Pereiti į pagrindinį turinį

"Auburn Speedster" – neparduodamas

2009-11-10 17:33
Svajonė: R.Kalendrai "Auburn Speedster" patiko iš pirmo žvilgsnio.
Svajonė: R.Kalendrai "Auburn Speedster" patiko iš pirmo žvilgsnio. / Tomo Raginos nuotr.

"Tai – mano automobilis, ir ši liga nepagydoma", – vos išvydęs 1937 m. rekonstruotą "Auburn Speedster", neabejojo senovinių automobilių mėgėjas kolekcininkas kaunietis Ramūnas Kalendra.

Tarsi žuvies uodega

"Auburn Speedster" – pirmasis toks automobilis Kaune. Dar vienas yra Vilniuje bei Šiauliuose. Tiesa, pagal 1937 m. analogišką "Auburn Speedster" modelį, panaudojus daug originalių dalių, ši kopija buvo pagaminta 1973 m. JAV.

Nuo 1900 m. veikusi "Auburn" automobilių gamykla buvo uždaryta 1937 m., todėl "Auburn Speedster" – vienas paskutiniųjų gaminių ir paskutinysis "Auburn" laidos modelis. Tada šis automobilis kainavo nuo 1000 iki 1750 JAV dolerių. Dėl pailgintos formos tokie automobiliai kolekcininkų vadinami žuvų uodegomis.

"Originali važiuoklė, vairalazdė, vairas, kėbulas, elektros skydelio prietaisai, rėmas, apdailos detalės, žibintai, – apie savo pirkinį aiškino Ramūnas, prisipažinęs, kad dabar intensyviai ieško originalaus "V 12" variklio. – Visa kita – identiška kopija. Originalus modelis kainuoja nuo vieno iki dviejų milijonų dolerių."

A95 benzinas netinka

"Ford Mustang" variklio darbinis tūris – 4575 kub. cm, galingumas – 110 kW, 8 cilindrai, beveik 6 m ilgio automobilio svoris – 1350 kilogramų, yra du duslintuvai, dvigubas karbiuratorius, automatinė greičių dėžė.

"Mašina suvartoja 20–25 litrų kuro, – šyptelėjo Ramūnas, po to atsiduso. – Tačiau reikia A76 benzino, nes didesnio oktaninio skaičiaus benzinas netinka. Bandžiau šiek tiek užpilti A95, tačiau pradėjo "šaudyti".

Įspūdingo ir originalaus dramblio kaulo bei balintos kavos spalvos kabrioleto brezentinis stogas nuimamas rankiniu būdu: reikia atsukti du varžtelius. Salone – šildoma. Originaliame prietaisų skydelyje rodoma variklio apsukos, vandens temperatūra, voltai, yra laikrodis.

Dviviečiame automobilyje galima sėdėti keturiese. R.Kalendra nusijuokė: "Jame įrengta vadinamoji vieta uošvei."

Neišgydoma liga

Mašina į Lietuvą atvežta prieš pusantrų metų. Ramūnas ją pirko iš vieno žinomo šiauliečio kolekcininko: išmainė į originalią puikios būklės "Čaiką" ir dar primokėjo. Šiaulietis sutiko atsisakyti reto "Auburn Speedster", nes įsigijo dar vieną.

"Italas kolekcininkas iš manęs mašiną jau norėjo pirkti už 120 tūkst. eurų – nepardaviau", – prisipažino R.Kalendra.

Nuo 18 metų sergantis senų automobilių liga kaunietis buvo nusprendęs išsigydyti ir neseniai pardavė devynis savo kolekcijos automobilius į Latviją. Deja, į paširdžius smogė vienintelis žvilgsnis į "Auburn Speedster". Teisininkas juokiasi: "Supratau, kad ši liga neišgydoma."

Anksčiau ši mašina, matyt, priklausė turtingiems amerikiečiams, nes bagažinėje yra įrengta vieta golfo įrangai.

Svajonių automobilis

Restauravęs neeilinį automobilį ir pakeitęs žvakes bei tepalus kaunietis jau dalyvavo parodoje Šiauliuose, tačiau Kaune su juo apsuko tik porą ratų. Lauks vasaros.

Greičio skydelis rodo, kad "Auburn Speedster" maksimaliai gali važiuoti 120 mylių per valandą greičiu, tačiau kaunietis bandė tik 110 km/val. greitį.

"Autostradoje, netoli Šiaulių, – Ramūnas šyptelėjo. – Tačiau automobilis jau drebėjo. Daugiau rizikuoti nenorėjau. Be to, ir dukra Kamilė ragino sumažinti greitį. "Auburn" važiuoja minkštai, nors, kaip sakoma, jausmas, "it su kibiru". Ir įlipti, ir išlipti iš bolido, taip jį vadinu, pakankamai patogu."

Pamatę įspūdingą automobilį praeiviai šypsosi, mojuoja, kelia ranką su ištiestu nykščiu. Užgrojus itin kokybiškai muzikai ("Auburn Speedster" integruota "Pioneer" garso aparatūra) jie dar labiau nustemba.

"Vienas draugas milijonierius turi namie pasikabinęs nuotrauką su šia mašina, – prisipažįsta kaunietis. – Tai – jo svajonių mašina. Tik pamatęs šį automobilį lygiai tą patį pagalvojau ir aš."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų