati „Maxima“, kuri mūsų neinformavo, buvo prastas atsekamumas“, – sakė jis.

Anot M. Staškevičiaus, „Maximos“ delsimas informuoti apie nesaugią mėsą parduotuvėse yra netoleruotinas, todėl už tai turi būti baudžiama griežčiau.

„Tas neinformavimas ir delsimas iš mūsų pusės yra tikrai netoleruotinas. Mes visą laiką deklaruojame ir sakome, kad tai yra negerai ir sugriežtinsime ateityje sankcijas. Padidinsime baudų, sankcijų skaičių ir ateityje, jei tokios įmonės nepraneš apie nesaugius maisto produktus, bus galvojama apie tokių tokių įmonių stabdymą arba uždarymą“, – kalbėjo vienas tarnybos vadovų.

Pati „Maxima“ sako delsusi apie užkratą informuoti VMVT, nes laukė tyrimų rezultatų.  „Maxima“ dar  vasario 3 dieną gavo atsakymą iš laboratorijos, jog viename iš tirtų gaminių yra mikrobiologinė tarša, tačiau delsė apie užkratą informuoti tarnybą. Prekybą visa šviežia mėsa visame tinkle ji nutraukė tik vasario 7-ąją. 

Kalbėdamas apie pirminį salmoneliozės šaltinį, M. Staškevičius užsimena, kad tai – greičiausiai „Biovelos“ cechas, bet tai atsekti esą sunku, nes VMVT buvo informuota per vėlai.

„Kol nuvykome, tiek tos patalpos, viskas buvo dezinfekuojama. Tai ta priežastis, dėl ko mus reikia nedelsiant informuoti, dėl to, kad spėtume nueiti į įmonę ir identifikuoti problemą“, – sakė M. Staškevičius.

„Tas šaltinis greičiausiai ir bus minėta įmonė („Biovela“ – BNS)“, – pridūrė jis.

„Biovela“ antradienį pranešė, kad galbūt salmonelėmis užkrėsta mėsa pateko tik į „Maximos“ parduotuves.

„Maxima“, pardavęs apie 11 tonų galbūt užterštos „Biovelos“ mėsos ir jos produktų, sunaikino iš viso apie 160 tonų įvairių tiekėjų mėsos – visą šviežios mėsos produkciją, buvusią parduotuvėse vasario 7 dieną. Bendrovė patyrė apie 0,5 mln. eurų nuostolių.

Toks atvejis, kai buvo sunaikinta parduotuvėse buvusi šviežia mėsa, buvo pirmas Lietuvoje.

K. Kavolėlio / Fotobanko nuotr.

„Maxima“: ateityje pažadame prisiimti atsakomybę už kokybišką maistą

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė spaudai atsiųstame komentare teigė, kad mėsa prekybos tinklo parduotuvėse yra saugi.

„Šiandien sulaukę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atliktų tyrimų rezultatų galime dar kartą užtikrinti – „Maximos“ parduotuvės ir cechai nėra mikrobiologinės taršos šaltinis. Kaip savo spaudos konferencijoje pabrėžė ir VMVT, pirkti mėsą „Maximos“ parduotuvėse yra visiškai saugu“, – komentare spaudai teigė „Maximos“ komercijos vadovė V. Drulienė.

Jei nėra priežasčių galvoti, kad jų gaminama ir tiekiama mėsa yra nesaugi, tai tokiu atveju nėra priežasčių iš šito tiekėjo nepirkti.

Anot jos, maisto sauga ir kokybė yra „Maximosׅ“ veiklos prioritetas.

„Maisto sauga ir kokybė visada buvo, yra ir bus mūsų veiklos prioritetas, nepaisant patiriamų nuostolių masto. To pavyzdys – vasario 7 dienos sprendimas pašalinti visą šviežią mėsą ir jos marinuotus pusgaminius iš prekybos, reaguojant į pasikartojančius tyrimų rezultatus, kurie rodė mikrobiologinę taršą iš „Biovelos“ gaunamoje žaliavoje ir vakuumuotose prekėse“, – teigė V. Drulienė.

„Maximos“ komercijos vadovės teigimu, ateityje prekybos tinklas žada glaudžiau bendradarbiauti su VMVT. Be to, kaip teigia ji, „Maxima“ yra pasiryžusi prisiimti atsakomybę už maisto kokybę.

„Džiaugiamės, kad VMVT nustatė mikrobiologinės taršos atsiradimo priežastis ir šiandien tos priežastys jau yra pašalintos. Šioje situacijoje supratome, kaip svarbu glaudžiai bendradarbiauti su maisto saugą šalyje kontroliuojančia institucija – VMVT. Toks bendradarbiavimas padės rasti geriausius sprendimus vartotojams, kad jiems nekiltų jokių abejonių dėl mėsos saugos ir kokybės. Iš savo pusės pažadame ir ateityje kelti aukščiausius kokybės reikalavimus ir prisiimti atsakomybę už kokybišką lietuvišką maistą“, – teigė „Maximos“ komercijos vadovė V. Drulienė.

„Maxima“ svarsto atnaujinti prekybą „Biovelos“ šviežios mėsos gaminiais

Prekybos tinklas „Maxima“ svarsto atnaujinti prekybą mėsos perdirbimo įmonės „Biovela–Utenos mėsa“ šviežios mėsos gaminiais, sako tinklo komercijos vadovė V. Drulienė.

„Gavome VMVT patvirtinimą, kad taršos šaltinis buvo mūsų tiekėjas „Biovela“ ir kad šiuo metu visos priežastys išspręstos, veiksmų planai įgyvendinti ir VMVT tvirtina, jog tiekėjo tiekiama mėsa yra saugi. Mes svarstome atnaujinti tiekimą“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė V. Drulienė.

Ji sakė mananti, kad ketvirtadienį prekybos tinklas priims sprendimą, kada atnaujinti tiekimą įmonės gaminiais.

„Jei nėra priežasčių galvoti, kad jų gaminama ir tiekiama mėsa yra nesaugi, tai tokiu atveju nėra priežasčių iš šito tiekėjo nepirkti“, – pridūrė V. Drulienė.

Jos teigimu, tinklas pripažįsta, kad apie nesaugius produktus laiku neinformavo VMVT.

„Pripažįstame, kad turime tai daryti savalaikiškai ir gal ne per 24 valandas reikėtų informuoti, o iškart su VMVT komunikuoti, prašyti rekomendacijų, kaip turėtume elgtis ir prašyti, kad būtent jie patikrintų tiekėjo įmonę, iš kurios ta mėsa perkama“, – sakė V. Drulienė.

„Pripažįstame, kad (...) padarėme keletą klaidų, gavome iš VMVT rekomendacinio pobūdžio patarimų ir prisiimdami atsakomybę susimokėsime tą baudą, kuri mums yra skirta“, – kalbėjo V. Drulienė.

Paklausta, ar tinklas neturėjo iškart informuoti klientų, ji sakė, kad, pagal VMVT reikalavimus, to daryti nereikia.

„Pagal VMVT reikalavimus, klientų informuoti nereikia. Reikia tą partiją, kurios likutis likęs tinkle, utilizuoti ir dezinfekuoti visus cechus, o visiems klientams, (...) yra rekomendacija išvirti, iškepti pilnai ir niekada nevalgyti mėsos, kuri yra pusžalė. Termiškai aukštoje temperatūroje apdorojus produktą salmonelės rizika visiškai dingsta“, – sakė ji.

Tačiau dar kartą perklausta, ar klientai neturi teisės žinoti apie nesaugius produktus, ji sakė, kad tokią teisę jie turi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų