Pereiti į pagrindinį turinį

Nulio promilių ginčas

2009-03-25 09:00
Nulio promilių ginčas
Nulio promilių ginčas / Tomo Raginos nuotr. Antanas Garmus

Prieš metus peržiūrėtos ir sugriežtintos baudos už variavimą apsvaigus nuo alkoholio davė gerų rezultatų: palyginti su 2007-aisiais, eismo įvykių skaičius sumažėjo 24,1 proc. (arba registruota 1551 avarija mažiau), žuvo 32,7 proc. (arba 242) žmonių mažiau, sužeista 26,1 proc. (arba 2102) mažiau. Tačiau planuojamas dar vienas žingsnis – 0,00 promilės alkoholio vairuotojo kraujyje – sulaukė prieštaringų vertinimų.

Klaidingas signalas

Seimo narys, konservatorius Vaidotas Bacevičius siūlo įteisinti tvarką, vairuoti leidžiančią tik tiems asmenims, kurie į burną nebūtų paėmę nė lašo alkoholio. Jei politikai šiai nuostatai pritars, 500–1000 litų baudą rizikuos užsidirbti visi automobilininkai, kurių kraujyje bus aptikta bent 0,01 promilės alkoholio.

Paprašytas pakomentuoti tokią idėją V.Bacevičius tikino, kad dabartinė tvarka, toleruojanti 0,4 promilės ribą (dvejų metų vairavimo patirtį turintiems asmenims leistina neblaivumo riba šiuo metu siekia 0,2 promilės) iš esmės yra ydinga.

"Daugelis žmonių neįvertina visų aplinkybių (pavyzdžiui, nuovargio, miego trūkumo ar alkio) ir išgėrę "leistiną" taurę ar bokalą, kartais apgirsta gerokai smarkiau. Jie ne tik viršija formalią 0,4 promilės ribą, bet iš tiesų tampa pavojingi sau ir kitiems eismo dalyviams. T. y. leistinos neblaivumo normos nustatymas objektyviais skaičiais iš esmės neteisingas, nes net tas pats alkoholio kiekis, atsižvelgiant į aplinkybes, kiekvieną kartą gali labai skirtingai paveikti ne tik skirtingus asmenis ir jų vairavimo įgūdžius, bet ir tą patį asmenį", – dėstė V.Bacevičius.

Politikas vylėsi, kad suformulavus nuostatą, jog prie vairo galima sėsti tik esant visiškai blaiviam, panašių bėdų neturėtų kilti. Klausiamas, ar siūlydamas nustatyti 0,00 promilės alkoholio vairuotojo kraujyje ribą konsultavosi su medikais, Seimo narys atsakė to nedaręs.

"Netikiu išvedžiojimais apie girtumą išgėrus kefyro ar užvalgius kokio kito maisto Tačiau jei per diskusijas Seime medikai įrodys, kad vykstant natūraliems organizmo fiziologiniams procesams pagaminama, tarkim, 0,2 promilės alkoholio, projektą galima patikslinti ir leistiną ribą padidinsiu iki 0,2–0,3 promilės", – pripažino V.Bacevičius.

Policija – už

Eismo priežiūros tarnybos vadovas Gintaras Aliksandravičius, komentuodamas politikų idėjas, patikino pritariąs griežtesnei tvarkai.

"Dabar esančią 0,4 promilės ribą žmonės suvokia kaip leidimą prieš leidžiantis į kelionę automobiliu šiek tiek išgerti. Dalis vairuotojų sugeba save kontroliuoti, dalis – ne. Jei naujoji "nulinių promilių tvarka" padės išvengti bent vienos "girtos" avarijos, jau bus gerai", – samprotavo G.Aliksandravičius.

Pareigūnas spėjo, kad įsigaliojus naujiems blaivumo standartams, ginčų dėl vairuotojo kraujyje aptinkamos 0,2–0,3 promilės alkoholio gerokai padaugės.

Statistika liudija, kad nuolat rengiamuose policijos reiduose kaskart sustabdoma alkoholio vartojusių, tačiau 0,4 promilės ribos neviršijančių vairuotojų.

Šiek tiek išgėrusių vairuotojų pasitaiko tikrai nemažai. Pavyzdžiui, jei per reidą išaiškinama 10 neblaivių vairuotojų, dar 20 būna vartoję alkoholio, tačiau pagal galiojančius įstatymus jie dar gali vairuoti", – sakė Vilniaus miesto eismo priežiūros tarnybos kelių patrulių rinktinės vadas Marius Putrimas.

Politinis šou

Teismo medicinos ekspertas, habilituotas biomedicinos mokslų daktaras profesorius Antanas Garmus tikino, kad konservatorių siūlymas nustatyti 0,00 promilės alkoholio vairuotojo kraujyje normą – nesąmonė.

"Lygiai prieš 20 metų vadovavau medikų darbo grupei, kuri svarstė šį klausimą ir teikė išvadas, dabartinius įstatymus rengusiems politikams. Kolegų, turinčių skirtingą specializaciją, nuomonės iš esmės sutapo – 0,4 promilės yra ta riba, kurią tam tikrais atvejais gali "pripūsti" alkoholio nevartojęs žmogus. Yra tam tikra fiziologinė norma, kai organizmas pats fermentuoja alkoholį virškindamas tam tikrą maistą, medžiagų apykaitos ypatumai ir panašūs dalykai. Be to, klaidingą "girtumo" įspūdį gali sukurti kai kurių medikamentų vartojimas. Tokią išvadą su toksikologais pateikėme anuomečiam sveikatos apsaugos ministrui Antanui Vinkui ir į ją buvo atsižvelgta", – prisiminė A.Garmus.

Profesorius tikino, kad sutikti būtų galima nebent su alkoholio vairuotojo kraujyje normos sumažinimu iki 0,3 ar 0,2 promilės. Didesni suvaržymai, A.Garmaus manymu, prasilenktų su sveiku protu.


 

Sankcijos taurelės mėgėjams

Šiuo metu galiojančiose Kelių eismo taisyklėse numatyta, kad asmenims, kurių vairavimo stažas yra iki dvejų metų, gresia 800–1000 litų bauda už vairavimą esant nedideliam girtumo laipsniui – nuo 0,2 iki 0,4 promilės alkoholio.

Jei vairuotojui nustatomas lengvas girtumo laipsnis (nuo 0,41 iki 1,5 promilės), gresia 1000–1500 litų bauda ir gali būti atimta teisė vairuoti transporto priemonę nuo vienų iki pusantrų metų.

Nustačius vidutinį (nuo 1,51 iki 2,5 promilės) arba sunkų (nuo 2,51 promilės) girtumo laipsnį, arba vairuotojui vengiant neblaivumo patikrinimo, bauda – 3000 litų. Tokiems asmenims taip pat gali būti atimta teisė vairuoti iki trejų metų arba skirtas administracinis areštas nuo 10 iki 30 dienų.

Asmenims, kurie perduos vairuoti automobilį neblaiviam ar nuo narkotikų apsvaigusiam asmeniui, bus skiriama 300–500 litų bauda. Už pavojingą ar chuliganišką vairavimą grės 400–800 litų bauda, taip pat galės būti atimta teisės vairuoti transporto priemonę iki pusės metų.


Girtumo algoritmas

Išgerto alkoholio kiekis Alkoholio koncentracija kraujyje promilėmis Girtumo laipsniai
Bokalas alaus
(500 ml)
0,43 Nuo 0,41 iki 1,5 promilės – Lengvas girtumo laipsnis
Taurė vyno
(200 ml)
0,41 Nuo 1,51 iki 2,5 promilės – Vidutinis girtumo laipsnis
Taurelė degtinės
(100 ml)
0,69 Daugiau kaip 2,51 promilės –Sunkus girtumo laipsnis

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų