Pereiti į pagrindinį turinį

Girtumo prie vairo rekordas - beveik šešios promilės

2010-01-06 11:52
Girtumo prie vairo rekordas - beveik šešios promilės
Girtumo prie vairo rekordas - beveik šešios promilės / Alkotesterio nuotr.

Stulbinami pernykščiai Kelių policijos pareigūnų laimikiai patvirtina, kad netrūksta saiko nejaučiančių girtuoklių, kurie ir nepajėgdami vaikščioti veržiasi prie vairo.

Girtuoklių statistika

Šalies policijos departamentas paskelbė oficialią praėjusių metų statistiką, kurioje galime rasti informacijos apie girčiausiausius 2009 m. pareigūnams įkliuvusius girtuoklius. Tarp jų – ne vien vyrai. Jiems pernelyg nenusileido ir dailiosios lyties atstovės. Beje, vienas girtut girtutėlis sučiuptas važiuojantis dviračiu, o kitas sėdėjo prie traktoriaus vairo.

"Metų pabaigoje dažniausiai renkami geriausi iš geriausiųjų. Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnyba siūlo sužinoti, kiek promilių rasta prie vairo sulaikytų vairuotojų kraujyje", – nė neketindami nieko slėpti, baugokas nūdienos realijas visuomenei pateikia Policijos departamento atstovai.

Beveik šešios promilės

Anot teisėsaugininkų, praėjusių metų rekordininkas buvo sulaikytas Radviliškyje. 28-erių vyras į alkotesterį įpūtė net 5,99 promilės. Nedaug nuo jo atsiliko Biržų rajone policijai įkliuvęs metais vyresnis vairuotojas, kuriam užfiksuotas 5,82 promilės girtumas. Trečiosios vietos laureatas – 46-erių dviratininkas, taip pat sučiuptas Radviliškyje.

Už šiurkščius Kelių eismo taisyklių pažeidimus visiems jiems skirtos baudos. 5,99 promilės į alkotesterį pripūtusiam vairuotojui teko 20 parų praleisti belangėje. Antrą vietą užėmęs vairuotojas girtuoklis nubaustas 4 tūkst. litų pinigine bauda, o dviratininkas atsipirko 600 litų administracine nuobauda.

Moterys nenusileidžia vyrams

Nuo vairuotojų vyrų savo apgailėtinu požiūriu į Kelių eismo taisykles praėjusiais metais nenusileido ir dailiosios lyties atstovės. Žinoma, jų pademonstruoti rezultatai kuklesni.

Daugiausiai ugninio vandens suvartojusi ir prie vairo sėdusi keturiasdešimtmetė į teisėsaugininkų gniaužtus papuolė kelyje Kaunas–Zarasai–Daugpilis netoli Jonavos. Jos organizme aptikta 3,09 promilės alkoholio. 23 metų mergina, kurios kraujyje rasta 2,92 promilės alkoholio, sučiupta važiuojanti magistrale Vilnius–Panevėžys. Dar viena 44-erių vairuotoja įkliuvo kelyje Vilnius–Utena (kraujyje – 2,87 promilės alkoholio).

Girtų moterų vairuotojų rekordą sumušusi pilietė vis dar laukia teismo sprendimo, kuriuo jai bus paskirta nuobauda už vairavimą neblaiviai. Jos likimo draugės artimiausius dvejus metus savo žygdarbių pakartoti negalės, nes joms abiem atimti vairuotojų pažymėjimai 24 mėnesiams ir paskirtos piniginės baudos nuo 2000 iki 2500 litų.


Kauno apskrities priklausomybės ligų centro direktorius Tautvydas Zikaras

Visi Kauno mieste ir rajone sulaikomi, kaip įtariama, neblaivūs vairuotojai pasitikrinti girtumo atvežami būtent į mūsų įstaigą. 2009-ieji lyg ir nebuvo niekuo išskirtiniai – darbo krūvis išliko maždaug toks pats. Blaivumui patikrinti pristatytų asmenų nei padaugėjo, nei sumažėjo.

Viena, kas išties maloniai nustebino, tai neseniai praūžusios šventės. Per Kūčias nebuvo atvykęs nė vienas girtas vairuotojas. Tai išties neįprasta, tarsi Kalėdų stebuklas. Dar kiek anksti spręsti, kieno dėka tokie rezultatai, tačiau galima numanyti, kad naudos duoda ir aktyvios prevencinės priemonės. Juk pareigūnams į pagalbą atėjo net Bažnyčia.

Kalbant apie vadinamuosius metų rekordininkus, turėčiau pasidžiaugti, kad Kaune su tokiais neteko susidurti. Paprastai jau trys promilės alkoholio ar šiek tiek daugiau kaip trys yra laikoma savotiška riba, o penkios ir daugiau – sunkiai suvokiama.

Medikai teigia, kad penkios promilės alkoholio organizme kelia realų pavojų žmogaus gyvybei. Tačiau konkrečiai pasakyti, kokia mirtina riba, ko gero, negalima, nes nes kiekvieno mūsų organizmas skirtingai reaguoja į alkoholį. Visi esame skirtingo amžiaus, sudėjimo, sveikatos būklės.

Kai kurie vairuotojai įpučia ir šešias promiles, o iš policijos teko girdėti, kad net ir septynias įpūtę žmonės anapilin neiškeliavo. Manyčiau, kad tai, ko gero, daugiadienio girtavimo rezultatas, kai suvartota itin daug alkoholinių gėrimų. Alkoholizmu sergantys žmonės tokių aukštumų nepasiekia, nes jiems paprastai pakanka labai nedidelio kiekio svaigiųjų gėrimų.

Laikausi nuomonės, kad įvairios diskusijos apie vairuotojams leistiną promilių kiekį yra nereikalingos. Vairuotojams išvis nederėtų vartoti alkoholinių gėrimų. Tada neteks ir nuogąstauti, ar viršyta 0,4 promilės riba, ar dar ne. Esu įsitikinęs, kad išgėręs vairuotojas yra ne tik savižudis, bet ir kelia didžiulį pavojus kelyje kitiems eismo dalyviams.


Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Alfonsas Tarasevičius

Kauno mieste per 2009-uosius žuvo šešiais žmonėmis mažiau nei užpernai, o sužalota 87 žmonėmis (tarp jų – 26 vaikai) mažiau. Dėl neblaivių vairuotojų kaltės įvyko 14 eismo nelaimių. Tai irgi kur kas geresnis rodiklis, nei 2008-aisiais, tačiau ties šia riba tikrai nesustosime ir kovosime toliau. Rengėme nemažai reidų ir mieste, ir apskrityje. Dirbome išvien su kolegomis iš visos Lietuvos, kai akcijos buvo skelbiamos šalies mastu. Ketiname tokį tempą palaikyti ir toliau.

Praėjusiais metais Kaune ypač pastebimai sumažėjo neblaivių vairuotojų. Esu tikras, kad tam daugiausia įtakos turėjo sugriežtinta atsakomybė neblaiviems vairuotojams. Daugelis netikėjo, kad tai padės, bet rezultatai rodo ką kita. Beje, ne tik didžiulės baudos drausmina vairuotojus. Daugelis jau tikriausiai žino, kad, sykį įkliuvę pareigūnams ir netekę vairuotojų pažymėjimų, vėliau, prieš juos atsiimdami, dar turės lankyti ir specialius kursus, kad nekiltų noras klaidų kartoti.

Žinau, kad kaimyninėje Latvijoje irgi kažkada netrūko skeptikų, kurie sakė, kad baudomis nepavyks nieko išspręsti, bet rezultatai paneigė tokias prognozes ir pranoko lūkesčius – avaringumas sumažėjo kone 40 proc. Ketinama dar labiau griežtinti baudas girtuokliams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų