Natūralaus vaisių vyno gamintoja bendrovė „Anykščių vynas“ šiemet vien Lietuvoje supirko 100 tonų juodųjų serbentų vynui spausti.
„Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, klimatas turi lemiamos įtakos vyno derliui. Nuo oro sąlygų priklauso uogų kokybė, spalva, sultingumas. Tai svarbu ir vyno kokybei. Šiltas birželis leido subrandinti uogas, o pakankamai didelis kritulių kiekis neleido joms išdžiūti, todėl turėsime tikrai neprastą vyną. Beje, vėsesnė nei įprasta vasaros pabaiga gali turėti įtakos aronijų derliui, kurios įprastai skinamos rugpjūčio pabaigoje“, - pasakoja „Anykščių vyno“ vyriausioji technologė Jūratė Žiūkienė.
Jos teigimu juodųjų serbentų vynas yra pats populiariausias gėrimas iš bendrovės gaminamų. Per metus „Anykščių vynas“ pagamina apie 3,05 mln. litrų vyno.
Šiuo metu juodųjų serbentų sultys išspaustos, vyksta fermentacija talpose. Fermentuojamos ir vyšnių sultys, aronijų derlius laukia netrukus, o rudenį bendrovė supirks obuolius. Prognozuojama, kad obuolių derlius šiemet bus geras – vaisiai gausiai noksta ir Pietų Lietuvos soduose, kur pernai derlius buvo skurdokas.
„Anykščių vynas“ vaisius ir uogas superka iš kelių didesnių tiekėjų, kurių sąrašas kasmet šiek tiek kinta. Dar dalį parduoda mažesni vietiniai augintojai. Jų derliumi bendrovė yra patenkinta.
„Lietuvoje vaisių ir uogų vynas vis labiau populiarėja, nes jis yra unikalus, lietuviškas ir turintis ilgas gaminimo tradicijas. Vaisių ir uogų vyną vertina ir skandinavai, amerikiečiai, australai. Planuojame, kad jo pardavimai kasmet augs”, - sako J. Žiūkienė.
Naujausi komentarai