Pereiti į pagrindinį turinį

Automobiliai vaiduokliai traukiasi iš kiemų

2012-07-18 22:00
Automobiliai vaiduokliai traukiasi iš kiemų
Automobiliai vaiduokliai traukiasi iš kiemų / Artūro Morozovo nuotr.

Nenaudojamoms ir apleistoms transporto priemonėms karas paskelbtas senokai, tačiau šios problemos išspręsti nepavyksta. Tuo galima įsitikinti užsukus į bet kurį Kauno mikrorajoną.

Parduoti neskuba

„Apleistų automobilių tikrai netrūksta. Kreipiasi gyventojai, prašėme administratorių, bendrijų pirmininkų, kad, pastebėję griuveną, mums praneštų. Dažniausiai informaciją su nuotraukomis gauname elektroniniu paštu, o kartkartėmis ir patys važinėjame po kiemus, aikšteles. Raginame visus gyventojus taip pat fotografuoti ir siųsti mums nuotraukas“, – pasakojo Šilainių seniūnas Gintautas Sinkevičius.

Visą surinktą medžiagą seniūnija perduoda policijai. Pasak seniūno, daugiabučių kiemuose ir taip trūksta automobilių stovėjimo vietų, todėl apleistos mašinos natūraliai sukelia kitų vairuotojų pyktį. Šiemet Šilainiuose užfiksuota ir nutempta jau 14 mašinų.

Šilainiuose nenaudojamų automobilių galima rasti Šarkuvos gatvėje, kur vyksta intensyvus eismas. Liūdnai rymantis „Peugeot“ ir netoli nuo jo į žemę padangomis įaugęs antros kartos „Vokswagen Golf“ – jau senokai nenaudojami.

Abu automobiliai su lietuviškais registracijos numeriais ir ant abiejų jų lyg tyčia užklijuoti reklaminiai automobilių dalių ir metalo laužo supirktuvių adresai. Pasak seniūno, jie jau užregistruoti ir bus nutempti.

Netoli Kuršių gatvės, ant įvažos į autoservisą, taip pat stovi skylėtais nuo rudžių šonais žiguliai. Ant priekinio stiklo – popieriaus lapas su telefono numeriu ir kaina – automobilis parduodamas už 800 litų.

Nereikalingi ir sunkvežimiai

Pasak Eigulių seniūno Ovidijaus Adomaičio, policijos patruliai operatyviai reaguoja į skundus dėl automobilių vaiduoklių. Šiame rajone didžiausią prevenciją atlieka patys gyventojai. Tikslių skaičių, kiek automobilių nutempiama, seniūnas įvardyti negalėjo, tačiau teigė, kad atvejai – pavieniai, nes senais automobiliais pasirūpina patys savininkai.

Ričardas Rusteika, Šančių seniūnas, tiksliai įvardijo visas vietas, kur užfiksuoti apleisti automobiliai. Iš aštuonių žurnalistams pavyko rasti tik kelis, nes kiti, ko gero, jau buvo nutempti.

„Bent pas mus didelės bėdos su tokiais automobiliais nėra. Apvažiuojame, užfiksuojame ir informaciją išsiunčiame policijai. Neseniai kaip tik tokį sąrašą ir sudarėme“, – sakė R.Rusteika.

Senas prie garažų tvoros Rambyno gatvėje priglaustas „Opel“ – be ratų. Uždengtas plėvele stovi gana nepastebimoje vietoje, o visai netoli, Kranto alėjoje, užtikome dar įdomesnį radinį. Didžiulis geltonas „Mercedes“ furgonas iš savo vietos nejuda jau ilgą laiką – apie tai galima spręsti iš po padangų besistiebiančių žolių. Kam priklauso siauroje gatvelėje stovintis neblogos būklės sunkvežimis, nežinojo net kaimynai. Jis taip pat gali būti nutemptas.

Visi seniūnai pabrėžė, kad įvairios senų automobilių šalinimo akcijos tikrai padėjo, nes galima įžvelgti tendenciją, kad tokių vaiduoklių kiemuose ir gatvėse per pastaruosius kelerius metus gerokai sumažėjo.

Problema nedingo

Valstybės įmonės „Regitra“ duomenimis, vien pernai į Lietuvą buvo įvežta daugiau kaip 216 tūkst. lengvųjų automobilių, o baigta eksploatuoti ir tinkamai įforminta tik 34 tūkstančiai.

Spėjama, kad daugybė senų, nebenaudojamų automobilių pakliūva nelegaliems, licencijų neturintiems supirkėjams, kurie juos išardo, vertingas dalis ir superkamas atliekas parduoda, o detales, kurių negali pelningai parduoti, tiesiog išmeta į pamiškes, pakeles ar sudegina tam nepritaikytose vietose.

Naudoti netinkamas, nevažiuojantis automobilis yra taršos šaltinis: iš jo į dirvožemį gali ištekėti aplinkai žalą darančių skysčių (degalų, alyvos likučių, įvairių rūgščių), išdaužyti automobilio stiklai gali sužeisti greta žaidžiančius vaikus. Plastikas, guma ir kitos automobilio medžiagos, pakliuvusios į aplinką, ilgai nesuyra, o netinkamai deginamos teršia orą.

 

Jau senokai šalyje organizuojamos įvairios akcijos, skirtos nutempti ir informuoti visuomenę apie būtinybę tinkamai tvarkyti nebenaudojamus automobilius. Viena jų – daugiau kaip mėnesį visoje Lietuvoje vykusi „Daugiau erdvės kiemuose“.

Akcijai vykstant sulaukta kelių šimtų pranešimų apie senus, nebenaudojamus automobilius iš visos Lietuvos. Kai kurie žmonės kreipėsi tiesiai į policiją. Aktyviausi buvo Vilniaus ir Kauno rajonų gyventojai, nuo jų nedaug atsiliko Panevėžio ir Klaipėdos rajonuose gyvenantieji.

Apie 70 proc. pranešimų gauta dėl nenaudojamų automobilių, kurie kiemuose trukdo eismui ar teršia aplinką.

Didelės baudos

„Dėl nenaudojamų automobilių gyventojai gali kreiptis į artimiausią komisariatą, jei yra akivaizdžių požymių, kad automobilis nenaudojamas. Patruliai važiuoja į tokias vietas pagal iškvietimus – mums tai tarsi papildoma funkcija. Konkrečiai, kiek mašinų nutempiama, neskaičiuojame. Bet tikrai nedaug – anksčiau būdavo gerokai daugiau“, – sakė laikinai einantis Kauno patrulių rinktinės vado pareigas Ramūnas Kemzūra.

Jo teigimu, policija pirmiausiai stengiasi surasti automobilio savininką, jis įspėjamas, kad pats pagal įstatymą privalo pasirūpinti savo turtu. Tik vėliau imamasi kraštutinių priemonių – nutempti automobilį ar išreikalauti sumokėti administracinę baudą. Iš patirties R.Kemzūra sakė pastebintis tą patį, apie ką kalbėjo ir seniūnai, – paliktų automobilių mažėja.

Nutempti automobiliai saugomi specialiose aikštelėse, o šeimininkų neturintieji – utilizuojami.

Pagal teisės aktų reikalavimus nenaudojami automobiliai Lietuvoje turi būtų saugiai ir nekenkiant aplinkai išardomi, susidariusios atliekos perdirbamos, o tinkamos dalys naudojamos pakartotinai.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, kad už Atliekų tvarkymo taisyklių nevykdymą senų, nebevažiuojančių automobilių savininkams gali būti skiriama nuo trijų iki šešių tūkstančių litų dydžio bauda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų