Pereiti į pagrindinį turinį

Visureigio aukštis – pustrečio metro

2010-04-14 09:40
Didelis: "Ford F 250" iškart atkreipia dėmesį.
Didelis: "Ford F 250" iškart atkreipia dėmesį. / Tomo Raginos nuotr.

Šalia privažiavęs autobuso vairuotojas šyptelėjo ir aukštyn pakėlė nykštį.

Vieno didžiausio Lietuvoje visureigio vairuotojas sėdėjo tokiame pat aukštyje kaip ir jis.

Neatpažįstamai pakeistas

2004 m. amerikiečių gamybos visureigis "Ford F 250 Super Duty" – apie pustrečio metro aukščio ir šešių – ilgio!

"Tai – vadinamasis antrasis šeimos automobilis, kurį pirkau pramogoms ir laisvalaikiui", – neslepia kaunietis Rolanas Kišenius. "Ford F 250" konkuravo su labai panašiu į jį – "Dodge Ram 2500".

JAV aukcione prieš metus pirktas verslininko visureigis iškart atkreipia praeivių ir vairuotojų dėmesį. Pusketvirtos tonos sveriančio automobilio išorė ir vidus buvo gražintas ir tobulintas Lietuvoje.

Pilkas, niūrokas iš už Atlanto atplukdytas krovininis visureigis buvo nudažytas baltai, įdėti aerodinaminiai sparnai, papildomi halogeniniai žibintai, slenksčiai, garso aparatūra su keliais stiprintuvais, gale – vamzdžiai.

"Pypt!" – nuaidėjo tarsi garvežio signalas. Patobulintoje mašinoje yra ir keli įspūdingi garsiniai signalai.

120 l degalų bakas

Kiek suryja degalų ir kokio pločio padangos? Šiuos klausimus Rolanas dažniausiai girdi iš kitų vairuotojų.

Keturis varomuosius ratus turinčio "Ford F 250" padangų plotis – 24 cm. 100 km mašina suryja apie 20–25 l dyzelino: degalų bakas yra 120 l talpos. 8 cilindrų turbodyzelinis variklis yra 6,5 l darbinio tūrio.

Kodėl greitai 34-ąjį gimtadienį minėsiantis vyras sumanė pirkti tokį įspūdingą visureigį?
"Mėgstu ekstremalius pojūčius, o šiame automobilyje puikiai telpa ir keturratis motociklas", – prisipažįsta jėgos aitvarų, vandens motociklų ir kitą ekstremalų sportą mėgstantis R.Kišenius. Jo pomėgį išduoda ir vardinis automobilio numeris – EXTR1M. "Tai – labai saugi, aukšta, patogi laisvalaikiui ir pramogoms mašina. Ją pirkau ne dėl to, kad norėčiau pasipuikuoti prieš kitus", – aiškino kaunietis.

Gelbėjo kitus automobilius

"Mieste reikia įprasti važinėti", – šyptelėjo Rolanas. Anksčiau  jis vairavo taip pat  gana didelį visureigį "Toyota Land Cruiser". Tai jam padėjo nesunkiai perprasti ir iš JAV atkeliavusio visureigio vairavimo ypatumus. Tiesa, šį automobilį jis retai kam nors skolina. "Žmona iš pradžių baiminosi, tačiau taip pat išmoko valdyti ir jausti šio automobilio parametrus. Tiesa, itin siauromis gatvėmis stengiamės nevažinėti", – pasakojo Rolanas.

Įspūdingas visureigis nekart padėjo iš griovio ar sniego pusnies ištempti kitus automobilius.  "Ford F 250 Super Duty" nesunkiai žiemą įveikė apsnigtas gatves. Paklaustas, ar nebandė juo įveikti dumblynų ir pelkynų, R.Kišenius atsakė neigiamai: "Jis ilgas, todėl giliame dumblyne, matyt, užstrigtų."

Ko mašinoje trūksta? Joje praverstų galinė vaizdo kamera arba automobilių statymo sistema. Mašinoje reikėjo keisti stabdžių trinkeles. Didelis svoris ir platūs ratai reikalauja itin gerai jausti mašiną ir stabdyti anksčiau: "Matyt, reikės įrengti ir stabdžių stiprintuvą."

Tarsi antroji žmona

Žvilgsniai, šypsenos, aukštyn iškelti nykščiai. Žmonės aktyviai reaguoja į šį automobilį. Ypač efektingai jis atrodo sustojęs greta lengvojo automobilio ar krovininio autobusiuko: tada "Ford" F250" ypač išsiskiria savo dydžiu.

"Ford F 250" salone – 6 vietos, o kartą į priekabą sulipo dar 16 žmonių. Vizualiai mašiną padidina ir balta spalva.

Tiesa, ant balto automobilio iškart pastebimas purvas, tačiau Rolanas gana pedantiškai prižiūri savo vyrišką žaisliuką".

"Vyro batai ir automobilis privalo blizgėti, – šypsosi  verslininkas. – Vyrui mašina – tarsi antroji žmona."

Didelis baltas automobilis turbūt nebijo juodų mažų kačių? Rolanas purto galvą ir patvirtina, kad nėra prietaringas: "Tokiame dideliame automobilyje jaučiuosi labai saugus. Tiesa, kai draugai paklausia, su kokia mašina atvažiuosime, juokais atsakome: su visureigiu "mažyliu".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų